Magisk sosialrealisme
Med «Fish Tank» befester Andrea Arnold sin posisjon som en av Storbritannias mest spennende filmskapere.

Fish Tank
Storbritannia 2009
Regi: Andrea Arnold
Med: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing, Rebecca Griffiths
Aldersgrense: 15 år
Å være ung er så avgjort jævlig nok for femtenårige Mia. Hun har ingen venner og et aggressivt tilpasningsproblem, og bor i et av Londons mindre fasjonable områder med sin yngre søster og sin festglade mor. En viss flukt finner hun imidlertid i å danse freestyle, og et visst håp dukker opp i form av en utlyst audition. Og når moren blir sammen med den solide sjarmøren Connor, finner Mia en lenge etterlengtet venn i ham. Men det er ikke så sikkert denne relasjonen bare er av det gode.

Andrea Arnolds debutfilm «Red Road» var i undertegnedes øyne en av 2008s absolutte høydepunkter. «Fish Tank» inneholder mange av de samme overbevisende kvalitetene, både i form og fortelling.
Som «Red Road» er «Fish Tank» et drama om hevn og forsoning som nekter å skille skarpt mellom godt og ondt, riktig og galt. Skildringen av seksualitet er stadig rå og direkte, om enn noe mindre eksplisitt enn i debuten.
Denne filmen har et utgangspunkt som lett kunne ledet ut i de billigste hollywoodklisjeer, med en ung outsider som tror hun kan danse. Arnold velger imidlertid å gå noen helt andre veier, og klarer likevel – eller nettopp derfor – å skape noen hjertesmeltende lysglimt i den sosialrealistiske tunnelen.
Andrea Arnold skaper sammensatte og fascinerende filmkarakterer som gir assosiasjoner til det beste av Mike Leigh. I formspråk er hun heller ikke ulik den samme landsmannen, men utrykket er likevel hennes eget. «Fish Tank» føyer seg inn i britenes stolte filmtradisjon for kjøkkenbenkrealisme, samtidig som den demonstrerer hvordan en presis og gjennomtenkt filmstil kan skape ren poesi av den skitneste virkelighet.
Med den rastløse ungdommen Mia har Andrea Arnold skapt sin hittil mest besettende figur, godt hjulpet av den 17-årige hovedrolleinnehaveren Katie Jarvis. En amatør som ble oppdaget av filmens castingansvarlige da hun kranglet med kjæresten, fra hver sin side av perrongen på en togstasjon.
Både Jarvis spill og Arnolds regi har et så intenst nærvær at vi hele tiden føler så vel som følger med den utagerende hovedpersonen, uten at filmen på noen måte trygler om sympati med handlingene hennes. Slik den heller aldri totalt fordømmer noen av de øvrige karakterene. Dermed evner «Fish Tank» å være både moralsk kompleks og emosjonelt gripende.
Med «Fish Tank» befester Andrea Arnold sin posisjon som en av Storbritannias absolutt største filmtalenter. Kjenn din kinobesøkelsestid.