Mads Hansen:  Mjøndalen-spilleren skulle fremdeles spilt fotball. Et møte endret alt

Møt Mads Hansen i Det store intervjuet.

POPULÆR FYR: Tidligere fotballspiller Mads Hansen gjør karriere som popstjerne, men er kanskje mest kjent fra «2 mot 1» på TV 2 og «Spårtsklubben» på VGTV.
Publisert

Man skulle kanskje ikke tro det, der han sitter overfor fotografen og undertegnede på en asiatisk restaurant i en soldekket hovedstad, men faktum er at tidligere fotballspiller Mads Hansen for øyeblikket er Norges mest populære artist.

Takket være et veddemål, Petter «Katastrofe» Bjørklund Kristiansen, Stian «Staysman» Thorbjørnsen og autotone, har den tidligere fotballspilleren krøpet oppover hitlistene i rekordfart med låten «Sommerkroppen».

I skrivende stund er låten avspilt nærmere 5,7 millioner ganger på Spotify. Ikke dårlig for en «høyst middels begavet» fotballspiller.

- Når den seks millioner avspillinger på Spotify, blir jeg tildelt platina.

- Det er jo helt absurd, sier Hansen, og ler.

Kometkarriere

Han har blitt en populær mann, 34-åringen fra Tranby i Buskerud. Der han for sportsinteresserte var kjent som fotballspiller i klubber som Strømsgodset, Fredrikstad og Mjøndalen, er Hansen for alle andre blitt kjent som moromann på sosiale medier og nett-TV.

I løpet av få år har følgerskaren gått fra null til over 200.000 på Instagram. På Twitter er tallet over 50.000.

I disse dager er 34-åringen kanskje mest kjent fra VGTV-programmet «Spårtsklubben». Sammen med tidligere hockeyspiller Erik Follestad, radioprofil Ida Fladen og programleder Jon Martin Henriksen, går firerbanden igjennom sportsøyeblikk verden over ispedd en rekke tull, fjas og humoristiske innslag.

Og det var nettopp her årets landeplage oppstod.

I spalten og internettfarsotten «Ikke lov å le», forteller to personer hverandre tørre vitser. Den første som ler, taper. I et segment med Hansen og medprogramleder Follestad i april i fjor, veddet de to om at taperen måtte utgi en låt i fullt alvor.

- Vi ble enige om at taperen måtte produsere og utgi en låt så godt han kunne. På grunn av fotballen hadde jeg ikke tid, men så la jeg jo opp tidligere i år og da hadde jeg plutselig mulighet, smiler «artisten».

Hansen lekte med tanken. Han testet vannet først og la ut (den forferdelige) party/afterski/syden-låten «Ratata» av Mallorca Cowboys på Instagram. Responsen var «enorm», som han sier.

- Det er en låt vi har spilt på vorspiel i Mjøndalen. Da jeg la den ut, var det midt under russetiden. Plutselig kom «Ratata» inn på «topp viral» i Norge på Spotify.

- Da tenkte jeg «Oi, jeg har litt påvirkningskraft. Kanskje jeg skal prøve meg på en låt» og slang ut en ny melding på Instagram. Dagen etterpå ble jeg kontaktet av Sony Music og noen dager senere stod jeg i studio, ler Hansen.

Teksten til «Sommerkroppen» er skrevet av Hansen selv, Petter Katastrofe og to andre.

- Jeg var i bryllup i Spania, så jeg bidro mest over epost, humrer han.

Det tok ikke lang tid før låten fikk sosiale bein å løpe på. Med god drahjelp av Hansens egne følgere, Spårtsklubben og VG, gikk låten rett til topps på hitlistene.

Men med populariteten kom også kritikken.

34-åringen har de siste månedene flere ganger vært i heftige diskusjoner på sosiale medier med bloggere, og vært svært kritisk til hvordan flere av dem tjener gode penger på å promotere kosmetiske operasjoner og andre skjønnhetsprodukter.

Noen av bloggerne har ytret at de føler seg mobbet og at «Sommerkroppen» er direkte rettet mot dem. Med tekstlinjer som «kjeften min er gul og den ser ikke ut. Men tennene kan blekes (rabattkode: 20 prosent)» og «gidder ikke trene, når jeg kan operere», er det mange som følger seg truffet.

