Nå er netthandel historisk billig

Dollar, pund eller euro. Det spiller i grunn ingen rolle.

Publisert

DNB sendte tirsdag formiddag ut en rapport om utenlandsk valuta som sliter.

Kortversjonen er at pundet sliter sterkt, og skal videre nedover. Samtidig sliter dollaren, som skal svekke seg mot euroen. Og alt skal svekke seg mot den norske kronen.

«Det britiske pundet har svekket seg markert i det siste. Utviklingen synes i stor grad å skyldes et bedret markedssentiment og økt fokus på den svake utviklingen i britisk økonomi. Men svekkelsen har vært brå og i det korte bildet synes det derfor å være en risiko for korreksjon. På lengre ser vi imidlertid for oss at pundet kan svekke seg ytterligere noe mot euro. Bedringen i markedet synes å ha fått fotfeste, noe som reduserer etterspørselen etter pundet som trygg havn. Videre er den økonomiske utviklingen svært svak og i dette er det stor sannsynlighet for at Bank of England vil komme med ytterligere kvantitative lettelser.

Til sist ser vi for oss at dollaren skal svekke seg mot euro. Gitt den historisk sterke samvariasjonen mellom dollar og pund, taler dette for at også pundet skal svekke seg mot euro. Vi ser også rom for ytterligere svekkelse mot den norske kronen.»

Positivt og negativt

For norske bedrifter som eksporterer varer til utlandet er dette dårlige nyheter, men om du har planer om å bestille ferie eller handle på nett, er det ytterst gode nyheter.

Les også: Solid økning for netthandelen

Sommeren 2012 kostet én dollar opp mot 6 kroner. I skrivende øyeblikk koster en dollar 5,50 kroner kroner. Det vil si at amerikanske varer på et halvt år har blitt rundt ni prosent billigere, og det ut i fra et allerede lavt nivå. Vi skal ikke lenger tilbake enn 2009 før en dollar kostet over 7 kroner.

Eurokursen er også historisk lav for tiden sammenlignet med hele historien. Fra toppen i 2009 har én euro fallt i verdi fra praktisk talt 10 kroner, til nå under 7,50 kroner. Det vil si at europeiske varer på tre år har blitt 25 prosent billigere.

Og som DNB påpeker: Pundet er også på vei gjennom gulvet: Pundet omsettes nå for rundt 8,70 kroner.

Det betyr at nærmest uansett hvilken nettbutikk du velger å handle i, så får du nå vesentlig mer for pengene enn tidligere. Dette kommer på toppen av at en del produkter allerede er vesentlig billigere på utenlandske nettbutikker enn hva du må ut med i Norge. Kosmetikk, klær, underholdningsprodukter, fritidsutstyr og dingser er typisk utstyr det er mye å tjene på.

Ja, til og med på biler er det til dels enorme summer å spare på import av nye biler.

Les også: Du kan få ny bil med 260.000 kroner i rabatt

Viktig å huske på

Det er likevel ikke alt som det er lønnsomt å bestille fra utlandet. Enkelte produkter er faktisk billigere i Norge i utgangspunktet. Når man legger til ting som frakt og noen ganger fortollingsgebyr, moms og toll, kan totalprisen på ting som i utgangspunktet er billigere også bli vesentlig dyrere.

3559624

For varer varer du kjøper på nett fort kan bli veldig mye dyrere enn du hadde regnet med.

Varer over 200 kroner må du betale fortollingsgebyr og merverdiavgift på. Posten tar et gebyr på 129 kroner for produkter over 200 kroner. I tillegg må du betale 25% merverdiavgift, noe som også inkluderer fraktprisen om varen er over grensen.

Det er Tollvesenets offisielle valutakurser som gjelder for å avgjøre om et produkt er over eller under tollfrigrensen på 200 kroner, og det er kursen på fortollingsdatoen som betyr noe. Disse kursene gjelder for en uke av gangen, Tollvesenet bryr seg ikke om hva du faktisk har betalt.

La oss si at du i dag kjøper en vare til 35 dollar, som ifølge ukens kurs er 195,65 kroner, så kan du risikere at valutasvingninger den neste uken eller to fører til at du kommer over 200 kroner for 35 dollar når pakken ankommer. Økningen trenger ikke i dette tilfellet være på mer enn 0,13 krone per dollar.

Da må du betale totalt cirka 175 kroner i fortollings- og merverdiavgift når du henter pakken - på toppen av de 195 kronene du allerede har betalt for pakken.

Noen populære nettbutikker
Noen av de mest populære utenlandske nettbutikkene finner du i listen under.

Du kan også sjekke vår kommersielle guide til nettbutikker på www.24.no

Har du tips til andre gode nettsider? Del dine tips i kommentarfeltet!

Det finnes også en lang rekke nettbutikker, spesielt amerikanske, som ikke sender til utlandet. Det er likevel ingen grunn til bekymring, du kan «lure» mange av dem gjennom å bruke spesielle tjenester. Mer om dette kan du lese her.

LES FLERE SAKER: