Jula swinges inn

Musikk for enhver juleglad jazzer.

Publisert

(SIDE2): Jazzfolket ligger definitivt ikke på latsida når det gjelder å swinge jula inn.

Her følger noe for enhver julesmak – uansett trosretning!

DR Big Band Featuring Sinne Eeg & Bobo Moreno
Merry Christmas Baby
Red Dot Music/EMI

Danmark Radios Big Band har i flere tiår vært blant klodens aller beste storband. Basert på det vi får høre i ”Merry Christmas, Baby” er det fortsatt slik. DR Big Band swinger noe så inn i granskauen i nyskrevne arrangement og når så de utmerkede vokalistene Sinne Eeg og Bobo Moreno, enten sammen eller hver for seg, storkoser seg med kjente og kjære julelåter som tittemelodien, ”White Christmas”, ”Let It Snow”, ”Baby It’s Cold Outside”, ”The Christmas Song”, ”Rudolph the Red Nosed Reindeer” og ”Have Yourself a Merry Little Christmas”, så må det nesten bli jul av dette. Bandets utmerkede solister som pianisten Ole Koch Hansen og saksofonisten Hans Ulrik er det heldigvis bra med rom for.

Torun Eriksen – Frøydis Grorud
Sanger om glede og fred
Jazzland Recordings/Universal

Torun Eriksen er en av de ærligste og mest ekte vokalistene jeg vet om. På denne høyst personlige juleplata sammen med saksofonisten og fløytisten Frøydis Grorud – best kjent fra Beat for Beat – blir dette bekrefta noe så voldsomt. De to, sammen med bassist Bjørn Kjellemyr og gitarist Bjørn Klakegg, tar for seg kjente og kjære julesanger som ”Hellige natt” – oversatt til norsk av Ole Paus, ”Kimer i klokker”, ”Deilig er jorden”, ”Glade jul” og ”Det lyser i stille grender” og blander det med Trond Brænne og Geir Holmsens ”Verden omkring”, Eriksens egen ”Vente på jul”, Joni Mitchells klassiker ”River” som har blitt til ”Elv” i Eriksens oversettelse, ”Karl-Bertil Jonssons julafton” instrumentalt, Lars Martin Myhre og Ingvar Hovlands ”Lett som snøkorn”, ”I den kalde vinter” til norsk ved Kari Bremnes og ”Sonjas sang til julestjernen” av Egil Monn-Iversen og Axel Helgeland. Som man vil skjønne er dette et spesielt repertoar, men alle brikkene faller på plass og Eriksen mener hvert ord hun synger og Grorud hver tone hun spiller. Pent er det og så uendelig vakkert.

Gunnar Halle – Espen Eriksen
Meditations on Christmas
Grappa/Musikkoperatørene

Trompeteren Gunnar Halle og pianisten Espen Eriksen er blant de mest uttrykksfulle fra det som vi kan kalle mellomgenerasjonen av norske jazzmusikanter. I tillegg til relativt tradisjonell jazzmusisering, har de også tatt for seg mer eller mindre kjente julesanger ei god stund. I mai i år satt de seg sjøl i solid julestemning og tok turen til Rainbow Studio. Med ”kun” piano og trompet inviterer de oss inn i en nydelig klangverden der ro, ettertanke og originalitet får gode arbeidsvilkår. Kjente schlægere som ”Silent Night”, ”Det lyser i stille grender”, ”Et barn er født i Betlehem” og ”Deilig er jorden” passer utmerket sammen med mer ukjente (for meg i alle fall) melodier som ”Å du heilage”, ”In Dulci Jubilo” og ”Folkefrelsar til oss kom”.

Alt er gjort med respekt og Eriksen og Halle snakker strålende sammen. Disse meditasjonene er egnet for å la julefreden senke seg.

