Musikkens geniale, harde rockere

Smashing Pumpkins har vært en av de mest kreative rockerne de siste tjue årene. Her er deres historie.

Publisert

Smashing Pumpkins ble startet i 1988, og spilte sin første konsert i juli det året. Gruppen bestod først av Billy Corgan og James Lha. D'arcy Wretzky ble rekruttert senere (etter at Corgan hadde kranglet med henne etter en konsert med Dan Reed Network). Jimmy Chamberlain, som egentlig var jazztrommis, ble anbefalt av en venn av Corgan og ble så rekruttert. Den 5.oktober spilte de fire sammen live for første gang.

Du kan høre Smashing Pumpkins på www.spillelisten.no

I 1989 kom den første innspillingen med bandet, på albumet Light Into Dark, som var en samling med alternative band fra Chicago. Smashing Pumpkins spilte to låter på albumet, du kan se øvingen til den ene under:

I 1990 kom den første singelen fra albumet (I Am One) på et lokalt plateselskap før de ga ut singelen Tristessa på Sub Pop. Du kan høre singelversjonen under:

Gruppen skrev så kontrakt med Caroline Records og ga ut EPn Lull før de offisielt signerte for Virgin senere det året. I promoteringen av albumet Gish så dro gruppen på turne med grupper som Red Hot Chili Peppers og Guns N'Roses. Under turneen ble forholdet mellom Lha og Wretzky slutt (og brutalt, om man skal tro rapportene), Corgan gikk inn i en lang depresjon (som han har sagt han egentlig ikke har kommet ut av) og Jimmy Chamberlain ble avhengig av narkotika...

Gish (1991)

Den 28.mai 1991 kom debutalbumet til The Smashing Pumpkins. Bandet bestod av Jimmy Chamberlain, Billy Corgan, James Lha og D'arcy Wretzky. Den høyeste plasseringen albumet fikk i USA var en 195.plass, så noen stor suksess var det ikke. Produsenten på albumet var Butch Vig, som samme år også produserte Nirvanas Nevermind. På grunn av den senere suksessen til bandet har platen solgt over en million eksemplarer i USA (og dermed fått platinastatus).

Tre singler ble gitt ut fra albumet: Siva, Rhinoceros og I Am One.

Under kan du høre på deluxeutgaven av albumet med ekstra spor (uutgitt materiale):

Beste låt: I Am One

Siamese Dream (1993)

To år senere kom gjennombruddet for Smashing Pumpkins med et album som klarte en 4.plass i Storbritannia og en 10.plass i USA. Albumet var nok en gang produsert av Butch Vig, og singler fra albumet var Cherub Rock, Today, Disarm og Rocket. Albumet ble også nominert for en Grammy i USA og på Rolling Stones oversikt over de beste albumene noensinne (topp 500) så lå albumet på en 360.plass.

Under kan du høre på deluxeutgaven av albumet:

Beste låt: Cherub Rock

Melan Collie and the Infinite Sadness (1995)

Om Siamese Dream gjorde det bra så ble det enda bedre to år senere igjen. Nummer 1 i USA og 9 ganger platina i salg. Hele seks singler ble gitt ut fra albumet: Bullet with Butterfly Wings, 1979, Tonight, Tonight, Zero, Muzzle og Thirty-Tree

Albumet ble produsert av Billy Corgan sammen med Adam Moulder (som da var mest kjent for sitt arbeid med My Bloody Valentine og Nine Inch Nails) og hadde vært assistent for albumets tredje produsent, Flood.

Da det kom ut fikk det ekstremt gode anmeldelser, ett unntak var Rolling Stone som ga albumet 3 av 5.

Beste låt: 1979

Adore (1998)

Oppfølgeren Adore klarte ikke førsteplassen i USA (2.plass), men solgte også mye. Fire singler: Ava Adore, Perfect, Crestfallen og To Sheila. Jimmy Chamberlain var ikke med på dette albumet.

Corgan produserte også denne gangen sammen med Flood, men Adam Moulder ble byttet ut med Brad Wood.

Anmeldelsene var svært gode da albumet kom, og spesielt tekstene til Corgan fikk skryt.

Beste låt: Ava Adore

Machina/The Machines of God (2000)

Smashing Pumpkins inviterte inn igjen Jimmy Chamberlain før dette albumet, men under innspillingen forlot Wretzky gruppen. Tidligere Hole-bassist Melissa Auf der Maur ble invitert til å være med på turneen. Etter turneen til albumet annonserte gruppen at de var oppløst.

Dette albumet er det nest dårligst selgende albumet til The Smashing Pumpkins, til tross for relativt gode anmeldelser. Flood produserte sammen med Billy Corgan.

Beste låt: The Everlasting Gaze

Machina II/The Friends & Enemies of Modern Music (2000)

Dette albumet ble gitt ut gratis på nett og er de resterende sangene fra innspillingen av Machina. Du kan laste ned albumet her.

Zeitgeist (2007)

Smashing Pumpkins ble gjenforent i 2005 og dette var det første albumet gruppen ga ut etter gjenforeningen. Produsenter var Corgan, Chamberlain, Terry Date og Roy Thomas Baker. Selv om det muligens er å dra det litt langt å si at gruppen var gjenforent siden det var kun Corgan og Chamberlain som var med.

Albumet solgte godt, men fikk middels anmeldelser. Corgan har selv sagt at han var skuffet over mottagelsen og at han merket at fansen ikke hørte på albumet ettersom ingen kunne synge med på låtene fra albumet da gruppen spilte live.

Beste låt: Tarantula

Teargarden by Kaleidyscope (2009-)

Dette er en merkelig greie og er et konseptalbum basert på Tarot. Ideen var å lage 44 låter som skulle gis ut en og en på nett. Det startet med ti gratis låter på nett.

Smashing Pumpkins som spiller på låtene er Mike Byrne, Corgan, Nicole Fiorentino og Jeff Schroeder.

Oceania (2012)

Dette er en del av det pågående konseptalbumet som nevnt over. Gruppens medlemmer er de samme som over, og produsent er Billy Corgan sammen med Bjorn Thorsrud.

Smashing Pumpkins har også gitt ut samlealbumene Pisces Iscariot, The Aeroplane Flies High, Rotten Apples og Rarities and B-Sides.

Billy Corgan ga ut soloalbumet TheFutureEmbrace i 2005.

Jimmy Chamberlain spiller for tiden i gruppen Skysaw. James Lha har gitt ut to soloalbum (Let it Come Down og Look To The Sky, samt har spilt i A Perfect Circle).

D'Arcy Wretzky har etter tiden i Smashing Pumpkins selv sagt at hun ikke har helsen til å drive med musikk og bor på en gård i Michigan (hun ble satt i fengsel for å ikke betale bøter for å kontrollere hestene sine i 2011). Melissa Auf der Maur har blitt soloartist.

Ginger Reyes, som aldri spilte på et album (men var med på turné med Smashing Pumpkins) er nå soloartist.

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2012.

Les også