Hvem er Arve Henriksen?

Velger man å tilbringe noen timer sammen med Arve Henriksen og denne praktsamlinga, så får man nesten vite det.

Publisert

Arve Henriksen
Solidification
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

44 år gamle Arve Henriksen, opprinnelig fra Stryn, har blitt en stadig mer sentral musiker i norsk og internasjonalt jazzliv – og et godt stykke utenfor – siden vi først blei oppmerksom på han på slutten av 80-tallet. De første møtene var i band som Veslefrekk, Nutrio og Close Enough. Etter utstrakt frilansjobbing med artister som Silje Nergaard, Sondre Bratland, Motorpsycho og D’Sound, så har han i stadig større grad gått i retning seg sjøl. Sammen med likesinnede som Jon Balke i hans Magnetic North Orchestra, Audun Kleive i hans GeneratorX, i bandene til Trygve Seim og Christian Wallumrød og ikke minst i Supersilent og Food, har Henriksen vist seg fram med ei stemme som sakte, men sikkert har vært noe så umiskjennelig hans egen. Denne stemma, om det er med hjelp av trompet, vokal eller allehånde elektronikk, har han også i stadig større grad vist oss i solosammenheng. I dag framstår Arve Henriksen i mine ører som en av de mest spennende og søkende musikantene i de fleste musikalske grenseland som finnes.

Gjennom dette praktverket, som kun er laga i 500 eksemplarer, som består av 7 LP-er og 2 DVD-er (med den samme musikken som på LP-ene som FLAC- og WAV-filer), får vi møte Henriksen gjennom hans karriere på Rune Grammofon fra begynnelsen av 2000-tallet og fram til “Chron”, som er en helt ny utgivelse.

Sounden og uttrykket til Arve Henriksen er av en helt annen verden. Det er så mye luft og ettertanke i den spesielle tonen, som ofte får tankene til å gå i retning et japansk fløyteinstrument, at vi omtrent får være med på Henriksens indre reise mens han skaper musikken. Spesielt interessant er det i ei slik samling der vi får være med på utviklinga hans gjennom et tiår. Den musikeren og det mennesket vi møter i 2001 og 2012 er vidt forskjellige, men slektskapet er godt og tydelig.

De canadiske og engelske jazzjournalistene John Kelman og Fiona Talkington har skrevet hver sitt lille essay. De har kommet godt under huden på Henriksen og hjelper oss på et forbilledlig vis med åpne dører inn til dette unike universet. Som med alt annet Rune Grammofon gir ut, så er det multikunstneren Kim Hiorthøy som står for “innpakninga”. Nok en gang originalt og unikt, men med for liten skrift. Helge Sten, også kjent som Deathprod, har produsert mye av musikken og har assistert Henriksen i nye retninger. Og så skal Rune Kristoffersen, som har stått bak Rune Grammofon siden starten, og aldri tvilt et sekund på retninga, kvaliteten og kompromissløsheten, ha all mulig slags ære for både hele katalogen og ikke minst denne juvelen.

“Solidification” kommer garantert å bli et samlerobjekt verden rundt. Prisen her hjemme skal visstnok være på knappe 1000 kroner og det er ei god investering. Skal du kjøpe julegave til noen du setter ekstra pris på, eller til deg sjøl, så er tipset herved gratis servert.