Lukt til helvete i «Salvation»

Mads Mikkelsen og Mikael Persbrandt i western? Jadda!

Foto: Another World Entertainment Norway AS
Publisert

The Salvation - Danmark 2013. Regi: Kristian Levring. Med Mads Mikkelsen, Mikael Persbrandt, Eva Green, Jonathan Pryce, Jeffrey Dean Morgan

Aldersgrense 15 år

Det sies at veien til helvete er brolagt med gode intensjoner, og i Kristian Levrings «The Salvation» er det lite frelse å hente.

EVA GREEN som Prinsessen.
EVA GREEN som Prinsessen. Foto: Another World Entertainment Norway AS

Levring vakte oppsikt da han kom med denne filmen.  En danske som lager western med nettopp en danske, men med få skandinaviske undertoner.

Dette er en reinspikka westernfilm og også en hyllest til westerfilmsjangeren der folk som er glad i sjangeren vil finne mye å glede seg over.

LES ANMELDELSEN AV THE HOMESMAN:

Frakter gale damer gjennom USA

En ganske standard hardbarka dialog for eksempel.

Et noe pussig trekk for oss nordmenn er selvfølgelig Mikael Persbrandts radbrekking av dansk. Men da får vi i alle fall smilt litt.

For ellers er det mye død og fordervelse i «The Salvation». Filmen likner i tema en del på Clint Eastwoods strålende «Unforgiven» med en form for nordisk vri, men den lodder overhode ikke så dypt.

Den tidligere soldaten Jon (Mads Mikkelsen) har sammen med sin bror (Mikael Persbrandt) jobbet hardt for å få familien sin over til USA. Nå, sju år etter, er det endelig tid for gjenforening, men kort tid etter blir mor og barn revet fra Mikkelsen på brutalt vis.

Foto: Another World Entertainment Norway AS

Sporene leder til den lille byen nær der han bor. Byen styres av den brutale De La Rue (Jeffrey Dean Morgan) som dreper vilkårlig og for fote. Jon og broren må bestemme seg for om de skal dra eller ta opp kampen. Midt i det hele står også Eva Green, bare kalt prinsessen, en ung kvinne som er tatt inn av De La Rue-familien etter at indianerne kidnappet henne som barn og skar ut tunge hennes. Prinsessen har derimot sin egen agenda.

«The Salvation» er en voldelig og kul western, som er så mye western at den nesten, men bare nesten, blir en pastisj på hele sjangeren. Man kan debattere at historien burde gått dypere. For eksempel blir Jeffrey Dean Morgans skurk ganske så pappaktig. Det antydes at han har vært en bra mann, hva var det som skjedde?

Det gjøres også lite utav Mikkelsens danske opphav (kanskje like greit med Persbrandts dansk) og det står ikke helt til troende at de nærmest har vært elitesoldater hjemme.  (Eksisterte det på 1800-tallet?)

Likevel gjør Mikkelsen og Persbrandt «The Salvation» til en morsom og god klassisk westernopplevelse der alle ingredienser er intakt, og der Jens Schlossers fotografi fra Sør-Afrika gjør opplevelsen til en fryd for øyet.

Screen9na04

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2014.

Les også