Tore Johansen
Natt, stille
Inner Ear/Musikkoperatørene

Trompeteren og flügelhornisten Tore Johansen fra Bodø debuterte med ei juleskive for 10 år siden, ”Man, Woman and Child”, sammen med blant andre Karin Krog. Nå markerer han jubileet med cd nummer 9 – ei nydelig juleskive igjen, men denne gangen bare basert på musikk fra hans kjære Nord-Norge, bortsett fra ”Stille natt”, men der har Halvdan Sivertsen skrevet ny tekst.

Johansen har henta musikken og tekstene fra nord-norske giganter som Trygve Hoff, Jan Gunnar Hoff, Terje Nilsen, Kari og Lars Bremnes og Sivertsen. Sammen med et kremlag bestående av pianist Jan Gunnar Hoff, bror Roger Johansen på trommer og perkusjon, Olaf Kamfjord på bass og Marit Sandvik på vokal, har Tore Johansen makta å skape ei helt spesiell stemning med og rundt denne musikken som han har dedikert til sitt søskenbarn Marianne som gikk bort i sommer. Når så Fredrik Olsen fra Kråkesølv, Lars Bremnes og Halvdan Sivertsen, på gitar, gjester på noen av spora, så har dette blitt et så vakkert og sterkt tidsbilde som man bare kan ønske seg.

Folk fra Nord-Norge bare MÅ ha ”Natt, stille” i samlinga mens mennesker fra andre deler av landet har minst like godt av det. Dette er nemlig ei helt annerledes juleplate egna for evigheten.

Katharine McPhee
Christmas Is the Time to Say I Love You
Verve Forecast/Universal

26 år gamle Katharine McPhee ble nummer 2 i American Idol i 2006. Hun har ei fin og veldig amerikansk stemme. Når hun så har blitt satt sammen med musiker- og studiomafiaen i California så kan det nesten bare gå én vei – lukt åt skogen. McPhee har hørt mye på de store rhythm and blues artistene og har også en del gospel, country og litt jazz i uttrykket sitt.

Når hun så blir servert alle de klassiske storhetene som ”Have Yourself a Merry Little Christmas”, ”Jingle Bells”, ”Oh Holy Night” og ”White Christmas” som alle fra Ella Fitzgerald og nedover har gjort så mye bedre, originalt og ektefølt, så er det nesten ei umulig oppgave McPhee blir stilt overfor. Dette er så glatt og ”pent” som vel tenkelig og kun egna for hennes American Idol-tilhengere.

Silje Nergaard
If I Could Wrap Up a Kiss
SiljeMusic/Sony Music

Silje Nergaard fikk enkelt og greit lyst til å lage ei juleskive med låter som hun syntes om sjøl. Det betyr at det har blitt ei blanding av kjente og kjære sanger og en hel del nye saker som hun har gjort sammen med sin faste samarbeidspartner Mike McGurk.

Nergaard er en usedvanlig varm og ekte musikant som ved enkelte anledninger kan virke litt affektert i sitt foredrag i mine ører. Derfor er det veldig hyggelig å kunne melde at det finnes det ikke spor av her. Repertoaret er ei fin blanding av ”Sonjas sang til julestjernen”, ”Det hev ei rose sprunge”, Joni Mitchells ”River”, ”Christmas Time Is Here”, Paul McCartneys ”Wonderful Christmas Time” sammen med mor og datter og ”Have Yourself a Merry Little Christmas” på den kjente sida og Kenneth Sivertsens ”Det var ein gong” i duett med Sigvart Dagsland og fire ferske egenlagede saker, blant annet tittellåta i duett med den tyske sangeren Roger Cicero.

Nergaard har med seg sitt faste kremlag med gitaristene Håvar Bendiksen og Hallgrim Bratberg, bassisten Finn Guttormsen, pianisten Helge Lien og trommemester Jarle Vespestad. Når så trompeter i superklassen Arve Henriksen og den svenske stjernesaksofonisten Magnus Lindgren også bidrar på best mulig måte, er det musikalske i de beste hender.