Kritikken overrasker Hansen.

- At folk kaller det en «mobbelåt» synes jeg er rart. Det er ingen referanser til enkeltpersoner. Det eneste jeg har latt meg inspirere av, er det ene sitatet fra en kjent blogger da hun var med i «Paradise Hotel» (Isabel Raad, red. anm.): «Herregud, hvorfor skal man gidde å bruke fire år på å trene, når du kan operere rumpa på en dag?».

- Hun sa det kanskje som en spøk, men det symboliserer tankegangen jeg oppfatter mange bloggere har. Da synes jeg det er gøy å bruke i sangen. Så det har inspirert, men det er ingen mobbelåt, understreker Hansen.

- Og jeg er veldig interessert i å vite hvem jeg eventuelt mobber, for jeg referer ikke til noen spesifikke personer i sangen. I tillegg blir jeg veldig overrasket om noen er enige i utsagnet om at det er bedre å operere enn å trene, legger han til.

34-åringen sier at låten er ment som et humoristisk innslag blant de andre sommerklassikerne. Ikke en låt for å «ta noen».

- Målet var å lage en lettfordøylig sang med bred appell, fengende melodi og en tekst som mener noe. En låt som sparker litt uten å sparke nedover. Og det synes jeg vi har fått til, legger fotballspilleren til.

- Hva tenker du om de folkene som mener at det er en mobbelåt?

Hansen ser nesten litt oppgitt ut over spørsmålet:

- Noe av det som irriterer meg mest her i verden er selvhøytidelige folk, og da enda verre, selvhøytidelige bloggere. Min opplevelse er at de jeg har vært kritiske mot setter seg selv raskt i offerrollen i stedet for å ta diskusjonen. Bloggere i vår tid har så utrolig stor påvirkningskraft. La oss si de er opinionslederne i stor grad for personer i alderen 14-22 år, en alder hvor man er lettpåvirkelig. Om de skal da sette normen for hva som er greit og ikke ... Det synes jeg er skummelt, mener en engasjert Hansen.

- Hva legger du i at bloggere gir seg selv offerrollen?

IKKE ENIG I KRITIKKEN: Tidligere fotballspiller Mads Hansen er ikke enig i personer som mener han mobber bloggere med sin nye låt.

- Som blogger har man en egen mediekanal og da kan man enkelt legge frem egne påstander som fakta, uten at det er en objektiv eller kritisk stemme der. Og det må man selvfølgelig få lov til å gjøre, men da må man også tørre å ta den praten når noen stiller spørsmål med det man skriver og legger ut. Kom igjen, la oss ta en debatt på nøytral grunn. Forsvare det man står for, sier Hansen.

- Mange av dem jeg har havnet i krangel med, er noen av Norges største bloggere. De har flere hundre tusen lesere og da er man faktisk en offentlig person andre folk og medier synes det er interessant å høre hva mener og tenker om disse temaene, sier 34-åringen.

- Men herregud, jeg skal ikke skjære alle bloggerne over én kam. Mange av dem er flinke og tar en debatt. Men jeg synes også at mange burde være sitt ansvar bevisst.

Den tidligere fotballproffen understreker gang på gang at det aldri var målet å bli en slags talsperson for blogg-diskusjonen som har herjet de siste månedene. Han skjønner at folk kanskje hever på øyenbrynene av at en «høyst middels begavet» fotballspiller engasjerer seg så veldig i en slik debatt.

- Du er jo en mann midt i 30-årene, er det ikke litt rart at du plutselig har blitt fanebæreren i blogg-debatten? 

- Haha. Jo, kanskje litt. Mange har jo sagt «Mads, du er en voksen mann og de er unge jenter. Skal du virkelig krangle med dem?». Faktum er at de fleste av dem er voksne mennesker, noen med en millionbedrift, jeg diskuterer med. Det har aldri vært noe mål for meg å bli en talsperson for dette. Dette irriterer meg og da bruker jeg de kanalene jeg har til å prate om det. Dersom folk som dere (journalister, red. anm.) vil stille meg spørsmål om det, prater jeg villig vekk om det. Men det har aldri vært noe mål å bli en forkjemper for viktige temaer i samfunnet, humrer han.

