Tidenes største bransjetabber!

Les om mannen som sa nei takk til The Beatles, og alenemoren som ble saksøkt for å ha lastet ned 24 låter.

Publisert

(SIDE2): Musikkhistorien er full av dårlig dømmekraft og katastrofale valg.

Musikkmagasinet Blender har listet tidenes største bransjeblundere. Her er noen av dem:

9. plass: kopisperren med innlagt spion:
Begynnelsen av årtusenet var preget av en platebransje som trodde på brukerbegrensinger som botemiddel på nedlastingsproblemet.

Sony BMG var et av plateselskapene som leverte CD-er med kopisperrer. Noen av dem hadde med seg en software som infiserte PC-en med en såkalt rootkit, en programvaretype som kan brukes av andre til å ta kontroll over et datasystem uten autorisering fra dem som drifter og eier det.

Da skandalen ble oppdaget ble Sony BMG beskyldt for å spionere på kundene sine og tvunget til å trekke tilbake over fire millioner plater.

Selskapet måtte betale flere millioner i erstatning og fikk seg en skikkelig ripe i lakken.

Les også:Musikk-CD åpnet for hacker
Les også:Tidenes verste produkter

8. plass: Warner dumpet Interscope:
Historien om hip hop er også fortellingen om et USA i moralsk panikk.

Flerforldige ganger har ledere, grupper, organisasjoner og talsmenn uttalt sin avsky mot sjangeren, dens språkbruk og dårlige innvirkning på ungdom.

Noen ganger fører pekefingeren fram. Da republikanernes tidligere presidentkandidat Bob Dole angrep plateselskapet Warner fikk eierne Time Warner panikk og beordret salg av Interscope med artister som Tupac, Dr. Dre og Eminem i stallen.

Selskapet ble kjøpt opp av Universal Music som snart skulle bli det absolutt største plateselskapet i verden. For Warner Music har det siden gått straka veien nedover.

5. plass: RIAA saksøker fattig alenemor:
Er det noen fildelere og nedlastere hater så er den amerikanske platebransjens interesseorganisasjon RIAA.

Bedre ble det ikke da stakkars Jammie Thomas fra Barinerd i Minnesota skulle bli kjent for verden som verdens mest usannsynlige nedlastingsskurk.

Den da 30 år gamle alenemoren ble i fjor dømt til å betale ca. 1,2 millioner kroner i erstatning til opphavsmenn og platebransje for å ha delt 24 låter gjennom fildelingsnettverket Kazaa.

Thomas forsørger sine to barn med skarve 200.000 kroner i året og har blitt et symbol på platebransjens blinde bruk av kanoner i jakten på spurv.

RIAAs popularitetsbarometer nådde således et absolutt lavmål etter at saken ble kjent. Thomas har for øvrig anket saken.

Les også:Piratdommen blir anket
Les også:Denne trusa skal redde fildelingsdømt

2. plass: nei takk til The Beatles:
Dick Rowe skal ikke ha vært den eneste bransjemannen som avviste The Beatles på begynnelsen av 60-tallet.

Han er like fullt den som er mest kjent for det. Kan hende har det noe med måten det skjedde på?

(artikkelen fortsetter under)

The Beatles-manager Brian Epstein var på jakt etter platekontrakt for sine fabelaktige fire, og da turen kom til Decca Records skal talentspeider Rowe ha ytret følgende:

«Grupper med gitarer er på vei ut»

Epstein skal ikke ha gitt seg med det og ba Rowe om å komme til Liverpool for å sjekke ut bandet live.

Rowe lot seg overtale og satte seg på toget fra London, men da han kom fram og så den enorme køen av elleville fans som prøvde å komme seg inn på klubben, skal han ha røykt seg en sigarett, dratt hjem og signert Brian Poole og The Tremeloes i stedet.

Foto: Scanpix.

1. plass: Plateindustrien saksøker Napster:
Rundt årtusenskiftet dukket det opp en nettjeneste som ganske enkelt knuste plateindustriens rigide distribusjonskanaler for musikk.

Napster het tjenesten, og fikk flerfoldige millioner brukere på null tid.

Plutselig kunne man med et enkelt musetrykk laste ned hva man enn måtte ønske seg av musikalske godsaker – helt gratis!

Men i stedet for å omfavne dette nye konseptet og prøve å finne ut hvordan man kunne bruke det til sin fordel, bestemte plateindustrien seg for å saksøke Napster nedenom og hjem.

Napster måtte til slutt legge ned virksomheten, men brukerne hadde fått smaken og lot seg ikke kue.

I kjølvannet dukket det opp stadig nye tjenester, den ene mer komplisert og vanskeligere å ta enn den andre, og i dag deles over en milliard filer hver måned verden over gjennom ulike fildelingsnettverk.

Platesalget har falt dramatisk de siste årene. Musikkindustrien mener ulovlig nedlasting har skylda og har brukt enorme ressurser på å saksøke og advare mot fildeling. Det er kun i løpet av de siste årene man har skjønt at den nye distribusjonskanalen for musikk faktisk kan ha noe for seg.

Les også:Slik skal fildelingen stoppes
Les også:- Kan ha sabotert digital musikk

Se hele listen her!

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 14/03 2008.

Les også