Marit selger i rekordtempo
Marit Voldsæter har solgt 21 500 billetter drøye to uker før premieren i Bergen. Det er gull for artist, produsent, teater, restauranter og hoteller.

Marit Voldsæter skal snakke «Rett fra skrumpleveren» fra 30. januar. Per dags dato har hun solgt billetter for knappe ti millioner kroner – og det i god tid før avisenes anmeldere har sagt sitt. Et flertall av forestillingene er i praksis utsolgt.
Revysuksesser og kommersiell kultur i Bergen – som driver uten offentlige støtteordninger - gir høy omsetning, ikke bare for artister og produsenter.
Hotellrush
– Til nå er det solgt 2200 hotellpakker knyttet til Marit. Men det er fremover dette markedet vil vokse. Salget for mindre grupper og private pleier å ta seg opp frem mot premieren. Det sendes også ut veldig mange salgsbrosjyrer i denne uken, sier Birte Abelsen i Revy- og Teaterservice til BA.
Sist Marit Voldsæter hadde premiere i Bergen, med «Drit i å danse» i januar 2010, solgte hun cirka 18 000 billetter før premieren. Da endte hun opp med et belegg på 99 prosent og 55 000 solgte billetter totalt.
Ingenting tyder på lavere interesse fire år senere. Til nå er hele 60 forestillinger lagt ut frem til 12. april. Men det legges ut doble kvelder fortløpende. Etter alle solemerker skal også spilleperioden utvides frem mot sommeren samt i november-desember.

Etter Dagfinn
Rappkjeften fra Fyllingsdalen har ennå litt til før hun knuser rekorden til Dagfinn Lyngbø, som solgte nærmere 30 000 billetter før premieren av «Stereo». En uke etter premieren var alle de 50 000 billettene solgt ut.
Han kommer tilbake til Ole Bull Scene i september. Da kan han, med ekstraforestillinger, selge like mye som sin «uslåelige» rekord fra 2008, da 70 000 bergensere og striler løste billetter til «Evolusjon».
Bjarte Hjelmeland solgte 20 000 billetter før premieren av «Gu kor gøy» i fjor på denne tiden. Mens Raske Menn solgte 10 000 før premieren på sitt siste show i Bergen høsten 2011.
Mye omtalte «Reksten – Firmaets mann» solgte til sammenligning 5500 billetter før helgens premiere.
16 millioner kroner
– Revysalget i Bergen betyr veldig mye for hotellene i Bergen. Mange av kjedene merker et klart oppsving, hevder Abelsen , som også er søster til teatersjef Sølvi Rolland på Ole Bull Scene.
I bransjen regner man med at 40 prosent av publikum i helgene (fredag-lørdag) også booker hotellrom. Til «Stereo» i 2012 ble det totalt solgt 13 000 hotellpakker til en verdi av 16 millioner kroner. Mens Voldsæter solgte hotellrom for cirka ti millioner kroner i 2010.
Den uavhengige rapporten «Kultur, kroner, kreativitet», som kom i mars, hevder at publikum på Ole Bull Scene totalt forbruker 120 millioner kroner på toppen av billettkjøp og kjøp av drikke på teatret.
Tilsvarende tall for de store og offentlig drevne/subsidierte kulturinstitusjonene, som Harmonien og DNS, er mye lavere.
– Stor tillit
– Det er fint at kommersiell kultur klarer seg så godt, uten offentlige midler. Det viser også at publikum har tillit til oss, at vi leverer det vi skal. Ellers hadde de ikke kommet tilbake. Det har jo tatt mange år å bygge opp, sier produsent Elina Krantz i Stand Up Norge AS til BA.
Hun er mye i Bergen denne måneden for å følge innspurten mot premiere på «Rett fra skrumpleveren» 30. januar. Og er ikke i tvil om at showet er i rute.
– Marit er kanskje den største kvinnelige komimerkevaren i landet. Hun har reist rundt i Norge i mange år. Vi merker stor etterspørsel. Publikum har lært at hun leverer kvalitet og noe de kan le av.
– Hvordan er prøvene nå?
– Vi ler ofte så vi griner. Det er veldig gøy. Det er noe med synergien mellom Dagfinn, som instruktør og Marit, hevder Krantz.
Millioner ruller
«Rett fra skrumpleveren» er en stor produksjon. Det er to på scenen, regissør, lyd- og lysfolk. I tillegg er det laget en del ferdig materiale i preproduksjonen. 10-15 tekstforfattere har også vært involvert. Dette er folk Krantz og Voldsæter vet vil passe til formen som skal dyrkes.
Millionene ruller og går før premieren. Derfor slapper de mer av når forhåndssalget går i taket.
– Men ikke spør meg hva vi har brukt til nå. Det vet jeg faktisk ikke, sier Krantz unnskyldende.