- Så det var aldri «nå skal jeg slutte å spille fotball og bli samfunnsdebattant»?

- Haha. Nei, ingen hemmelig drøm om det. «Gleder meg til jeg blir voksen, for da kan jeg bli samfunnsdebattant». Nei, ikke i det hele tatt, sier Hansen og ler godt.

Den tidligere fotballspilleren mener mange av hans kritikere blander epler og appelsiner når de mikser sammen debatten om kroppspress og kosmetiske operasjoner.

- Dette om kroppspress og kosmetiske operasjoner er to viktige, men vidt forskjellige debatter. Den ene handler om at man skal være fornøyd med egen kropp og det presset man opplever rundt det. Men har man da tatt det et steg videre og ønsker en endring, så er spørsmål hvordan den endringen skal foregå. Det er det jeg synes er skummelt. At det vokser opp en generasjon som synes den snarveien under kniven er å foretrekke. Så for meg er det helt forskjellige debatter som er veldig enkle å blande sammen, slår han fast.

- Jeg ga aldri ut denne låten her for å endre samfunnet. Jeg har gitt den ut fordi jeg tapte et veddemål. Da ville jeg gjøre det så bra som overhodet mulig. Målet var aldri å oppheve seg selv til Norges svar på Martin Luther King, sier Hansen og ler godt av sammenligningen.

- Ikke for å være frekk, men det er vel kanskje noen steg opp til Luther?

- Haha. Jo, det var frekt, smiler den tidligere fotballspilleren før han legger til:

- Jeg mener bare at jeg ikke ser på meg selv som en samfunnsdebattant. Tematikken i låten er noe jeg har irritert meg over og noe jeg kan stå for. I tillegg er det ikke å legge skjul på at jeg er litt kommersiell. Jeg vet at tematikken fenger og engasjerer folk.

The one song only tour

For å bruke noen oppbrukte klisjeer: Nå er det sommerlåten til «artisten» som står i fokus. Han skal spille på en rekke eventer over hele landet de neste månedene, blant annet VG-lista på Rådhusplassen 22. juni. Han nøler med å kalle det konserter da setlisten består av kun én låt. Men som han sier: Det er viktig å gjøre ting ordentlig.

- Bare for å gå all in i denne rockeklisjeen, vurderer jeg å få trykket opp t-skjorter med alle spilledatoene. Kalle det «one song only tour». Og så ha avskjedskonsert i september når sommeren er over.

Litt selvironi må man jo ha.

Selv med kun én låt på repertoaret, har han skaffet seg management som har skaffet han noen «gigs» i løpet av de neste månedene.

- Det blir Jessheim Storsenter 21. juni. Bare å komme, sier Hansen og ler godt.

200.000 følger ved en tilfeldighet

Selv om han har tatt hitlistene med storm og skal snart legge ut på «turné», var det tilfeldigheter som gjorde Hansen til en populær man på sosiale medier.

Til Side3 forteller han at det var da han spilte i Fredrikstad at en lagkamerat hadde opprettet en konto på Instagram. Hansen syntes det hørtes morsomt ut og laget en selv.

- Det gjorde at jeg fikk brukerkontoen MadsHansen11, noe som er litt morsomt siden jeg store deler av karrieren min ikke har spilt med nummer 11 på ryggen. Jeg hadde det draktnummeret i Fredrikstad da, humrer fotballspilleren.

34-åringen legger til at det aldri var noe mål om å bli populær på sosiale medier. Uansett ser det ikke ut til at andre brukere har brydd seg om Hansen tanker. I dag er det over 200.000 personer som følger fotballspilleren. Her deler han humoristiske bilder, mye på bekostning av seg selv, venner og familie. Ofte blir det også noen spark i andre retninger.

- Det er mye tilfeldigheter, altså. Jeg ville ikke legge ut kjipe bilder med «her er min frokost. Nå er jeg klar for stranden». Jeg ville legge ut noe med litt humor og brodd. Og så tror jeg det at jeg følger med på «Paradise Hotel» har hatt sitt å si for populariteten, smiler Hansen.

Den tidligere fotballspilleren innrømmer glatt at han er stor fan av realityserien. Åtte strake sesonger har han fått med seg, noe som gjenspeiler seg på Instagram-kontoen hans. Her får deltagere og utsagn de kommer med (som ikke er helt korrekte) ofte kjørt seg.

