Nå er Netflix lansert i Norge

Spekulasjonene var sanne og Netflix er tilgjengelig i Norge.

Foto: (Side3)
Publisert

I august annonserte den enormt populære film- og videotjenesten Netflix at de vil lansere tjenesten i Norge. Den gang ble det spekulert i at Netflix ville lanseres mot slutten av 2012, og nå er tiden kommet.

Tjenesten ble lansert ved midnatt norsk tid, og for alle brukere gis det én måned gratis bruk ved registrering.

I Norge koster tjenesten i dag 79 kroner for hver måned etter den første gratismåneden.

Er du betalende bruker på Spotify, får du gratis tilgang til Netflix ut 2012. Da er det denne lenken som gjelder.

Netflix er en abonnementstjeneste som har hatt stor suksess i USA. Konseptet går altså ut på å tilby filmer og TV-serier som strømmes til brukerne for et fast, lavt månedlig beløp. Brukeren får full frihet til se hva man ønsker, når man ønsker det.

Hvordan blir tilbudet?

I USA har Netflix bygget opp en enorm innholdsdatabase av film og TV-serier. Rettighetsmarkedet i Norge er imidlertid svært mye mer kompleks enn i USA, og norske brukere vil utvilsomt tilbys et annet utvalg enn i andre land.

Norske Apple TV-brukere vil for eksempel oppleve stor forskjell mellom innholdet på iTunes i Norge sammenlignet med USA.

Ved første øyekast fremstår Netflix i Norge som relativt innholdsrik med spesielt ferske TV-serier. Alle tre sesongene av «Arrested Development» er for eksempel med, men ikke alt er like oppdatert. Spenningserien «Dexter» startet sin syvende sesong i USA i slutten av september, men det er bare til og med sesong fire som er inkludert i Netflix.

På filmfronten virker det mindre imponerende. Filmer vi ikke finner, er «Iron Man 2», «Drive», «The Avengers», «Men in Black 3», «Prometheus» og «The Dictator». For å nevne noen.

Netflix opplyser i en pressemelding onsdag at blant innholdsleverandørene finner vi Warner Bros, Twentieth Century Fox, Walt Disney Company, Sony Pictures Entertainment, BBC Worldwide, CBS Studios, ITV Studios Global Entertainment, Shine International, Nordisk Film Distribution, AB Svensk Filmindustri og Norsk Filmdistribusjon.

- I løpet av de kommende månedene vil flere filmer og TV-serier legges til, så underholdningsutvalget som er tilgjengelig i dag vil øke fremover, opplyser Netflix.

Tjenesten er oversatt til norsk, og filmer og TV-serier skal ha norske undertekster.

Vi kommer tilbake med en fyldigere omtale av tjenesten inkludert innholdet når vi får bedre oversikt.

Hva er ditt inntrykk av utvalget i Netflix? Hvilke filmer og TV-serier savner du? Gi gjerne lyd i kommentarfeltet i bunn av artikkelen.

Førsteinntrykk

Side3 har bare kort fått testet Netflix, men førsteinntrykket er at dette er en tjeneste som leverer hva den lover. Videoene strømmes så langt sømløst, og har minst et par funksjoner som gir det berømmelige «lille ekstra».

Blant annet husker Netflix hvor du er i en video når du hopper mellom enheter. Ser du på en dokumentar om andre verdenskrig om kvelden, og synes det blir for sent å se ferdig, kan du logge deg på med en smarttelefon på bussen dagen etter og fortsette der du slapp. Smart.

Foto: Skjermdump fra iPhone 5 (Netflix)

Vi liker også «barnemodusen» hvor også søket begrenser seg til å vise barnetitler. Litt festlig er det med snarveier på hovedsiden til «inspirerende», «forbløffende», «kritikerroste» og «voldelige» filmer. Det er naturligvis mulig å sortere innholdet på tradisjonelle kategorier også.

Å strømme video over en bredbåndslinje forventer vi skal gå smertefritt, men hvordan er det over 3G? I vår lille test fungerte det fint. På en to mils busstur mellom Sandvika og Oslo hakket ikke videoen én eneste gang. Bildekvaliteten er også dugelig.

Selv om Netflix er nytt i Norge, har tjenesten eksistert lenge i USA. Dermed er appene til iOS og Android utprøvde og velfungerende. Den norske oversettelsen synes også være god.

Foto: Skjermdump fra iPhone 5 (Netflix)

Det er mulig å bruke Netflix-tjenesten via en rekke ulike kanaler, som smart-TV-er, spillkonsoller, Blu-ray-spillere, nettbrett og telefoner. Her er hele oversikten:

Blu-ray-spillereLG Panasonic Philips Samsung Sony Yamaha
DatamaskinerMac Windows-PC
SpillkonsollerPlaystation 3 Wii Xbox 360
HjemmekinosystemerLG Panasonic Philips Samsung Sony
HD-TV-erLG Panasonic Philips Samsung Sony
MediespillereApple TV Philips HD Media Player Western Digital TV Live
Mobiltelefoner og nettbrettiOS-telefoner og -nettbrett Android-telefoner og -nettbrett

Slipper å «lure» Netflix

Netflix har streamet tusenvis av timer med underholdning til millioner av amerikanere siden 2007. I 2011 hadde tjenesten over 23 millioner brukere i USA.

Abonnementtjenesten har senere blitt lansert i Canada, Storbritannia og Sør-Amerika med stor suksess.

Netflix har i teorien vært utilgjengelig for norske brukere, men mange har ved hjelp av diverse programmer, endret IP-adressen på maskinen, og dermed «lurt» Netflix til å tro at de befinner seg i USA. Nå ser det ut som man ikke trenger å gjøre dette lenger.

Foto: Getty Images (Getty Images for Netflix)

Abonnementet kan brukes på en rekke enheter med internettkobling som PC, Mac, spillkonsoller, smarttelefoner og nettbrett. Mange av filmene og TV-seriene er å finne i HD.

I samtaler med NRK

I juni avslørte Kampanje at både NRK og TV 2 var i samtaler med det amerikanske selskapet. NRKs nettsjef Sindre Østgård var ikke avvisende ovenfor et samarbeid med streamingaktøren.

– Vi har hatt et møte med Netflix. De er interessert i å snakke med alle som har innhold de kan bruke for å bygge opp katalogen. Vi er en del av det markedet, sa Østgård den gang.

Netflix vil møte konkurranse i Norge. Både Viasat, Altibox og Canal Digital er allerede godt i gang med streamingtjenester. Pris og utvalg vil være avgjørende for konkurransebildet, og Netflix' suksess.

Foto: Scanpix

Personer som er interesserte i å bli Netflix-brukere i Norge kan gå inn på www.netflix.no og takke ja til å motta en e-postvarsling når Netflix blir lansert. Flere opplysninger om tjenesten, som for eksempel pris, innhold og kompatible enheter, blir annonsert nærmere lanseringsdatoen.

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2012.

Les også