Bør du beskytte deg?

Lydnivået på rockekonserter kan være ekstremt høyt. Da bør man bruke det man har mellom ørene, mener Norsk Rockforbund.

Publisert

(SIDE2): Stadig flere unge sliter med hørselskader. En ny undersøkelse viser at 675.000 nordmenn har øresus.

Les også:675.000 nordmenn har øresus
Les også:- Som å leve i et sagbruk

En av hovedkildene til problemet er musikk, heriblant økt bruk av øretelefoner. I tillegg tilbringer folk mer og mer tid på konserter og festivaler hvor støynivået kan være svært høyt. Men det nytter ikke å be folk holde seg hjemme.

- Man kan ikke få folk til å slutte å ha sex, men kan prøve å få dem til å bruke kondom, sier leder i Norsk Rockforbund Monica Larsson.

Fylla har skylda
Neste uke går bransjefestivalen by:Larm av stabelen i Oslo med rundt 190 konserter. Larsson ber folk ta forholdsregler. Man skal blant annet være obs på at vurderingsevnen reduseres når man er full.

- Des mer alkohol du har i kroppen, des mer tror du at du tåler. Men det stemmer ikke. Det er lett å gå i fella. Jeg går på ekstremt mye konserter, og er flink til å bruke propper. Men hvis jeg ser et band jeg har ventet på lenge og som jeg er stor fan av, og jeg drikker litt, har jeg nok lett for å dra ut proppene, og tenke at lyden er jo fin den!

Norsk Rockforbund er norske konsertarrangørs interesseorganisasjon og har i flere år jobbet for å få arrangører og publikum til å skjønne viktigheten av å ta vare på hørselen. Ørepropper er en sentral del av informasjonsarbeidet.

- Jeg synes at folk har blitt ekstremt mye bedre til å bruke ørepropper. Før sto jeg liksom litt alene som den nerden som er livredd for hørselen, men nå ser jeg på festivaler at det blir mer og mer vanlig å gå rundt med proppene rundt halsen.

Ingen grenser
85 desibel (dB) er grensen for hva øret tåler over lengre tid. 8 timer eksponering for 85 dB er like skadelig som 4 på 88, 2 på 91, 1 på 94, halvtime på 97 og 15 minutter på 100 dB.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at musikken på en konsert ikke bør overgå 100 dB. Det er tilsvarende lyden av et pressluftbor. På et diskotek mener de musikken ikke bør være høyere enn 90 dB.

I Norge finnes det ingen spesifikke grenser for hvor høyt man kan spille, mens man i Danmark og Sverige har innført støygrenser for konserter. Norsk Rockforbund synes likevel ikke det er veien å gå.

- Vi har vært imot desibelgrensene fordi rock krever høy lyd. Du skal liksom blåse litt ut av ørene. Men samtidig oppfordrer vi folk til å bruke ørepropper og artister til ikke å la det gå sport i å spille ekstremt høyt, sier Larsson.

Sunn fornuft
Hun går på mellom 100 og 150 konserter i året og vet hva hun snakker om. Det finnes noen enkle forholdsregler man kan ta når man går på konsert.

- Det kommer eksempelvis veldig an på hvor du står. Når man er på Metallica er den noe helt annet å stå helt inntil høyttaleren enn å stå lenger bak.

- Men noen MÅ jo stå foran høyttaleren også?

- Ja, men da bør de bruke ørepropper.

Små klubber verst
Det er også lov til å si fra hvis lyden er for høy.

- Det må være lov til å gi beskjed til lydmenn på utesteder. Jeg hører veldig fort når lyden er for høy, og da er det lov til å melde fra om det.

Lydnivået kan ofte være verst i små lokaler. Band er gjerne prisgitt lydnivået til trommeslageren og det merkes særlig på mindre og mer intime steder, mener Larsson.

- Jeg tror nok at publikum sliter mest inne på små klubber. Man stiller alltid lyden etter trommene, og i et lite lokale må de andre i bandet gjerne skrus opp. Men verste er nok klubber og diskotek. Man står jo ikke og danser på byen med ørepropper.

BAKGRUNN: Ifølge Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) har 600.000 nordmenn nedsatt hørsel og 200.000 bruker høreapparat. Videre viser det seg at 675.000 nordmenn har tinnitus av og til. For 50.00 er tinnitus så alvorlig at det går ut over livskvaliteten.Hva er Tinnitus? Tinnitus er den medisinske betegnelse for øresus, som er et nevrologisk fenomen knyttet til høresansen, hvor vedkommende som er rammet av symptomet oppfatter en lyd, uten at det foreligger noen ekstern lydkilde. Tinnitus oppstår fordi sansecellene i indre øre, som sender lyd til hjernen, har blitt forstyrret eller skadet slik at det oppstår en kontinuerlig lyd.Lyden kan ha forskjellig karakter og intensitet, avhengig av årsaken. Støyen kan være jevn, i andre tilfeller er den pulserende. Det vanlige er at tinnitus høres ut som susing, ringing, piping, dur eller summing og man har ofte kombinasjoner av lyder.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!