- Hva er fascinasjonen din med «Paradise Hotel»?

- Jeg synes det er rasende god TV. Det må jeg si. Mange tror det bare handler om sex, men i den norske versjonen klipper de jo bort nesten alt av det. Det er humor som står i fokus, og det er humor som treffer bra hos folk som bruker Instagram. Det har jeg merket selv. Jeg har fått mange flere følgere på bakgrunn av den serien, slår Hansen fast.

At populariteten til Hansen har økt, er det ingen tvil om. Da vi beveger oss fra restauranten og ut i Oslos gater for å ta bilder, er det flere som snur seg og legger merke til 34-åringen. Blant annet er det flere kvinner som har begynt å følge den tidligere fotballspilleren på sosiale medier.

- Det siste året har andelen kvinner som følger meg økt. Tidligere var følgerne mine 70 prosent menn og 30 prosent kvinner. Nå er det rundt 50-50 kvinner og menn.

- Hvordan har den overgangen vært – fra fotballspiller til kjendis?

- Kjendis er vel kanskje å ta litt hardt i, men…

Hansen trekker på det.

- Altså, tidligere hadde jeg på fleip «influencer» i bio’en min, selv om kanskje ikke alle skjønte at det var på tull. Men nå ser jeg jo at jeg er en slags influencer, i den grad man tolker begrepet bokstavelig. Og det er noe jeg må selv være bevisst på.

- Hva tenker du på da?

- Nei, det at jeg når ut til flere personer enn det jeg kanskje er klar med et innlegg. At selv om jeg går på sak og ikke person, blir det så mange som ser innlegget at det kan føles overveldende for personen som står bak saken som får kritikk. Antallet og volumet blir så massivt. Jeg står innenfor alt jeg har skrevet og lagt ut, men jeg kan forstå at det kan oppleves som et personangrep. Og der må jeg kanskje bli bedre: Understreke at det er tema og sak jeg tuller med, ikke person bak, sier Hansen.

Som nevnt havnet Instagram-kjendisen i huggeri med en av Norges største bloggere Isabel Raad tidligere i år. Krangelen dem imellom startet etter Hansen kommenterte et bilde på Raads Instagram-konto.

- Ta for eksempel dette innlegget med Isabel Raad, som det ble veldig mye blest rundt. Jeg står for det jeg skrev, men når det blir så voldsom respons – mange som kommenterer, deler og liker, så føler hun nok at det blir alle mot henne, snarere enn hva jeg faktisk skrev. Hadde den kommentaren druknet i kommentarfeltet og ingen hadde fått det med seg, tror jeg ikke det hadde blitt så kjipt for henne som det var. Så det er noe jeg må bli litt mer bevisst på – at responsen kan bli så massiv, sier Hansen oppriktig, før han legger til:

- Etter medieomtalen om kommentarene dine på Raads Instagram-bilder, valgte du å slette bildet. Hvorfor?

- Det er egentlig et godt spørsmål, for jeg står for det jeg gjorde. Men den dagen hadde jeg trening og var lite tilgjengelig. Da jeg endelig fikk sjekket mobilen etter noen timer, var det en haug med ubesvarte anrop og tekstmeldinger. Jeg mistet litt oversikt. Fikk blant annet sms fra familien hennes. At hun ble lei seg var ikke meningen. Så det var en kombinasjon av alt.

- Hvor går grensen?

- Jeg synes ikke utseende er greit å gjøre narr av, store ører og nese unngår jeg. Selvvalgte tatoveringer og hårfrisyrer må være ok. Så var det litt spesielt da: Du har tatt implantater i rumpa. Er det selvvalgt eller går det på utseende? Jeg kan se den er i grenseland… Uten sammenligning forøvrig, se på «Nytt på Nytt». Målet deres er å lage humor på offentlige personer og dagsaktuelle ting, ikke redde verden.

En økende medietilværelse

Etter nærmere 20 år som profesjonell fotballspiller la Hansen meget overraskende opp tidlig i sesongen. Han hadde da egentlig kontrakt med Mjøndalen ut 2018, men motivasjonen var ikke på topp.

