Luis Ortiz hadde bendelorm i hjernen - var en halvtime fra å dø

Da legene fjernet bendelormen fant de også en pose med larver.

BENDELORM I HJERNEN: College-student Luis Ortiz hadde en halvtime igjen å leve da han ankom Queen of the Valley Medical Center i California i september. Der fant legene en bendelorm i hjernen hans.
BENDELORM I HJERNEN: College-student Luis Ortiz hadde en halvtime igjen å leve da han ankom Queen of the Valley Medical Center i California i september. Der fant legene en bendelorm i hjernen hans. Foto: J.l. Sousa (Ap)
Publisert

Da Louis Ortiz ankom akutten ved sykehuset i Napa Valley i California, hadde han verdens største hodeverk.

Legene tok røntgen av hjernen hans, og fant at han hadde en stor bendelorm inne i hjernen, skriver nyheter24.

Nyheter24 forteller at Ortiz fikk beskjed om at han hadde en halvtime igjen å leve hvis han ikke ble operert umiddelbart. Han ble hastet til operasjonsbordet, der kirurgene åpnet opp og dro ut bendelormen fra hjernen.

Selve ormen var bare 0,15 centimeter lang, men den hadde laget en syste på 0,8 centimeter i diameter som stoppet vannomløpet til vitale deler av hjernen, forteller doktor Soren Singel som opererte Ortiz.

Under operasjonen fant legene også en pose med små larver som bendelormen hadde lagt i hjernen hans.

Hadde gått med hodeverk lenge

Hendelsen, som skjedde i begynnelsen av september, ble først omtalt i lokalavisen Napa Valley Register. Her forteller Ortiz at han begynte å få hodeverk i midten av august, da han studerte ved Sacramento State universitetet.

I begynnelsen av september var han hjemme på ferie i Napa. Da ble hodeverket så ille at han kastet opp og begynte å se uklart. Da moren hadde fått ham til sykehus, gikk Ortiz inn i koma.

- Jeg ble sjokkert. Jeg kunne ikke tro at noe slikt ville skje med meg. Jeg visste ikke at jeg hadde en parasitt i hjernen som forsøkte å ødelegge livet mitt, sier han til lokalavisen.

- Ikke unormalt

Lege Soren Singel sier til avisen at bendelorm ikke er unormalt i befolkningen, og spesielt ikke i California der mange besøker land i Latin-Amerika. Singel sier at bendelorm sjelden dreper pasienter, og at de vanligvis dør i hjernen.

Singel tror at Ortiz har fått i seg egg fra bendelorm ved å spise salat eller mat som ikke var vasket, og som inneholdt egg. Folk kan også bli smittet ved å spise kjøtt som ikke er gjennomstekt.

Bendelormen skadet minnesenteret til Ortiz, og han går nå til behandling for å trene opp hjernen igjen.

Les mer om bendelorm her.

(function () { var opst = document.createElement('script'); var os_host = document.location.protocol == "https:" ? "https:" : "http:"; opst.type = 'text/javascript'; opst.async = true; opst.src = os_host + '//' + 'www.opinionstage.com/polls/2307097/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(opst); }());

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2015.

Les også