Hva husker du fra 2001?

Bli med Side2s tidsmaskin tilbake til 2001, året da rocken returnerte.

Foto: (Scanpix)
Publisert

(SIDE2): 2001 ble kanskje ingen romodysée, slik Stanley Kubrick i sin tid hadde spådd. I stedet ble det et sabla urolig år, preget av tragiske hendelser som 9/11, et utbrudd av munn- og klovsyke i flere europeiske land og en ny periode med Kjell Magne Bondevik som norsk statsminister.

I turbulente tider trenger man som kjent å avreagere, noe en ny generasjon rockeband tydeligvis hadde bestemt seg for å hjelpe oss med.

Les også vårt sammendrag av år 2000: Da Britney ble voksen

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Rockens comeback
På slutten av 90-tallet hadde techno/dance-artister som The Prodigy og Chemical Brothers fått de fleste forståsegpåere til å erklære rocken død. Men fra USA stormet garasjerock-band som The White Stripes og The Strokes om kapp mot den ledige gitartronen som Gallagher-brødrene hadde forlatt i en sky av kokain og brødrekrangler etter «Be Here Now» fra 1997. Plutselig var det igjen skinny jeans, drugdealer-sveis og snerrende gitarer som var kult blant kidsa.

Artikkelen fortsetter under videoen

VIDEO: The Strokes - «Last Nite»

Madrugada mot toppen
Her hjemme begynte Madrugada for alvor å befeste sin posisjon som landets ledende rockeband, og den noe utilgjengelige (men fortsatt glimrende) andreskiva «The Nightly Disease» toppet VG-lista da den kom ut i mars 2001.

Morten Abel hadde muligens sitt aller beste periode som soloartist dette året med «I'll Come Back And Love You Forever», som gjorde rent bord under Spellemann 2001. To synthglade karer fra Tromsø begynte også å gjøre seg bemerket, og Röyksopp ble belønnet med to priser for henholdsvis skiva «Melody A.M.» og musikkvideoen til «Eple».

Artikkelen fortsetter under videoen

VIDEO: Röyksopp - «Eple»

Urban eksplosjon på hitlistene
Men om rocken var i ferd med å fremvise tilløp til gammel storhet, beviste 2001 en gang for alle at urban musikk virkelig skulle regjere hitlistene i det nye årtusenet. Jay-Zs fantastiske «The Blueprint» ble med rette hyllet av «alle» som en umiddelbar klassiker, mens monsterhits som Outkasts «Ms. Jackson», Alica Keys' «Fallin» og den Dr. Dre-produserte «Family Affair» av Mary J. Blige understreket bare poenget.

Likevel var ikke 2001 fritt for ekstremt irriterende listepop for folk, fe og fjortiser med elendig smak, noe sanger som DJ Ötzis «Hey Baby» og «Movin» av grufulle S Club 7 fortsatt er skremmende prov på.

Kylie Minouge sto på sin side for årets desidert beste popsingel med den Daft Punk-inspirerte «Can't Get You Out Of My Head». Se video her og nyt!

Artikkelen fortsetter under bildet

«Elling»-feber
Norsk film hadde fått nyvunnet selvtillit etter «Detektor» året før, og den Petter Næss-regisserte «Elling» var årets desidert største happening på filmfronten. Per Christian Ellefsen og Sven Nordin briljerte såpass i den lune, gladtriste historien om Elling og Kjell Bjarne at filmen også ble Oscar-nominert!

Harald Zwart hadde også sitt foreløpige karrierehøydepunkt da han regisserte den stjernespekkede komedien «One Night At McCools».

Foruten de norske bidragene, var 2001 et strålende år for Hollywood. David Lynch og hans «Mullholland Drive» sto som vanlig for særhetsalibiet, mens Halle Berry fikk Oscar-statuetten for sin innsats i «Monster's Ball». Den ekstremt underholdende innbruddskomedien «Ocean's 11», folkefavoritten «Ringenes Herre» og (selvfølgelig) «Shrek» er andre filmer vi husker med glede.

Big Brother til folket!
Årets store TV-program var utvilsomt TV Norges eventyrlige suksess med «Big Brother». I 100 dager var vinneren Lars Joakim Ringom sperret inne i en bunker på Fornebu, sammen med Ramsey, Rodney, Anette og alle de andre.

Vi fikk for første gang i historien oppleve vanlige mennesker krangle, drikke og ha sex på TV, og dette falt tydeligvis i smak hos det norske folk. Da vi i de tusen hjem skulle stemme på vår favoritt i finalen, ble det avgitt hele 2,7 millioner stemmer via telefon, SMS og faks (!).

TV2 kastet seg også på reality-bølgen, og Gaute Grøtta Grav, mannen med både navnet og lykketrollsveisen på plass, ble en av årets mest omtalte TV-tryner som tidenes første vinner av «Farmen». Realitykonseptet var TV2s mest sette program dette året, med 1 millioner seere på det meste.

Og nå...Sporten!
Rosenborg vinner Tippeligaen for smått utrolige tiende gang på rad. I cupfinalen revansjerer Viking fjorårets tap, og slår sine lokale rivaler Bryne med overbevisende 3-0.

Liverpool viser at de har lagt det vonde 90-tallet bak seg for alvor, og vinner både UEFA-cupen, FA-cupen og den engelske ligacupen. Manchester United gir dog ikke slipp på jerngrepet i Premier League, og Alex Fergusons menn vinner sitt tredje ligagull på like mange år.

I et ekstremt kaldt ski-VM i den finske byen Lathis, blir Norge mestvinnende nasjon med 6 gull, 2 sølv og 2 bronse som fasit.

Det tyske laget Bayern München får endelig sin revansj for Solskjærs overtidsscoring i 99, og slår stakkars Valencia (som tapte finalen også i 2000) og John Carew på straffer. Stillingen etter 120 minutters spill var 1-1.

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2009.

Les også