Mona Lisas virkelige ansikt?

En unik kopi av Leonardo da Vincis berømte mesterverk gir kunsteksperter ny kunnskap om hvordan Mona Lisa virkelig så ut.

Publisert

Konservatorer ved Prado-museet i Madrid oppdaget i begynnelsen av 2012 en enestående kopi av det berømte Mona Lisa-maleriet. Undersøkelser viste nemlig at kopien er laget samtidig med Mona Lisa – trolig av en av Leonardo da Vincis elever, skriver Historienet.no.

Ved bruk av infrarøde bilder har eksperter analysert hvordan de to maleriene har blitt skissert og malt over tid. Undersøkelsen avslører at utviklingen i lagene av maling er identiske. Derfor må maleriene være malt samtidig og side om side.

Slik så Mona Lisa ut

Ifølge kunsthistorikere kan kopien vise hvordan Leonardos modell opprinnelig så ut.

Malingen på Mona Lisa har mørknet med tiden, noe som får modellen til å se eldre ut. Kopien er derimot nettopp restaurert og viser nå Mona Lisa – mener kunsthistorikere – slik hun så ut på da Vincis tid.

Ekspertene ved både Prado- og Louvre-museene, der originalen henger, er enige om at kopien er eksepsjonell.

Mange myter om Mona

Leonardo da Vincis «Mona Lisa» har fenglset og fascinert både fag- og legfolk i årrekker, og er gjenstand for omfattende spekulasjoner.

En av gåtene har vært hvem modellen egentlig er. Det er i dag en gjengs oppfatning om at Mona Lisa er middelklassekvinnen Lisa del Giocondo, men det har ikke vært mulig å bekrefte helt sikkert. Andre forslag er at bildet er av Leonardos mor Caterina eller at det er kunstneren selv som har inspirert Mona Lisas utseende.

Kvinnens gåtefulle smil har også vært heftig diskutert. En av grunnene er at smilet blir oppfattet svært forskjellig fra person til person, og forklaringene er tallrike.

MER: Les mer om spekulasjonene på Wikipedia.

Løste 500 år gammelt da Vinci-mysterium?

På tampen av 2011 hevdet kunstneren Ron Piccirillo at han hadde løst et 500 år gammel mysterie knyttet til Leonardo da Vincis berømte maleri.

Piccirillo mener å ha oppdaget en skjult samling av dyr bestående av hodet til en løve, ape og bøffel som svever rundt hodet til Mona Lisa. En slange synes også å komme ut av kroppen hennes på venstre side i bildet, melder USA Today.

Kunstneren skal ha fulgt instruksjoner i Leonardo da Vincis snart 500 år gamle dagbok, og hevder at oppdagelsen avslører meningen bak verdens mest berømte maleri.

Nemlig at «Mona Lisa» i virkeligheten er et bilde på misunnelse.

Se reportasjen fra USA Today her:

Piccirillo har publisert en video av funnene sine på YouTube. Du kan se videoen i toppen av denne artikkelen, og her hevder Piccirillo å ha funnet lignende koder i renessansearbeider av kunstnere som Titian og Rafael.

Piccirillo opplyser at han gjorde oppdagelsen av løvehodet først, og ved en tilfeldighet, da han snudde en kopi av «Mona Lisa» på siden.

- Deretter fant jeg bøffelen, og tenkte «Herregud!». Jeg forstod at jeg var på sporet av noe, forteller Piccirillo til USA Today.

I da Vincis dagbok skriver maleren at øynene til personen som ser på bildet bør være på samme nivå som horisonten i maleriet. Da Vinci hevder også at den mest ideelle synsvinkelen å betrakte et bilde fra, er fra en 45 graders vinkel. Dette skulle gi best lys og minst refleksjon.

Dette skal ha gitt Piccirillo mening i forhold til et avsnitt hvor da Vinci skriver om hvordan misunnelse kan males:

«La hennes hjerte gnages på av en svulmende slange».

Ifølge Piccirillo kan det nettopp være en slange som snor seg ut fra Mona Lisas kropp, og han skal ha oppdaget dette da han så på bildet fra en 45 graders vinkel fra venstre.

Kunstneren brukte to måneder på å saumfare Leonardo da Vincis dagbok etter steder hvor han skriver om misunnelse. Til slutt fant han hva han letet etter. I et avsnitt hvor han skriver om hvordan malere kan gjenspeile denne følelsen, står det blant annet skrevet:

«Gi henne hud som en leopard, fordi denne skapningen dreper løven på grunn av misunnelse og svik».

Ifølge Piccirillo er dette en referanse til løven han mener å ha funnet i «Mona Lisa».

- Det handler først og fremst om perspektiv. Tenkt deg at du står foran en oval strektegning. Rett forfra er det helt tydelig en oval, men sett fra siden ser det ut som en sirkel, sier Piccirillo.

Han hevder at dette er nøkkelen til å forstå hvordan Leondardo da Vinci og mange andre renessansekunstnere skjulte ting i bildene sine.

Hvorfor kunstnerne gjorde dette, vet Piccirillo imidlertid ikke.

- Jeg vet ikke hva det betyr, det er noe for kunsthistorikerne, sier Piccirillo.