- Det har vært en gradvis greie. Med alt jeg gjør, så ønsker jeg å bli bedre. Enten det var da jeg arbeidet som selger, i fotball, i media. På et tidspunkt ble jeg klar over at jeg ikke kom til å bli noe bedre som fotballspiller. Jeg hadde vært mitt beste jeg. I tillegg ofrer man en del som fotballspiller, enten det er familie, ferie eller sosialt samvær. Tidligere har det aldri føltes som et offer, men det begynte det å gjøre nå, forklarer Hansen.

HISTORISK: Hansen har scoret en rekke viktige og fine mål for Mjøndalen. Én av dem kom mot Viking på stavangerlagets «nye» hjemmebane SR-Bank Arena tidligere i 2018.

Fem kamper ut i årets sesong, begynte Mjøndalen-spillere å fokusere på pensjonisttilværelsen.

- Etter fem kamper, tok jeg meg i å tenke: «Ok, det er bare 25 kamper igjen». Det ble helt feil. Alle andre på laget ønsker å bli best mulig og kjemper om en plass, så sitter jeg i hjørnet med de tankene der. Om det å spille bare var et pliktløp, ville det hverken bli givende for meg eller laget.

Midtbanespilleren tok et møte med Mjøndalens trener Vegard Hansen (ikke i familie) og sportssjef Kenneth Karlsen. Planen var egentlig å bare være ærlig om tankene han gikk med, ikke å legge opp.

- Jeg fortalte hva jeg følte og at jeg selvfølgelig vil gi alt for laget til kontrakten gikk ut. Det hadde de forståelse for, men som Vegard sa: Det er vanskelig å ha en spiller i stallen som vet han skal gi seg til sommeren. Han vil jo ha muligheten til å planlegge fremover og det ble vanskelig. Da fant vi ut at jeg egentlig kunne si stopp nå, forteller Hansen.

- Det var litt som å slå opp med en dame. Jeg hadde tenkt på det i lang tid, ikke sagt det til noen. Da jeg endelig sa det høyt og det var over, følte jeg en ekstrem lettelse. Så langt har jeg ikke angret på valget og det virker som en riktig avgjørelse, slår han fast.

Hva fremtiden bringer, vet han ikke enda. Med fotballskoene lagt på hylla, sier Hansen at han var litt usikker på hvor inntektene i høst skulle komme fra. Heldigvis har «Sommerkroppen», noen utvalgte spillejobber og rundt 40 prosent av inntektene fra låten sørget for litt (overraskende) trygghet. Nå håper den talentfulle «artisten» en videre karriere innen media, men kjendis vil han ikke bli.

VIKTIG MÅL: Mads Hansen fikk prisen for Årets mål under utdelingen av Gullballen i Den Norske Opera i 2009. Målet reddet Mjøndalen fra nedrykk.

- Det har aldri vært noe mål for meg å bli kjent. Som fotballspiller ønsket jeg alltid å ta steg for å bli bedre. Nå har jeg lyst til å gjøre en karriere i media og bli bedre på det feltet. Det synes jeg er gøy. Få en jobb jeg trives med og er flink i. Og nå er det jo sånn at jo større profil du er i media, jo lettere er det å få seg jobb videre. Det er en slags valuta, som gjør at du klatrer på stigen.

- Som for eksempel å spille på Jessheim storsenter?

- Haha. For eksempel. Fy fader, nå må jeg passe på å ikke tulle for mye med Jessheim Storsenter… Men jeg merker at denne «sangkarrieren» min har litt «Boyzvoice»-filmen over seg, ler Hansen.

Som en kjent mann, er det tydelig at flere er mer interessert i Hansen som person. Foruten Instagram, er de to mest søkte ordene på Hansen på Google «samboer» og «barn». Da Side3 la ut en melding på Jodel (en delingsapp der brukerne kan være anonyme, red. anm.) om at vi skulle intervjue 34-åringen, rant det inn spørsmål om familien hans. Den tidligere fotballspilleren har gjort et klart valg om å holde den delen unna rampelyset.

SOMMERKROPPEN: Mads Hansen gjør stor suksess med låta «Sommerkroppen». Han insisterer på at det ikke er et bidrag i kroppspress-debatten, men ment som et humoristisk innslag i debatten rundt plastiske operasjoner og de som fronter dem.

