- De behandler folk som dyr
Marthe Valle har laget musikk om Israels okkupasjon av Palestina.
(SIDE2): - Det føles utrolig godt å synge om noe som virkelig betyr noe. Det er en veldig spesiell følelse. Å stå foran et publikum og fortelle noe som man virkelig brenner for.
Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!
Marthe Valle er ikke redd for å si hva hun mener. Mandag slipper 25-åringen sin andre plate, «Forever Candid», og noe av inspirasjonene har hun hentet fra sine opplevelser på Vestbredden i Palestina.
- Det var et sjokk å komme dit og se hvor urettferdig ting kan være. Og jeg tenkte med en gang da det verste sjokket hadde lagt seg at dette må jeg fortelle om. Dette må jeg synge om.
Skjønner ikke
Valle fikk tilbud om å jobbe som musikkterapeut og utdanne helsepersonell i regi av Utenriksdepartementet og Den Røde Halvmåne i fjor.
Erfaringene har gitt henne sterke motforestillinger til Israel.
- De okkuperer et land og okkupasjonen er ulovlig. Det mener jeg. Grensene som ble utdelt i 1948 bør de forholde seg til, men det har de aldri gjort. Og det de gjør inne på Vestbredden og i Gaza, det er så... Jeg kan ikke på noen som helst måte forstå at de får lov til å gjøre det de gjør. Eller at det er ingen i verdenssamfunnet som reagerer.
Siste låt på Valles nye album heter «Rituals of Humiliation». Den handler om kultursjokket som møtte Harstad-jenta som til vanlig er bosatt i Selbu i Sør-Trøndelag.
- Det er jo et slags apartheidsamfunn der nede der du har palestinerne som er okkupert av Israel. De har ingen rettigheter. De blir daglig trakassert og ydmyket og blir fratatt alle rettigheter som vi tar for gitt.
- Hva var det sterkeste du opplevde der nede?
Konsentrasjonsleir
- Det sterkeste var å møte folk og høre dem fortelle hva okkupasjonen har gjort med dem, at de har mistet familiemedlemmer. Særlig møtet med sjekkpunktene var sterke. Der står det israelske soldater og behandler folk som dyr. Det var flere ganger jeg gikk gjennom sjekkpunktene at jeg tenkte «dette er ikke virkelig, dette skjer ikke». Det var som om man skulle være på tur inn i en konsentrasjonsleir under 2. verdenskrig.
- Hva gjorde de?
- Nei, men skal gå gjennom og bli sjekket, og det er skur som det ser ut som kyr som skal gå inn i. Man har en rekke for eldre, en for menn og en for kvinner og barn. Og så står det soldater rundt deg over alt med maskingevær og peker og passer på at du står i rekka. Hvis du kommer litt ut av rekka så klikker de. De kommer med geværet og brøler deg opp i trynet «nå må du se til helvete å komme deg tilbake i rekka, for nå skal du bli sjekka.». Og dette her skjer hver eneste dag.
- Jeg var så sint et par ganger at jeg hadde lyst til å eksplodere. Men man kan ikke gjøre det heller, for de blir jo så provosert.
Etterlyser meninger
Valle synes det er helt naturlig at hun synger om og deler sin e erfaringer med publikum når hun først har en stemme som kan bære budskapet ut.
- Jeg tenker slik at hvis det kan bidra til litt mer bevissthet så er det et utrolig lite offer for meg.
- Men det er ikke alle artister som tør på ha meninger om ting..?
- Ja, det har helt klart blitt en greie i dagens musikkbransje at man kun skal snakke om seg selv.
- Hvorfor er det slik?
- Det er et godt spørsmål, for det er en masse ting som ikke er slik de burde være med verden. Det er vel fordi man er redd for å miste popularitet hvis man har meninger. Men da tenker jeg at det får så være. Man skal jo bevare sin egen integritet også.
- Du kan eventuelt miste platekjøpere fra Israel-sympatisører?
- Det er kanskje min minste bekymring her i livet akkurat nå. Det har overhodet ingenting å si.
Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!