Stor test av musikkmobiler

Vi har testet sju musikkmobiler og viser deg veien til de beste i klassen.

Publisert

Mobiltelefonene våre får stadig flere funksjoner, og en av de mest nyttige er kanskje musikk i mobilen. Med en skikkelig musikkmobil er det ingen grunn til å dra med seg både MP3-spiller og telefon i lommen.

Mobilen.no har testet alle telefonene spesiallaget for å spille av musikk, og viser deg vei i jungelen.

Det som kjennetegner en skikkelig musikkmobil er dedikerte musikknapper, støtte for minnekort eller veldig stort internminne og programvare spesiallaget for musikkavspilling. Det har alle testtelefonene til felles – selve designet varierer stort.

Testpanelet har vurdert modellene Sony Ericsson W910i og W960i, Nokia N81 og 5700, Motorola Z8, Samsung F210 og Samsung F330.

Sexy og maskulin Walkman-mobil
Sony Ericssons nye walkmanmobil W910i, er liten, lett og lekker. Og så låter den bra.

W910i er slank og lekker med presis slidemekanisme og råbarskt utseende, kombinert med en ekstra stor og klar fargeskjerm – her er det lett å forelske seg.

Kameraet er muligens telefonens svakeste punkt. Vi hadde nok ventet oss at en så rå musikkmobil også hadde et kamera på 3,2 megapiksler, men nei. Her får du to megapiksler uten både kameralys og autofokus.

Så er det også som musikkmobil at W910i skal vinne tilhengere. Og maskinvaren spiller musikken på en ypperlig måte. Her er lite støy og forvrengning, og vi kan kjøre nokså tungdrevne hodesett uten at W910i kneler.

Sony Ericsson W910i må finne seg i å være lillebroren til musikkmonsteret W960i, som har 8GB innbygget minne, Symbian operativsystem og trykkfølsom skjerm. Men er du først og fremst ute etter en lett og enkel mobiltelefon med mange funksjoner og god musikkspiller kan W910i være et smartere valg.

Pluss: Stor skjerm, klokkeradio, trådløst stereolyd, super-3G og edge.
Minus: Svakt kamera, litt glatte taster.

Pris uten abonnement: Rundt 3.700 kroner.

Les hele testen av Sony Ericsson W910i her

Overpriset plastmonster
Møtet med musikkmobilen N81 ble en nedtur av dimensjoner. Sorry, Nokia – dette holder ikke.

I utgangspunktet har N81 alt på sin side. Raske nettforbindelser, stor skjerm, nye 3D-menyer og 3,5mm audioutgang. Toppet med 8GB minne og dedikerte musikk-knapper har enkelte gått så langt som til å kalle det en iPhone-killer. Det er ikke lyden det er noe galt med, og heller ikke de nye menyene. Det er selve telefonen.

Når vi holder mobiltelefonen mot øret for å snakke, må vi holde den i ro. Ellers høres en rakling som antyder at noe er løst inne i mobilen. En mobiltelefon blir ikke noen bedre musikkmobil av at du også kan bruke den som maracas.

Men det som plager oss enda mer er de håpløse navigasjonsknappene. Kameraet i N81 tar bilder med to megapikslers oppløsning. Det er skuffende svakt med tanke på at N81 er det Nokia kaller en ”multimediecomputer”.

Vi skal ikke underslå at N81 har sine sterke sider. Blant annet kan du søke i en egen meny for å finne innhold på mobilen eller på internett. Også den innbygde FM-radioen kommer med på listen over ting vi liker med N81.

Alt i alt hadde vi kanskje for høye forventninger til Nokia N81. Når vi bruker telefonen slites vi også mellom begeistring og skuffelse.

For mens mange av funksjonene faktisk er helt i ypperste klasse, har N81 såpass mange svake punkter at vi endte med å stryke den fra årets ønskeliste. Har du 5.000 kroner i lommeboka finnes det mange ting du heller burde bruke dem på.

Pluss: 8GB minne, stor skjerm, godt navi-hjul, suveren grafikk, trådløst nettverksstøtte, edge og 3G
Minus: Ikke super-3G, harde knapper, høy vekt, raklelyd, svakt kamera, lett å starte musikken ved et uhell.

Pris uten abonnement: Rundt 5.000 kroner.

