Magnus Moan

Magnus Moan hyller kvinnen i sitt liv: – Hun er råsterk

Etter tolv uker på parketten gjorde det godt å gjenforenes med familien hjemme i Trondheim. Nå ser Magnus Moan frem til rolige juledager på barnas premisser.

<b>HJEM TIL JUL:</b> Magnus Moan holder et godt grep rundt kona Irene og sønnene Henrik og Ludvig. Hjemme med familien kan han senke skuldrene.
HJEM TIL JUL: Magnus Moan holder et godt grep rundt kona Irene og sønnene Henrik og Ludvig. Hjemme med familien kan han senke skuldrene. Foto: Svein Brimi.
Publisert

– Jeg hadde ingen ambisjoner om å vinne «Skal vi danse» overhodet! Plutselig sto jeg der i finalen og var egentlig totalt uforberedt på at det skulle gå så bra. Irene og jeg har danset mye sammen, men dette nivået kan ikke sammenlignes, sier Magnus og rister lett på hodet.

Etter en lang høst i hovedstaden er familien endelig gjenforent under samme tak. At «Skal vi danse»-deltagelsen skulle ende i en finaleplass, hadde den høyreiste trønderen aldri drømt om.

Også kona innrømmer at det gikk over all forventning.

– Jeg visste at Magnus hadde «moves», men at det skulle holde til en andreplass, hadde jeg aldri sett for meg. Men han er en fyr som aldri gjør noe halvveis. Når han først skrur på, gir han alt! avslører kona.

FORELSKET: Magnus Moan er evig takknemlig for alt kona Irene har betydd i livet hans.
FORELSKET: Magnus Moan er evig takknemlig for alt kona Irene har betydd i livet hans. Foto: Svein Brimi.

Danset på seg fem kink i nakken

Det har lagt seg et hvitt teppe av glitrende snøkrystaller over Trondheim når vi ankommer byen.

Frostrøyken ligger som en lun tåke av julestemning i nabolaget på Byåsen, hvor tidligere kombinertløper Magnus Moan (38) er bosatt med kona Irene (46) og sønnene Henrik (11) og Ludvig (8).

Men helt knirkefritt har det likevel ikke gått. 12 uker med intense danseøkter har fått det til å knirke i både armer, nakke og ben.

Les også: Tone Damli og famlien kan endelig feire jul i nytt hus

– Jeg danset på meg fem kink i nakken, en nerve i hånden kom i klem så jeg en periode mistet kraften i armen og et kne har trøblet. Det er ikke til å komme bort fra at jeg har blitt litt eldre siden sist, ler den pensjonerte toppidrettsutøveren hjertelig.

Den veltrente trønderen kunne likevel ha lurt oss. Det er ingenting som tyder på at han har ligget på latsiden siden han la opp som kombinertutøver i 2019.

«Gutan» på henholdsvis 8 og 11 år, har vært sterke bidragsytere til det.

Spiller FIFA med sønnene

– Jeg er veldig opptatt av å gjøre ting sammen med barna. Vi er en aktiv familie som tilbringer mye tid ute. Vi går toppturer sammen, kjører randonee og går på langrenn. I tillegg er vi travelt opptatt med å følge opp gutta på fotballtrening, hopp og langrenn, forteller Magnus engasjert, og legger raskt til:

– For meg handler det om at de skal løfte øynene fra skjermen og komme seg opp og ut, ikke at de skal gå i mine fotspor. Foreldre som lever ut sin egen toppidrettsdrøm gjennom barna, er det verste jeg ser. Jeg vil at de skal kjenne på mestring og treningsglede, slik jeg hadde det da jeg var barn. Jeg ble ikke utsatt for press fra mine foreldre en eneste gang, forteller den meritterte kombinertløperen.

Litt skjermtid blir det uansett. Og de siste årene har det blitt flere kvelder med høylytte FIFA-kamper på Playstation hvor temperaturen har steget lovlig høyt.

– Da er det ikke snakk om at jeg lar gutta vinne! Men det er ikke til å legge skjul på at de gjerne grisebanker meg, flirer trønderen.

At Moan etter et liv på reisefot endelig har pakket ut kofferten for godt, har gitt ham en ny ro.

Les også: Sputniks bryllupsdag endte nesten i skandale da han sa nei

– Da jeg bestemte meg for å legge opp, var kroppen sliten, hodet var lei, og jeg kjente på at jeg hadde forsaket mye med hensyn til familien. Guttene ble bare eldre og eldre, og jeg ønsket å være med på den reisen. I dag har jeg funnet roen i mitt nye liv, men det er ikke til å komme bort fra at det har tatt tid, innrømmer han.

