Gi jazz i julegave

Både norske og internasjonale jazzartister står i kø for å prise jula – og for å tjene penger, må vite.

Publisert

Tony Bennett
A Swingin’ Christmas
RPM Records/Columbia/Sony Music

Foto: Faksimile

Tony Bennett, som er døpt Anthony Benedetto og som er en mer enn dugande kunstmaler under sitt fødenavn, har rukket å bli 82 år. Han er den siste crooneren av den store generasjonen med Sammy Davis, Jr., Dean Martin og Frank Sinatra og til tross for sin langt framskredne alder, så er Bennett fortsatt voldsomt på plass. Sammen med en kvartett leda av pianisten Monty Alexander og med The Count Basie Big Band i ryggen og med ekstra gjester som munnspillsjef Toots Thielemans og dattera Antonia Bennett, som synger duett med opphavet på «I’ve Got My Love to Keep Me Warm», har Bennett laga noe som likner på ei jazzjuleplate som vil leve svært lenge.Vi blir servert kjente og kjære julesanger i solid og hardtswingende innpakning og Tony Bennett er intet mindre enn en fantastisk sanger.

Diverse artister
Country & Eastern Christmas/Alternativ jul
Country & Eastern/MusikkLosen

Foto: Faksimile

Her hjemme har The Source med Trygve Seim i spissen laget noen utrolige juleforestillinger med jazz og tilliggende herligheter som basis. Hos broderfolket i øst har jeg en sterk mistanke om at trommeslageren og perkusjonisten Bengt Berger med sitt Country & Eastern-konsept har spilt og spiller en liknende rolle. På «bandets» hjemmeside – www.countryandeastern.se – finnnes det en egen julekalender og på denne dobbelt-cden får vi så mye julemusikk på et annerledes vis som vel tenkelig. Her får vi alt fra Prøysens «Musevisa» – «Mössens julafton» på svensk – til George Michaels ”Last Christmas” via finsk musikk og noe på et tungemål som ikke er lett å kjenne igjen. Svensk folkemusikk finnes ofte i fundamentet her og det gjør også frijazz, funk, karibisk musikk, masse humor og jeg vet ikke hva og med hjelp av folk som Lena Willemark, Lina Nyberg, Ale Möller, Jonas Knutsson og Mats Öberg, og mange, mange andre, har Bengt Berger laget et julekort som kan glede oss i mange, mange år.

Diverse artister
A Jazz & Blues Christmas
Putumayo World Music/Bonnier Amigo

Foto: Faksimile

Med «A Jazz & Blues Christmas» har det amerikanske selskapet Putumayo satt sammen vel en halvtime med 10 låter fra mer eller mindre kjente jazz- og bluesnavn. De mest kjente jazznavna er Ramsey Lewis Trio og vokalisten Topsy Chapman som har vært mye i Norge og jobba med Magnolia Jazzband. Bluesfolket er representert ved storheter som B.B.King og Charles Brown, mens rosinen i denne julepølsa er Ray Charles og hans versjon av «Rudolph the Red-Nosed Reindeer». Om den ikke er verd inngangspengene aleine, så er det ikke så langt unna.

Béla Fleck & the Flecktones Jingle All the Way Rounder Records/UniversalFaksimile Béla Fleck er en crossovermusikant av aller ypperste klasse. Med sin akustiske og elektriske banjo og sitt piano og sitt heftige band The Flecktones som er befolka av Jeff Coffin på saksofoner, fløyte og bassklarinett og brødrene Wooten – Future Man på allehånde akustiske og elektriske perkusjonsinstrumenter og Victor Lemonte Wooten på elbass, tar han oss her med på ei reise av voldsomme dimensjoner. Med diverse gjester som det fantastiske tuvasangensemblet Alash Ensemble og mandolinisten og klarinettisten Andy Statman og bassisten Edgar Meyer, får vi unike og til dels ekvilibristiske versjoner av alle de kjente amerikanske julesangene. I tillegg får vi også en høyst personlig versjon av Bachs juleoratorium og en nydelig tolkning av Joni Mitchells klassiker «River». Dette er musikk det både er mulig å bli imponert og rørt av.

Aretha Franklin
This Christmas
DMI Records/Warner Music

Aretha Franklin er for så vidt ingen jazzsanger, men en av verdens aller beste soul/gospel/rhythm and blues-sangere har likevel mye jazz i seg. Med «This Christmas» har hun faktisk gitt ut juleplate for aller første gang og sammen med blant andre sønnen Edward Franklin får vi både kjente og ukjente julesanger på veldig amerikansk, men med masse groove. Med på laget er studiorever som bassisten Nathan East, trommeslageren Ricky Lawson og gitaristen Paul Jackson, Jr. og stemmeprakta til Aretha Franklin løfter sjølsagt julelåtene også. Hvis du er av typen som gjerne vil ta turen til ei svart amerikansk kirke, uten å komme dit, er Aretha Franklin en svært bra erstatter.