Les hele testen av Nokia N81 her

En lekker liten spilledåse
Med F330 har Samsung laget nok en designmobil for musikkinteresserte.

Vi snakker her om en mobiltelefon som er utstyrt med speilskjerm, et stort felt for musikknavigering og en egen knapp for direkte tilgang til musikken, uavhengig av hvilket program du er inne i.

Du kan godt surfe på nettet med denne mobilen, men det er ikke først og fremst det den er ment for. F330 er en MP3-mobil, og lydkvaliteten er det ingen ting å utsette på. Men vi er ikke like begeistret for brukergrensesnittet. Nok en gang er det de trykkfølsomme feltene som skaper hodebry.

F330 er en mobiltelefon for den som vil ha en stilig MP3-mobil, og som er villig til å prøve noe nytt. Det går godt an å venne seg til grensesnittet på mobilen, men den første tiden syntes vi den var helt håpløs.

Nå har vi brukt den en stund, og begynner å bli fortrolig med hvordan vi må betjene den. Men fortsatt skjer det litt for ofte at telefonen går sine egne veier, etter at vi utilsiktet er kommet borti berøringsfeltene.

Pluss: Bra design, god lyd, Super-3G, FM-radio, støtter eAAC og WMDRM (kan spille kopibeskyttet musikk).
Minus: Vanskelig å navigere. Ikke kameralys. Glatt å holde i.

Pris uten abonnement: Rundt 3.000 kroner.

Les hele testen av Samsung F330 her

Smart musikkelsker
Sony Ericssons nye flaggskip i Walkman-serien heter W960i, og er i tillegg en meget smart telefon.

Sony Ericsson W960i er en smartmobil med Symbian operativsystem. Den har et minne på hele åtte gigabyte, og her dreier det seg om flash-minne, og ikke en ømtålig og strømkrevende roterende disk. Mobilen har verken edge eller super-3G, men kan til gjengjeld glede oss med trådløst nettverk og trykkfølsom skjerm.

Lydkvaliteten er svært god og funksjonene er mange, enten du vil søke etter musikk, reorganisere eller bruke spillelister. Telefonen genererer også automatiske spillelister og kan sette sammen musikk basert på stemning, produksjonsår, mest spilt, nylig lagt med mer. Om du foretrekker å se filmklipp på mobiltelefonen er avspilleren i W960i meget god.

Siden dette er en smartmobil finnes det knapt grenser for hva den kan brukes til. E-post, kalender og avtalebok kan enkelt synkroniseres over mobilnettet Kameraet tar greie bilder med 3,2 megapiksler oppløsning, med autofokus.

W960i har batteri nok til å ta oss igjennom en lang dag med musikk på øret, regelmessig avbrutt av telefonsamtaler. Det gode batteriet gjør at vi ikke behøver å velge bort musikklytting for å spare på strømmen.

God musikkspiller med mye minne trekker opp, men vi savner muligheten for å kunne sette inn eksternt minnekort. Menyene er blitt bedre og designen like så, men mobilen mangler både super-3G og edge. Dermed når ikke W960i helt opp til terningkast seks, men ender på en meget sterk femmer.

Pluss: Åtte GB minne, forbedret musikkspiller, god batterikapasitet, trådløst nettverk.
Minus: Ikke super-3G eller edge. Støtter ikke minnekort.

Pris uten abonnement: Rundt 5.000 kroner

Les hele testen av Sony Ericsson W960i

Underholdende bananmobil
Motorola Z8 er skapt for underholdningstjenester som film og musikk, og har en annerledes formfaktor.

Z8 kan skilte med super-3G, fargeklar skjerm, spillefilmen The Bourne Identity og den trådløse stereobøylen Motorola S9, men det første som slår oss er formen på mobilen. Vi skyver den åpen og bakstykket får en knekk som gir telefonen et eiendommelig utseende.

En stor skjerm på 2,2 tommer med oppløsning på 240x320 punkter gjør skjermen ypperlig for videotitting. Kameraet tar bilder med to megapiksler oppløsning, godt i underkant av hva du bør få på en splitter ny smart-mobil. Men det har fotolys og tar relativt greie bilder.

Menyene på Z8 er litt uvante. Her er en egen ”hjem” knapp som henter opp en meny der ikonene er plassert i et rutemønster.