<b>UNNA VEI!:</b> Magnus verdsetter høyt tiden han får sammen med sønnene. Etter mange år på reisefot i en toppidrettsboble kan han endelig være til stede for barna også i hverdagen. 
UNNA VEI!: Magnus verdsetter høyt tiden han får sammen med sønnene. Etter mange år på reisefot i en toppidrettsboble kan han endelig være til stede for barna også i hverdagen.  Foto: Svein Brimi.

Moan lovpriser kona

I alle år hadde Irene stått for det meste av familielogistikken parallelt med jobben som sykepleier ved St. Olavs hospital i Trondheim.

For en periode måtte deler av livet settes til side for at Magnus skulle prestere på øverste nivå.

– Fra det tidspunktet jeg og Magnus møttes på dansegulvet i 2003, visste jeg hva jeg sa ja til. Men det har vært ganske heftig til tider, det må jeg innrømme. Det var en periode jeg følte jeg hadde tilbakelagt en hel arbeidsdag før jeg dro på jobb. Jeg måtte legge til side meg selv og prioritere å være der for barna mine, innrømmer Irene.

– Så har jeg hatt et ønske om å være der for Magnus når han hadde det utfordrende, særlig mot slutten av karrieren hvor det ble en del nedturer.

Magnus er kjapp til å lovprise kona.

– Det har vært helt avgjørende å ha Irene der. Jeg hadde aldri lykkes om jeg ikke hadde hatt hennes fulle støtte. Hun er råsterk, og jeg beundrer den jobben hun har lagt ned i familien for at jeg skulle få drive på med det jeg elsker, skryter Magnus varmt.

Måtte finne ny mening i livet

Etter to tiår i verdenseliten, 25 verdenscupseire, fire OL-medaljer og 12 VM-medaljer ble det plutselig helt stille.

Hele livet hadde han jaktet målrettet på edle metaller. Nå ventet en uforutsigbar og ukjent hverdag. Magnus måtte finne mening i sitt nye liv.

– Å legge bort det ene jeg var god og trygg på, var krevende. Jeg følte meg ganske sårbar i det øyeblikket. Men den siste tiden som utøver var tung, og den indre driven og flammen sluktes da jeg ikke ble tatt ut til VM i 2019, innrømmer Magnus.

Han anser seg likevel som heldig alt i alt.

– Jeg fikk muligheten til å jobbe i Norges Skiforbund i en overgangsperiode etter at jeg la skiene på hylla. Etter tre måneder begynte jeg som avdelingsleder i JKS Trondheim, bedriften jeg nå sitter som salgssjef i på landsbasis. Jeg har fått være med på «Mesternes mester», «Landskampen» og «Skal vi danse», og har nå fått jobb som ekspertkommentator i Viaplay. Livet som toppidrettsutøver var fantastisk, men livet etterpå har vist seg å ikke være så verst, det heller!

<b>PEPPERKAKEBAKERE:</b> Det er barna som styrer showet i førjulstiden, og tradisjonene er gjerne på deres premisser. Her er de i full gang med pynting av pepperkaker.
PEPPERKAKEBAKERE: Det er barna som styrer showet i førjulstiden, og tradisjonene er gjerne på deres premisser. Her er de i full gang med pynting av pepperkaker. Foto: Svein Brimi.

Ærefullt juleoppdrag

Så gjør det ekstra godt å senke skuldrene og virkelig kjenne julefreden senke seg over Byåsen. I år er venter nemlig ingen landslagssamling i romjulen eller avreise til konkurranse 2. nyttårsdag.

– Selv om jeg ikke er en utpreget «juleperson», gjør det godt å samle storfamilien i julen. Vi går i kirken og ser Nidarosdomen guttekor på julaften, og aker eller går på ski for at ikke guttene skal gå på veggen før den berømte nissen kommer, ler Magnus hjertelig.

Han røper at det er han som har det ærefulle oppdraget som nissefar på julekvelden.

– Julen handler om å være der for barna og se dem glede seg. De finner frem adventskalenderen, skriver ønskelister og bygger opp spenningen mot den store dagen. Så selv om de gleder seg mer enn faren, har det gitt julen en ny dimensjon, stråler Magnus.

Denne saken ble første gang publisert 28/12 2021.

Les også