Foto: Faksimile

Al Jarreau
Christmas
Rhino/Warner Music

Vokalfenomenet Al Jarreau har rukket å bli 68 år. I flere tiår har han lovet både sin store tilhengerskare og ikke minst den meste julete han vet, kona Susan, at han skulle lage ei juleplate og nå foreligger den endelig. Sammen med superprodusent og tangentmannen Larry Williams har Jarreau satt sammen et program med de aller mest kjente julesangene som ”Winter Wonderland”, «White Christmas», «The Christmas Song», «Have Yourself a Merry Little Christmas» og «I’ll Be Home for Christmas» – i et nydelig samarbeid med noen andre som også kan synge, Take 6. Det er ingen tvil om at Al Jarreau har et sterkt og personlig forhold til denne høytida og de som har likt Jarreau tidligere, vil garantert finne mye å glede seg over også her. Noen av de dyktigste jazzmusikantene på den amerikanske vestkysten er med på å gjøre dette til et vakkert julekort – dessverre skulle det vise seg å bli noe av det aller siste bassisten Dave Carpenter (1959-2008) gjorde.

Foto: Faksimile

JazzCode
Codes for Christmas
JazzCode/Musikkoperatørene

Trommeslageren Carl Størmer, med ei fortid i blant annet The Real Thing, er en herre med mange ideer og, ikke minst viktig, en solid evne til å få satt de ut i praksis. Med bandet og konseptet JazzCode har han fortalt spesielt næringslivsmennesker i Europa og USA både gjennom ord og toner hvordan improvisert musikk kan være med på å forbedre både samarbeidsklima og yteevne. I fjor kom debut cdeen ”In the Moment” og nå er det «Codes for Christmas» som kan åpne dører, øyne og ører eller bare være til rein forlystelse. Uten at pianisten Bruce Barth, saksofonisten og fløytisten Rob Scheps, bassisten Doug Weiss, trompeteren Scott Wendholt og Størmer hadde møttes tidligere, gikk de rett i studio og viser oss her at herrer som har gjort hjemmeleksa si og som har åpne sanser på svært kort tid kan skape flott musikk av kjente julesanger. Her dreier det seg om bopbasert jul og med strålende solister og flott ensemblespill er julekoden knekket en gang for alle.

Foto: Faksimile

Solveig Slettahjell
Natt i Betlehem
Kirkelig Kulturverksted/Musikkoperatørene

Vokalisten Solveig Slettahjell er prestedatter og har vært involvert i Ten Sing i ungdommen. Derfor er det ikke veldig overraskende at hun takka ja til forespørselen fra Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted om å bli med til Betlehem for å spille nok en julehyllest i Fødselskirka. Etter at turistene hadde forlatt kirka og munkene hadde trukket seg tilbake, fikk Slettahjell, pianist Tord Gustavsen og trompeter Sjur Miljeteig benytte den hellige kirka noen timer i fire netter. ”Natt i Betlehem” har blitt et vidunderlig vakkert, nedpå og ettertenksomt vitnesbyrd som gir både musikken og tekstene – både på norsk, svensk og engelsk – masse luft og rom. Her får vi ei fin blanding av kjente julesanger som «Stille natt», «Jeg synger julekvad» og «Deilig er jorden» og mer ukjent materiale – for en ateist i alle fall! – som «Poor Little Jesus» og «Star Carol». Uansett gir Slettahjell med sin inderlige og klokkeklare røst og klangmester Gustavsen og fargelegger Miljeteig melodiene og tekstene noe nytt og høyst personlig – «Natt i Betlehem» er intet mindre enn årets julevinner og har evighetens stempel på seg.

Foto: Faksimile

Spyro Gyra
A Night Before Christmas
Heads Up/MUDI

Spyro Gyra er sjølve kroneksemplet på amerikansk fusionjazz. Bandet har eksistert siden midten av 70-tallet og saksofonist Jay Beckenstein og tangentmann Tom Schuman har vært med helt siden første takt. Bandet består ellers av bassist Scott Ambush, trommeslager Bonny B og gitarist Julio Fernandez. Mange har med rette oppfatta bandet som svært så glatt – derfor er denne juleplata en meget hyggelig overraskelse. Bandet spiller kjente og kjære julesanger fullstendig akustisk og de fem viser oss hvilke eminente musikanter de er. De har også med seg en del hyggelige gjester og duetten mellom Manhattan Transfers Janis Siegel og den syngende trommeslager Bonny B på «Baby It’s Cold Outside» er et av høydepunkta. Vibrafonspillet til Dave Samuels på to spor skader heller ikke på noen som helst måte. Spyro Gyra er på sett og vis den store juleoverraskelsen i år.

Foto: Faksimile

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2008.

Les også