«Lover du bort en million kroner her og der? Har du blitt helt gal?»

Nei, Ola Amundsgård er ikke gal. Han har bare blitt rik på poker.

Publisert

VIKA (Side3): Gudfaren i norsk poker, Thor Hansen, sitter i en kinostol. Ved siden av ham sitter Mads Åmot og Sigurd Eskeland, to av styremedlemmene i Norsk Pokerforbund.

De ser på Ola Amundsgård (24) spille mot stortingspolitiker Erlend Wiborg. Amundsgård har lovet bort én million kroner til den politikeren som klarer å slå ham i Pot Limit Omaha (PLO).

Ingen i salen levner Wiborg en sjanse.

- Ola Amundsgård er en av verdens beste i PLO, sier Hansen til Side3.

- Og poker er et ferdighetsspill, legger han til.

Måtte roe ned mor
Dette er en stor hendelse for kortspillerne i Norge. Ola Amundsgård ønsker nemlig å vise nordmenn at poker handler om ferdigheter, at det ikke er det lykkespillet som myndighetene hevder.

Han satser altså én million kroner av egen lomme for å få fram dette poenget. Hansken kastet han i et intervju med det danske pokernettstedet PNN.dk. Wiborg plukket den opp umiddelbart.

- Moren min likte det ikke så godt, smiler Amundsgård.

Duellen mot Wiborg er ikke mer stressende enn at han lar seg intervjue mens han spiller.

- Da dette kom ut på nettet, at jeg hadde lovet én million kroner, så hadde ikke jeg snakket med moren min før hun leste om dette på nett. «Kjære, vakre vene, har du mistet all sans og samling? Lover du bort én million kroner her og der? Har du blitt helt gal?» spurte hun meg.

24-åringen fra Nordreisa, som studerer informatikk i Tromsø, smiler av morens angst.

- Jeg måtte bare reise hjem den helgen der og roe henne ned. Hun tok det bedre over helgen, da jeg fikk forklart det. Pengene var ikke tapt, for å si det sånn, sier Amundsgård selvsikkert.

Han har allerede en solid ledelse i duellen mot Wiborg.

Har tjent 22 millioner i år
- Moren min er egentlig ikke så glad i pokerspillingen min. Fatteren følger med. Han har egen Stars-konto og «railer» meg hele tiden. Han fører statistikk over hvem som vinner og hvem som taper og oppdaterer meg. Mamma vil heller at jeg får meg ærlig arbeid og jobber.

- Hva slags ærlig arbeid skal du få deg som du vil tjene så mye penger på, da?

- Det finnes ikke.

- Det går veldig bra for deg nå?

- Det har vært et eventyr, rett og slett.

- Thor Hansen sier at du kanskje er verdens beste i Omaha?

- Det er en kjempekompliment, det må jeg si. Jeg føler meg veldig komfortabel med mitt PLO-game, ja. Heads-up er det 2-3 spillere i verden som er bedre enn meg, det er ingen tvil om det, men det er ingen seksmannslag i verden jeg ikke spiller.

- Hvor mye har du tjent i år?

- Det er mye penger, sier Amundsgård til Side3 og smiler lurt.

Ifølge highstakesdb.com har han helt rett i at det er mye penger.

22,1 millioner kroner skal han ha tjent i 2013.

Ga opp anonymiteten
Han overlever med andre ord et tap mot Erlend Wiborg, hvis det skulle gå så langt. Enn så lenge er denne pokerduellen like spennende som plottet i en «Mission Impossible»-film.

Ola Amundsgård er et forholdsvis ferskt navn i norsk poker. Lenge forsøkte han å være så anonym som mulig. Etter hvert tjente han så mye penger at det begynte å bli veldig vanskelig å snike seg under radaren. Det ble pratet i pokerforumene på nett og det ble pratet blant naboene.

Ryktene gikk om «Odd Oddsen», som han kaller seg på nett.

Amundsgård ga opp anonymiteten for et halvt års tid siden. Da sto han fram med navn og lagde seg en Twitter-konto. Nå vet de fleste i Norge og pokermiljøet hvem «Odd Oddsen» er – det er Ola Amundsgård.

- Jeg holdt meg bevisst under radaren, for jeg er fra en plass der alle kjenner alle. Det ble jo snakk rundt omkring om at jeg var pokermillionær. Naboene hørte rykter og visste ikke hva det gikk i. Da tenkte jeg at det var på tide at jeg gikk fullt ut av skapet.

Klassekameratene på skolen visste heller ikke at Ola var pokermillionær før nå nylig.

- Jeg ville gå litt under radaren på skolen også, men det siste halve året har vel folk fått med seg hva jeg driver med.

- Får ikke puls
Og det er altså nettpoker. Ola Amundsgård trykker på en mus. Han tar beslutninger på sparket, beslutninger om han skal satse titusenvis av kroner, i løpet av sekunder. Flere tusen ganger om dagen.

- Er det vanskelig å ha et virkelig forhold til penger som ofte bare er tall på en skjerm?

- Jeg har ikke hatt problemer med å skjønne at det er penger, men spiller jeg en pott på 100.000 dollar, så får jeg ikke puls. Når jeg spiller live med kompiser og har tusen kroner foran meg, da får jeg puls. Men på nett får jeg ikke puls. Det er kanskje fordi jeg ikke har spilt så mye live.

- Det skyldes kanskje at du har en matematisk tilnærming til nettpoker?

- Det er ikke pengeverdiene beslutningene tas på bakgrunn av, nei.

Informatikk-studenten forteller at han bruker omtrent like mye tid på analyser som på å spille. Han liker å analysere både sitt eget spill og motstandernes, se på håndanalyser, statistikk og spillteori.

- Er det en viktig grunn til suksessen din?

- Det tror jeg helt klart. Skal du spille de høyeste kursene i dag, mot de beste, må du leve online poker. Hele livet er egentlig nettpoker. Du får telefoner om natta med beskjed om at det er games, du må stå opp. Du har ikke sovet på 16 timer, men du må spille. Jeg kan nesten ikke gjøre avtaler med folk.

Unormalt liv
Oppskriften er åpenbart god. Amundsgård har investert millioner av kroner i eiendom og rente- og aksjefond og driver sitt eget AS. Men det er langt fra et ni-til-fire-liv. Mange av arbeidstimene legges til kvelds- og nattetimer.

- Mine nærmeste venner skjønner det, kjenner til det og forstår det, at jeg må spille. Men de som ikke kjenner meg så godt, forstår ikke det at hvis jeg har en avtale, må jeg av og til bare si nei, for det er så mye games at jeg har ikke råd til å la være. Det er en liten utfordring.

Millionduellen mot Erlend Wiborg er over for dagen. Klokken er 18 og begge har andre planer for kvelden. Frp-politikeren, som ikke tok duellen fordi han trodde han kunne vinne, men fordi han ville hjelpe Amundsgård med å vise at dette er et ferdighetsspill, gir beskjed om at det er slutt.

Ikke bare for dagen. Duellen er over. Wiborg gir opp. Han ligger for langt bak.

- Nå lå jeg så langt bak. Vi har spilt over tusen hender. Jeg er mektig imponert. Jeg visste at jeg kom til å tape, men jeg merket også hvor mye konsentrasjon som kreves, i tillegg til å være god matematisk. Der merket jeg også hvor god Ola var, sier Wiborg til Side3.

Ola Amundsgård er en høflig, ung mann. Han takker for kampen. Så tar han opp telefonen og ringer.

«Hei, mamma! Nå kan du slappe av. Jeg vant».