Hansen har samboer og ble far for to og ett halvt år siden. Den ellers så snakkesalige 34-åringen blir raskt stille da vi spør om privatlivet.

Du har vært bevisst på å holde familien unna rampelyset?

- Ja, det er jeg. Når jeg ser folk legger ut bilder av barn og private ting, tenker jeg at det for andre er uinteressant å se. I tillegg føler jeg det må være lov å ha noen ting for seg selv. Jeg lever veldig fint med å være privat. 

- Hva sier samboeren din om den nye artistkarrieren din? 

- Nei… Nå tenkte jeg vel egentlig ikke å prate så mye om henne heller da. Jeg kan si at alle jeg kjenner synes låten er kul. Mamma elsker sangen og har sendt den til hele familien.

- Kan vi ta noen andre spørsmål fra Jodel?

- Fyr løs.

- Hva er det flaueste du har opplevd?

- Det må være på 16-årsdagen min da jeg åpnet pakker med familien. I pakken fra min storebror lå det en pakke kondomer. Jeg husker jeg syntes det var så sinnssykt flaut og jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle det. I tillegg var jeg midt i stemmeskifte, noe som ikke gjorde opplevelsen bedre.

POPSTJERNE-LOOKEN: Mads Hansen har mye selvironi på at han har én av Norges mest populære låter for øyeblikket. Popstjerne-looken måtte dog ikke tvinges frem.

- Det passer bra med neste spørsmål, for det er flere som lurer på om du i det hele tatt har noen sperrer for å gjøre ting drøye ting? Du har jo gjort mye rart på TV.

- Det er fordi jeg vet at dersom vi skal få bruke et klipp med skjult kamera, så må vi kontakte vedkommende og få godkjenning i etterkant. Så når jeg står i det, vet jeg at disse folkene synes jeg er en raring i fem minutter, men så kan jeg forklare hvorfor i etterkant. Men dersom noen tvinger meg til å gjøre noe, for eksempel få meg til å fremstå slik at det ser ut som jeg er høy på meg selv - dét er pinlig, sier Hansen.

- Men jeg vil absolutt anbefale folk å gå litt ut av komfortsonen en gang i blant. Det var jeg aldri god på som fotballspiller. Jeg trente ekstra hardt på ting jeg var god på, men droppet ting jeg burde blitt bedre på. Det angrer jeg på.

- Hva er du mest stolt av?

- At jeg har hatt en sånn karriere som fotballspiller… Jeg var en høyst middels begavet fotballspiller, men jeg gjorde så godt jeg kunne i de 15 årene jeg spilte profesjonelt. Jeg stilte alltid best mulig forberedt, drakk aldri før kamp, ga alt på trening, tok ting seriøst. Det ble tre sesonger i Tippeligaen (nå Eliteserien), flere opprykk, årets mål i 2009. Det er er jeg stolt av.

- Hva er du minst stolt av?

- Oi…

Hansen tenker lenge.

- Det er litt flaut, men jeg kommer ikke på noe. Hadde du stilt spørsmål, «hva angrer du på», hadde jeg sagt ingenting for alt har ført meg der jeg er i dag. Huff. Kan jeg tenke litt på den?

- Siste spørsmål fra Jodel: Hvordan er det å være en mann som har solgt sjelen for penger og likes?

- Haha. Da kan jeg si at jeg ikke har tjent en krone på Instagram. I den grad et spørsmål kan være usant, så føler jeg at dette er det. Og litt tilbake på dette med «sjelen» min. Jeg har jo aldri delt noe privat, heller tvert imot. Ja, jeg er litt «kommers», men her er det noen som forsøker seg på et fiendtlig spørsmål. Og det føler jeg ikke avsender treffer helt med, sier den «høyst middels begavede» fotballspilleren, før han bryter ut i latter.

- Så hvem er neste «gruppe ut» for Hansens humor?

- Jeg har aldri satt meg et mål om å ta bloggere. Det må i så fall være offentlige personer som jeg mener må være innafor å tulle med. Aller mest tuller jeg med meg selv. Selvironi er billig triks, men det funker jo. Skal man tulle med andre, må jeg kunne tulle med meg selv. Det var aldri noen fanesak å ta noen bloggere. Men om det er noen som irriterer meg der ute, så kan det bli dem, avslutter Hansen.