Men allerede før vi kommer til denne menyen har vi en listemeny med andre snarveier enn i ikonmenyen. Det virker litt underlig å måtte bla i to forskjellige menyer på en og samme telefon.

Skal vi trekke en konklusjon får det bli at Motorola har gjort et hederlig forsøk på å levere en mediemobil, men at den uten FM-radio og med lite programvare faller litt mellom to stoler.

Pluss: Symbian OS, rask prosessor, god skjerm, god musikkspiller.
Minus: Svakt kamera, lite programvare, ikke FM-radio.

Pris uten abonnement: Rundt 3.800 kroner.

Les hele testen av Motorola Z8 her

Ulv i fåreklær
Nokias siste musikkmobil, 5700, viste seg å kunne by på langt mer enn hva øyet kan skue.

Nå skal det kanskje ikke så mye til heller, for Nokia 5700 er på ingen måte en designperle. De hvite plastflatene og det sorte eller røde beltet gir telefonen et preg av plastleke. Det er både synd og skam, for 5700 fortjener bedre. Dette er rett og slett en fremragende mobiltelefon.

Få musikkmobiler har en så godt integrert musikkspiller som 5700. Det dreibare partiet under skjermen kan vendes 180 grader slik at du kan veksle mellom betjeningsknapper for musikkspilleren eller et vanlig tastatur.

Dreier du telefonen bare 90 grader vekker du kameraet. Drei det til den ene siden for videosamtale eller selvportrett – drei det motsatt vei og knips bilder.

Genistreken ligger i å lage en programvare som oppfatter hva du gjør med mobilen og tilpasser den til ditt bruk. Vender du musikktastene mot deg åpnes musikkmenyene – vender du talltastene mot deg er apparatet en telefon. Musikken fortsetter å spille, og du kan selvsagt nå spilleren via de vanlige menyene.

Hadde denne mobilen vært litt mer kompakt og hatt deksler i metall ville vi gitt den toppkarakter. Nå holder det bare nesten

Pluss: God lyd, gjennomtenkte menyer, lynrask prosessor, 3G, FM-radio og trådløs stereolyd.
Minus: Litt stor. Ser simpel ut. Litt stiv navigasjonsknapp.

Pris uten abonnement: Rundt 2.700 kroner.

Les hele testen av Nokia 5700 her

Oppgradert mini-MP3-mobil
En kulere MP3-spiller skal du lete lenge etter. F210 fungerer nemlig bra som mobiltelefon også.

F210 har et vanlig mobiltastatur, FM-radio og plass for minnekort. I tillegg har den et to megapiksler kamera og en kraftig forbedret batterikapasitet. Den lille skjermen er på 1,46-tommer og 128 x 220 punkter. Til menynavigering holder den også godt, mens den er lite egnet for fremvisning av feriebilder eller filmsnutter.

Musikkspilleren gir bra lyd og er enkel å navigere ved hjelp av dreiehjulet. Mobilen er så viselig innrettet at når den er foldet sammen har du automatisk musikkmenyer.

Det vi ikke er like begeistret for er at telefonen ikke er i stand til å finne musikken vi har lagret på minnekortet.

Bare når vi setter mobilen i masselagringsmodus får vi tilgang til minnekortet. Om du formaterer minnekortet i mobilen og deretter laster musikken inn i mappen ”music” er problemet løst. Kameraet tar bilder med 2 megapiksler oppløsning, men mangler fotolys.

Når alt kommer til alt er nok F210 en mobiltelefon som vil bli kjøpt av musikkinteresserte som våger å være litt annerledes. Her får de en god musikkspiller med smart design, men ikke uten å måtte forsake noen av godsakene du kanskje ville forvente på en ny mobiltelefon. Med det sikter vi til at F210 ikke har 3G, har for liten skjerm til navigasjonstjenester eller spill, og er uegnet for video eller TV.

Pluss: God lyd, fornuftig pris, smart design, lav vekt, FM-radio og støtte for minnekort.
Minus: Liten skjerm, ikke støtte for raskere nett enn edge, ikke kameralys.

Pris uten abonnement: Rundt 2.500 kroner.

Les hele testen av Samsung F210 her

Denne saken er hentet fra mobilsiden Mobilen.no.