Med ekstra grøssefaktor
Den kom før «Broadchurch» og etter «Forbrytelsen», men «Hinterland» føles som en miks av begge.

HINTERLAND - NRK 1. 4 episoder
Fredag 11. april, , Palmesøndag13. april, tirsdag 15. april og onsdag 16. april
Klokken 21.25
(Serien består av fire frittstående mordgåter – dette er en samleanmeldelse for serien).
Politiinspektør Tom Mathias har å bosette seg nær den lille byen Aberystwyth i Wales når han trekker seg fra en jobb i London, uvisst for oss av hvilken grunn.
Men vi kan jo tenke oss det.
Mathias (Richard Harrington) jogger raskt og effektivt på de walisiske klipper før han puster ut i husvognen sin i åpningsscenen av første episoden «Devil’s Bridge». Mathias rømmer fra noe, men han finner noe annet. Nemlig en liten by der de styggeste hemmeligheter syder under overflaten, og der mistenke er nære familievenner av hans politikolleger.
Mathias og hans kvinnelige kompanjong Mared Rhys (Mali Harries), sammen med to kolleger vi nok blir bedre kjent med etter hvert, får det brutale drapet på en eldre kvinne i fanget i «Devil’s Bridge». Frøken Jenkins viser seg mange år tidligere å ha vært bestyrer på stedets lokale barnehjem, nå hotell, som ligger passe gufsete til ved nettopp stedet kalt «Djevelbroen».
(Poengtert nok ville nok alle barn få mareritt bare av å nærme seg stedet).
Godt klassisk håndverk
Premisset for denne serien er klassisk krim, og gåtene likeså. Men håndverket er godt, ikke minst legger seriens foto og fargepalett et siør av ondskap over hele serien.

Det spennende med «Hinterland», og som skiller den ut fra liknende serier, er at den har avsluttede gåter for hver episode, men plutselig kan løse tråder fra episode 1 eller 2 dukke opp igjen i nummer 4. For hva var det mer med barnehjemmet ved Djevelbroen.
Det er et stilig, dramaturgisk grep som bringer løfter om noe mer – i sesong 2 som skal spilles inn i år.
Broadchurch og Forbrytelsen
I persongalleri likner «Hinterland» en god del på «Broadchurch». Du har den utslitte politimannen med et trøblete privatliv som rømmer fra storbyen. Og du har den fornuftige lokalkjente politikvinnen som er hans nærmeste undersåtter. Som persontegning er «Broadchuch» et par hakk over sin waisiske bror, men «Hinterland» ble altså laget før førstnevnte serie, så det kan diskuteres hvem som stjeler fra hvem.

Derimot har du den stadig tilbakevendende følelsen av uhygge i «Hinterland» som «Broadchuch» på sett og vis manglet, en uhygge som skapes av kulturen og naturen rundt Tom Mathias. Og noe gærnt er det med politisjefen, jeg sier det bare.
Det er imidlertid ingen tvil om at «Hinterland» har kikket på såkalt scandi noir, som britene kaller det, og benyttet seg av den walisiske naturen for alt den er verdt. Så var også en av tankene bak serien at den skulle bringe walisisk kultur rett inn i engelske og skotske hjem.
Spilt inn på to språk
Serien heter egentlig «Y Gwyll» som betyr «skumring», men er på engelsk kalt «Hinterland» som er landet rett bak et havneanløp eller rundt en by.
Den er faktisk den eneste britiske TV-serien som både har engelsk og walisisk tale iI seg. Den ble spilt inn på begge språkene. Du får se den engelske versjonen.
(Aberystwyth i Wales er for øvrig kjent for en virkelig tragedie. Det var her 5 år gamle April Jones forsvant, og aldri ble funnet. Den lokale mannen Mark Bridger ble dømt for mordet etter at han tilsto at han «sannsynligvis var skyldig i hennes død». Han skal ha sagt til fengselspresten at han dumpet kroppen hennes i en av de store elvene der strømmen er veldig stri. Og det antas som årsak til at hun ikke er funnet.)
LYST TIL Å SE DEN WALISISKE VERSJONEN?