Mer enn godkjent for «Frikjent»

Hva gjør du den dagen mannen som splittet bygda returnerer som dens redningsmann?

Publisert

Frikjent

TV 2

Skrevet av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache Wiig. Med Nicolai Cleve Broch, Lena Endre, Ingar Helge Gimle, Henrik Rafaelsen, Synnøve Macody Lund, Tobias Santelmann, Anne Marit Jacobsen, Fridtjov Såheim med flere

Bygda Lifjord driftes i største grad av hjørnesteinsbedriften Solar Tech, drevet av ekteparet Hansteen ( Lena Endre og Ingar Helge Gimle). Men en dag faller en stor kontrakt i grus, og konkursspøkelset banker på.

Det vil være en konkurs som har absolutte ringvirkninger for hele bygda. Men så er det en som kanskje kan hjelpe.

20 år etter at han ble kjeppjaget fra bygda, vender Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch) tilbake fra Asia som bedriftens mulige redningsmann.

Det er bare det at han 20 år tidligere ble mistenkt, men frikjent for drapet på Karianne, ekteparet Hansteens datter. Og det er ikke alle som tror på Aksels uskyld.

Inspirert av Tengs-saken

I 1995 ble Birgitte Tengs (17) funnet drept på Karmøy. Hennes fetter ble dømt i tingretten, men frikjent i lagmannsretten. I en sivil sak ble han dømt til å betale erstatning til foreldrene likevel.

Det er denne saken som danner bakgrunnen for «Frikjent», men serien er på ingen måte en historie om Tengs-saken. Istedenfor utforsker den hva som skjer med alle, både involverte og de som kom til siden, når en ung jente blir brutalt myrdet og en av bygdas egne unge gutter blir siktet for drapet.

Glitrende Endre

Dette er gjort med særdeles nennsom hånd og glitrende skuespill.

Lena Endre er svært god som bedriftslederen Eva Hansteen som får fortiden grelt plassert rett foran seg når Nicolai Cleve Brochs rollefigur vender tilbake.

Samtidig opplever hun at menneskene hun har kjempet for, vender kappen sin egen vei når det er deres egen trygghet som trues.

Cleve Broch ruver

Seriens hovedperson er Nicolai Cleve Brochs rå forretningsmann, en mann som krakelerer i møte med sin egen bygd og egen fortid, en fortid han ikke har nevnt et ord om til verken arbeidsgiver eller kone og tenåringssønn i Kuala Lumpur.

Cleve Broch veksler mellom å være ekstremt sårbar og kynisk tøff, over grensen til voldelig. Han skaper en ambivalens som gjør at du undrer på om ikke andre farligere sider snart kommer til overflaten.

En perle av en rolletolkning gir også Anne Marit Jacobsen som hans mor. Synnøve Macody Lund er grunnleggende sexy og intelligent som forsker, og Ingar Helge Gimle er den sympatiske faren og grunnleggeren som plutselig tar grep for noe større enn ham selv.

Seig mordgåte

Denne anmeldelsen bygger på de tre første episodene.

En innvending er at manusforfatterne i løpet av de tre episodene vier det menneskelige dramaet svært mye og velfortjent plass - og  fortiden litt mindre plass.

Men vi vil jo anta at det vil komme en form for løsning på mordgåten som har ridd bygda og hovedpersonen i 20 år. Drepte han eller drepte han ikke? Og i så fall hvem drepte Karine? 

De tre første episodene kommer ikke særlig inn på denne tematikken. Istedenfor fokuserer man på jordskjelvet som skapes av at  Aksel Borgen kommer tilbake og det faktum om Solar Tech skal bli kjøpt opp eller ikke.

Det siste er ikke så veldig spennende, egentlig, i og med at vi fra begynnelsen antar at Aksel Borgen faktisk blir i bygda nå på uviss tid.

Undertegnede skulle derfor ønsket at man hadde flettet flere tråder rundt drapet inn i de tre første episodene.

Screen9na04

Den dresskledde

En annen innvending, som nordmenn elsker å henge seg opp i, er jo at svært få snakker den samme dialekten i denne vestlandsbygda. Det kan virke som om ingen av de involverte er født der, noe som virker snodig.

(For en vestlandsbygd er det jo med fjorder og høyfjell og vidder som brukes til å understreke Nicolai Cleve Brochs ultimate isolasjon i midten av sin egen flokk).

Og kanskje burde Cleve Broch trådt ut av dressen, i alle fall en gang i løpet av tre episoder.

Scenene fra Malaysia er bra, men som alltid er dialogen på engelsk litt klisjéaktig i norske serier. Undertegnede begynte å mimre litt tilbake til Richard Geres forretningsmann fra «Pretty Woman». Men så var heller ikke alltid den engelske dialogen i «Kampen om tungtvannet» helt på topp.

Når det er sagt, så er dette noe man fint kan la være å henge seg opp i.

«Frikjent» er først og fremst et mellommenneskelig drama som dirrer såpass at du lengter etter å få vite mer.

Vi forventer at handlingen får enda litt mer driv fra episode 4 og utover.

«Frikjent» sendes på TV 2 fra 2. mars