Mette-Marit og Haakon i kokkekamp

Kronprinsparet startet tidlig mandag morgen med å lage shasimi av norsk laks.

Publisert

(JAKARTA/SIDE2) : Med kokkeforklær, med et pent nei takk til kokkehatter, tok kronprinsparet tak i de sylskarpe knivene med bistand fra kokkeverdensmester og årets kokk i Norge, Geir Skeie. Han har vært promotør for norsk sjømatsråd siden han ble verdensmester i 2007.

- Jeg gleder meg til å lære dem filetering av laks, sier Geir Skeie til Side2.

En hel del fisk og skalldyr er lagt ut på store isblokker, og et lite kjøkken er gjort klart til ære for kronprinsparet.

Det var helt tydelig at de var litt i kamp med hverandre fra starten av, kronprinsesse Mette-Marit (39) sjekket ut kronprinsens filetering av den store laksen. Kronprins Haakon (39) tok kyndig tak i laksen - og fikk fjernet kjøttet fra skinnet. Shasimi ble sirlig laget av den store laksen, og servert til de indonesiske gjestene.

- Jeg er skikkelig dårlig. Men hun er den beste kokken altså, og har noen veldig gode retter synes jeg. Hun lager en veldig god tomatsuppe, ler Haakon.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Elsker sushi
Kronprinsfamilien spiser fisk minst tre ganger i uken. Og de har ingen problemer med å få barna til å spise fisk.

- Vi har verdens beste kokk som er glad i å lage fiskeretter. Også spiser vi mye sushi, ungene er kjempeglad i det, det begynte vi med tidlig. Så når de er sultne, spør de ofte om sushi. Eller taco, smiler Mette-Marit under pressemøtet med indonesisk og norsk presse på hotell Shangri-La.

Familien på Skaugum sier videre at de har så vanlig norsk kost som mulig, ispedd noe internasjonale inspirerte retter.

- I helgene lager vi selv mye mat. I tillegg spiser vi mye kjøttkaker, en god del asiatiskinspirert mat og salater, sier kronprinsen.

- Første gang
Paret ankom Jakarta søndag kveld lokal tid, og ble tatt imot av gruppe norske barn med flagg og blomster. Mandag innledet de sitt offisielle program med norsk sjømat. Det var veldig viktig for Norsk Sjømatråd at kronprinsparet er med på kokkelaget, og serverer de indonesiske gjestene.

- Det er første gang de går så aktivt inn i arbeidet med kokkekniver, forklær og kokkehatt og vil gjøre jobben sammen med kokkene, så da blir det en ekstra edge til det som skal skje, sier leder for Norsk Sjømatråd, Christian Chramer, til Side2.

Promotering og lansering i Indonesia er viktig for sjømatsrådet, og for norsk næringsliv generelt. En eksportering til det store landet vil være bra i årene framover.

- Indonesia kan bli stort, så dette er viktig som en introduksjon for laksen, både på topphoteller og topprestauranter, på sushirestauranter og hjemme på kjøkkenbenken hos folk, sier Chramer.

Etter laksemoroa bar det direkte til presidentpalasset der paret ble tatt hjertelig imot av president Susilo Bambang Yudhoyono og hans kone Ibu Ani. Paret ville gjerne hilse til det norske kongeparet, presidenten har gjestet Norge en rekke ganger og er svært glad i det nære båndet Indonesia har til oss.

På kronprinsparets program videre står det:

Dag to vil kronprinsparet delta på åpningssesjonen av næringslivsseminaret «Indonesia – Norway. Strategic Partnership in Business». Denne dagen er også satt av til seminar i forbindelse med det norsk-indonesiske engasjementet innenfor skog og klima. Kronprinsessen skal besøke et stort sykehus som spesialiserer seg på mødre og barn-helse. Deretter skal de overvære åpningen av Innovasjon Norges kontor, og ambassadens nye lokaler før mottakelse på kvelden med presidentparet hvor Ole Edvard Antonsen holder konsert.

Dag tre holdes i Yogyakarta hvor de skal møte guvernør Sri Sultan Hamengkubuwono X, besøke et universitet og et 1200 år gammelt buddhistmonument.