Hele verden som lekegrind

Paal Nilssen-Love er muligens Norges mest ettertraktede musikant på verdensbasis.

Publisert

Paal Nilssen-Love
Brötzmann/Yagi/Nilssen-Love
Volda

Idiolect
BrötzmannPupillo/Nilssen-Love
Roma

Paal Nilssen-Love
27 Years Later
PNL Records

Paal Nilssen-Love/Anders Hana
AM/FM
PNL Records

Sten Sandell Records
Face of Tokyo
PNL Records

Volda, Roma, Molde, Stavanger og Tokyo har kanskje ikke all verdens til felles – bortsett fra at trommeslager Paal Nilssen-Love har bidratt på liveinnspillinger på alle disse stedene den siste tida.

35 år gamle Nilssen-Love, som allerede i 2002 var Artist in Residence i Molde og som fikk norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, i 2006, fortalte oss allerede på midten av 90-tallet at vi hadde med et talent helt utenom det vanlige å gjøre. Gjennom band som Element og etter hvert Atomic etablerte han seg raskt som jazztrommeslager på øverste hylle.

Likevel er det i friere landskap enn de to nevnte at Nilssen-Love har oppnådd verdensherredømme. Spesielt i samarbeid med giganter som saksofonistene Peter Brötzmann, Mats Gustafsson og Ken Vandermark har Nilssen-Love vist verden at han er i besittelse av en kreativ kraft som ikke kan sammenliknes med noen andres.

Nilssen-Love er så ettertrakta at han kunne ha vært på veien kloden rundt mer eller mindre uten stans. Hans utrolige energifulle trommespill der han kombinerer en eminent teknikk med sin fantastiske evne til å lytte og bidra med dynamiske virkemidler, fører til at han skaper en musikalsk verden rundt seg som er konstant original.

På disse ferske utgivelsene finner vi han i fem forskjellige settinger. ”Volda” er innspilt i – akkurat – Volda og der møter PNL Peter Brötzmann på diverse blåseinstrumenter og Michiyo Yagi på det japanske strengeinstrumentet koto. I Roma møttes Brøtzmann og PNL og den italienske elbassisten Massimo Pupillo. ”27 Years Later” – år etter at han ankom kloden faktisk – møter vi PNL aleine under hans enorme uke som Artist in Residence i Molde. I 2004 legges turen innom hjemmebane i Stavanger og til duosamarbeid med gitaristen Anders Hana. Denne enorme rundreisa blir avslutta med en klubbjobb i Tokyo med svenskene Johan Berthling på bass og sjefen Sten Sandell på piano.

Gjennom disse fem utgivelsene får vi et fint innblikk i hva og hvem musikanten Pall Nilssen-Love er. Her blir det ikke spart på noe som helst – vi snakker om uforfalska og kompromissløs frijazz av ypperste merke.

Paal Nilssen-Love tilhører den delen av musikere som tar tak i karriera si på alle slags vis. Det betyr i stor grad at han gir ut sin musikk på egen hånd og dropper tradisjonelle distribusjonskanaler. Nettet er som kjent oppfunnet og der det enkelt å finne fram til denne eminente musikanten og hans musikk.