Piratkopiert musikk – forsyn deg her

Flere kjente norske artister selges via en russisk pirattjeneste. Det er bare å forsyne seg, ifølge Kulturdepartementet. Platebransjen raser.

Publisert

(SIDE2): Ifølge regjeringen er det fortsatt lovlig for nordmenn å handle hos russisk pirattjenester. - Vi er naturligvis skuffet, sier Marte Thorsby, direktør IFPI Norge.

I mars ble Allofmp3 saksøkt for 8.000 milliarder kroner. Nå er nettstedet frikjent og virker sterkere enn noen gang.

Allofmp3 har siden årtusenskiftet solgt digital musikk til mindre enn en tiendedel av prisen hos konkurrenter som iTunes og Napster, til plateindustriens store fortvilelse.

I ny drakt
På forsommeren så det imidlertid ut til å være slutt. Det gikk ikke lenger an å handle hos nettstedet etter massivt utenlandsk press på russiske myndigheter, og overskiftene her til lands lød «Stengt for godt» og «AllofMp3 er historie».

Men mens allofmp3 gikk døden i møte, oppstod en ny nettside som etter hvert tok over allofmp3s brukere. Mp3sparks.com fungerer på akkurat samme måte, er like billig og har det samme utvalget som sin forgjenger.

- Lovlig i Norge
Tjenesten har riktignok forsvunnet og stått opp igjen noen ganger i løpet av sommeren, og betaling har til tider vært vanskelig å gjennomføre, men for øyeblikket fungerer den helt utmerket med betaling gjennom Mastercard.

- Vi har ingenting nytt å tilføye i denne saken, sier Bengt O. Hermansen, avdelingsdirektør for Kulturdepartementets mediekontor, til Side2.

Opp til rettighetshavere
Det samme sa han til Forbrukerraporten i fjor. Da hadde departementet tidligere uttalt at nordmenn ikke vil kunne straffeforfølges for å handle hos Allofmp3.com. Forutsetningen var at Allofmp3.com var lovlig i hjemlandet Russland, noe de alltid har hevdet at de er.

Kulturdepartementet legger dermed saken i hendene på rettighetshaverne, normalt representert gjennom plateselskapene.

Skuffet
- Vi er naturligvis skuffet over at ikke kulturdepartementet kan komme med en presisering av sin uttalelse vedrørende Allofmp3.com. Det er ikke tvil om at siden er ulovlig og det bør også departementet være godt kjent med, sier Marte Thorsby, direktør for den norske avdelingen av de internasjonale plateselskapenes interesseorganisasjon, IFPI.

Det har versert svært ulike oppfatninger om lovligheten av allofmp3s virksomhet. For mens myndighetene her hjemme ikke har villet straffeforfølge brukere av tjenesten, har man i andre land bestemt at det er ulovlig å handle hos nettstedet. I Danmark gikk det så langt at nettleverandørene ble pålagt å sperre tilgangen til nettsidene.

Statsbudsjett i erstatning
I oktober i fjor sperret også kortselskapet VISA betalingene til nettstedet etter press fra IFPI. I tillegg truet USA med at Russlands eventuelle medlemskap i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) stod i fare hvis allofmp3 og andre lignende tjenester fikk fortsette.

Les også:Ser døden i øynene
Les også:Verdens største pirattjeneste
Les også: Plategigantene mot mp3-side

Så kom søksmålet på 1.650.000.000.000 dollar fra RIAA, som representerer de fleste største plateselskaper i USA. Organisasjonen krevde erstatning på 150.000 dollar per stykk for 11 millioner sanger de mener var piratkopiert.

I forrige uke ble imidlertid Denis Kvasov (28), administrerende direktør for Mediaservices Inc., selskapet som drev Allofmp3.com og som nå står bak Mp3sparks, frikjent av russisk rett.

Tilbake til start
Dommeren hevdet at aktoratet ikke klarte å bevise at Allofmp3 har forbrutt seg mot opphavsretten.

En domstol i Moskva har i tillegg bestemt at kortselskapet VISAs russiske partner må akseptere nedlastingstjenesten og at en blokkering vil være ulovlig så lenge nettstedet ikke er dømt for brudd på opphavsretten.

Sakene regnes som store tilbakeslag for platebransjen som på mange måter er tilbake der de startet i kampen mot billige russiske nedlastingsbutikker for musikk.

- Jeg kjenner foreløpig ikke godt nok til Mp3sparks til å kunne uttale meg konkret om denne tjenesten, men uansett er dette noe som håndteres internasjonalt og ikke fra Norge, sier Marte Thorsby i IFPI.

Alt av Beatles
Allofmp3 gjemte seg bak en lisens utstett av The Russian Organization for Multimedia and Digital Systems (ROM), designet for å samle inn betaling til rettighetshavere fra russiske radiostasjoner og nedlastingssider.

Med denne avtalen hevdet Allofmp3 at de lovlig kunne distribuere musikk fra ALLE artister og selskaper. Det var således ikke bare prisen som gjorde tjenesten attraktiv, men også tilbudet. Allofmp3 har eksempelvis vært den eneste nettbutikken med The Beatles’ samtlige verker i katalogen.

Ny type lisens
Mp3pparks legitimerer virksomheten sin gjennom en annen type lisens enn Allofmp3. Rightholders Federation for Collective Copyright Management of Works Used Interactively (NP FAIR) synes å være en rettighetsorganisasjon som skal ta vare på forfattere og andre rettighetshaveres interesser i forhold til verk som blir brukt interaktivt gjennom Internett og andre datanettverk.