Det er veldig hyggelig å høre Silje Nergaard synge så mye på norsk nok en gang og til tross for at undertegnede ikke er spesielt begeistra for strykerne som dukker opp ved enkelte anledninger, så har dette blitt en flott julepresang fra Silje Nergaard.

Take 6
The Most Wonderful Time of the Year
Take 6 Records/Heads Up/MUDI

De 6, overraskende nok, herrene i Take 6 har siden så gruppa så dagens lys på slutten av 80-tallet, vært den ledende a cappella gruppa på kloden. 10 Grammy-priser og samarbeid med giganter som Ray Charles, Quincy Jones og Stevie Wonder sier det meste om hvilken status Take 6 har både i jazz, rhythm and blues, soul og pop-verdenen.

Allerede i 1991 ga de ut ”He Is Christmas” og dette er en gjeng som definitivt har et nært forhold til både Han og jula. Her er det fortsatt ikke et eneste instrument involvert bortsett fra den menneskelige stemma – som blir brukt både til å synge og som perkusjon. Ett lite unntak er det: På ”Christmas Time Is Here”, som avslutter ballet, er Shelea Frazier med på både vokal og piano.

Vokalt er dette nesten så perfekt at det blir i meste laget – nesten kjedelig med andre ord. Når det er sagt så er det bare å gi seg ende over når det gjelder de fantastiske vokalprestasjonene og inderligheten herrene legger i de kjente sangene som ”I’ll Be Home for Christmas”, ”Jingle Bells” og ”White Christmas”.

Anne Grete Preus brukte salige Arild Wikstrøms ord da hun introduserte Take 6 under Moldejazz for en del år siden: De lever som ville dyr – de verken røyker eller drikker. Det gjør de nok fortsatt ikke, men du verden som de synger!

The Puppini Sisters
Christmas with The Puppini Sisters
Verve/Universal

I 2004 møttes italienske Marcella Puppini og de to engelske jentene Kate Mullins og Stephanie O’Brien i England for å studer sammen. De fant veldig raskt ut at de hadde akkurat den samme smaken både når det gjaldt design og musikk og sjøl om de altså ikke er søstre så mente de at fellesskapsfølelsen var så sterk at de like godt kalte seg The Puppini Sisters.

Det musikalske idealet er 40-tallets close harmony-teknikk henta i stor grad fra legendariske The Andrews Sisters. Det er på ingen måte bare når det gjelder musikk 40-tallet er viktig for søstrene – også i klesveien er de særdeles tro mot Andrews Sisters & Co.

Her blir servert et knippe av de mest kjente julesangene som ”Santa Baby”, ”Let It Snow”, ”White Christmas” og ”Winter Wonderland” samt George Michaels ”Last Christmas” og ”Male Kalikimaka” (visstnok god jul på Hawaii) – alt i mer eller mindre storbandinnpakning fra swingtradisjonen med godt humør og vakker sang i front.

The Puppini Sisters har både fått en solid kult-tilhengerskare samt kongelig heiagjeng fra framtidige konger på fotballøya med fruer. Vi føyer oss inn i rekka av tilhengere – dette er både morsomt og bra.

Wyatt/Atzmon/Stephen
What a Wonderful World
Domino Recording/Playground/Cosmos

Skulle det bli i meste laget med en hel jule-cd, så finnes det en utmerket utvei: Den unike vokalisten Robert Wyatt som var med å starte Soft Machine på slutten av 60-tallet, den israelske altsaksofonisten Gilad Atzmon og produsenten Ros Stephen har sammen med Sigamos String Quartet gjort en versjon av Louis Armstrongs ”What a Wonderful World” som vil bli huska – lenge! Ingen synger så inderlig som den lett lespende Robert Wyatt og i Gilad Atzmon har han funnet en ekte sjelsfrende. Sterkt og vakkert og bare bildet av legenden Wyatt i nisselue og med naturlig nisseskjegg er verdt kjøpet aleine.

Mer fra Side2? Sjek forsiden her!

Denne saken ble første gang publisert 07/12 2010.

Les også