I Mikis verden

Miki N'Doye kom fra Gambia til Norge for 30 år siden. Nå ser det endelig ut til at resten av verden også skal få oppleve Mikis unike musikk.

Publisert

Miki N'Doye

Tuki

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Nordmannen Helge Linaae bodde og jobba i Gambia i mange år. Han spilte mye sammen med N'Doye og overtalte han til å bli med til Norge. Etter å ha reist i 11 dager satte Miki sin fot på norsk jord for første gang i 1976 og han har satt sitt preg på mange deler av norsk musikkliv siden den gang.

N'Doye var sentral i miljøet rundt legendariske Club 7 og i band som E'olen og Tamma, som spilte inn liveplate med Ed Blackwell og Don Cherry i Molde, var han det musikalske midtpunktet med sine perkusjonsinstrumenter og sin stemme.

En av de norske musikantene som har lært mest av N'Doye, og som har tatt det med seg inn i sin helt spesielle verden, er Jon Balke. De har hatt en helt spesiell forbindelse helt siden N'Doye kom til Norge og Balke har vært med N'Doye til Gambia ved flere anledninger.

I 2002 kom N'Doyes første plate under eget navn - «Joko» på det tyske selskapet ACT - og Balke var nok en gang en viktig samarbeidspartner. Slik er det også på «Tuki» som er spilt inn i Rainbow studio i Oslo mellom 2003 og 2005. Dessuten er Per Jørgensen med på trompet og vokal og Helge-Andreas Norbakken på perkusjon og to andre norsk-gambiere, Lie Jallow og Aulay Sosseh, på vokal.

Sammen skaper de seks, i forskjellige konstellasjoner, en rekke magiske stemninger og musikalske landskap. Utgangspunktet er hele tida N'Doyes musikk som han har tatt med seg fra Afrika. Balke, Jørgensen og Norbakkens stemmer - med helt egne referanserammer - glir sammen med Mikis røst på et vis som verden knapt har opplevd tidligere og «Tuki» blir derfor nok et bevis på hvor viktig musikk er for å bryte ned grenser og bygge relasjoner.

«Tuki» er ei reise du aldri har vært med på tidligere og som derfor tar deg til helt nye og fascinerende steder. Du vil garantert bli en rikere person etter denne ekskursjonen.