Ny vri på Nystemten

Da Festspillene åpner onsdag, blir det tjuagutter fra Palestina, Rwanda og Pakistan som synger Bergens mest omtalte sang.

Publisert

BERGEN (TV 2 Nettavisen): Siden 2002 da Bergljot Jónsdóttir ville fjerne «Jeg tok min nystemte» fra åpningsseremonien, og bergenserne flekket tenner og sang en trudelutt i beste sendetid, skulle ingen være i tvil om hvilken sang det her dreier seg om.

På folkemunne blir hyllingsvisen til Vestlandshovedstaden også kalt «Nystemten», eller «Sang til Bergen» om man vil.

Fargerik Nystemten

I år gjør Festspillene i Bergen en elegant vri på den vernede bergenssangen, som gir menig og innhold. Rundt 50 barn fra 19 nasjoner deltar under Festspillene med oppsetningen «Fargespill». I tillegg vil barne delta ved åpningsseremonien, og tirsdag var det hektiske prøver med Nystemten på agendaen.

Og Kronprins Haakon kan glede seg til en vakker variant, der norsk folketone møter eksotiske rytmer fremført av Aline fra Rwanda, de andre barna og Harmoniens mannskor.

Informasjonssjefen ved Festspillene er likevel kryptisk på forspørsel om det blir denne varianten vi får høre under åpningen:

- De holder litt tilbake, men det kan godt hende, sier Torhild Dahl til TV 2 Nettavisen.

Internasjonalt og norsk
Barna er krigsflyktninger og går til daglig på Nygård skole i Bergen. Flere av dem opptrådde også ved Festspillene i fjor, men i år er repetoaret bygget ut og samlet i en rød tråd i forestillingen som settes opp i Peer Gyntsalen i Grieghallen 26. og 27. mai.

Repeteoaret er internasjonalt, som kombinerer dans, norske folketoner og elementer fra barnas hjemland.

Ny prisutdeling

Under Den Høytidelige Åpning av Festspillene i Bergen 2005 vil en ny pris se dagen. Den Norske Solistpris deles ut for første gang.

En jury, som er sammensatt av ledere fra de viktigste musikkinstitusjonene i Norge, har plukket ut en vinner som får 100.000 kroner og et engasjement ved Festspillene i Bergen 2006. Prisen deles ut av formann i stiftelsen, rektor ved Norges Musikkhøgskole, Harald Jørgensen.