Løgn og sjikane mot Mette-Marit og barna

Tyske ukeblader fornekter seg ikke.

Foto: Vibeke Johnsen, Mediehuset Nettavisen
Publisert

BERLIN (SIDE2): Kronprinsesse Mette-Marit nyter enorm popularitet i Tyskland.

Saksøkte aldri
Men tross anmodninger fra det norske kongehuset for noen år tilbake om at de spesielt kongeopptatte bladene i landet bør besinne seg, er det fortsatt godt nytt å selge ting som ikke er sant.

- Både den svenske kongefamilien og fyrstefamilien i Monaco har gått til sak mot tyske ukeblader, og blitt tilkjent store erstatningssummer. Jeg synes å merke at tysk presse er litt mer forsiktige mot disse familiene enn før.Men de fleste andre kongelige er fortsatt fritt vilt, sier kongeekspert Kjell Arne Totland til Side2.

Men det norske kongehuset gikk ikke så langt den gang.

- Skrekkscenario
Freizeit Monat har Mette-Marit på hele forsiden med tittelen «Mister hun retten til barna?» De har intervjuet eksperter som mener at om at dersom det skulle bli en skilsmisse mellom kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon, vil hun kunne miste foreldreretten til sine barn.

- Et skrekkscenario, slår Freitzeit Monat fast.

- I Tyskland har man en sann flora av ukeblader av svært varierende kvalitet. Bare et svært lite utvalg av disse selges her hjemme. En rekke tyske forlagshus har spesialisert på tabloide ukeblader myntet på kvinner - fulle av stoff om Europas kongelige og Hollywoods superstjerner. Mange av historiene er svært fantasifulle - ofte basert på tolking av et uheldig bilde. Mange av bladene oppgir gjerne nordiskklingende navn i byline når de skriver om skandinaviske kongelige - og viser gjerne til "kilder ved slottet". Men jeg har ennå til gode å møte noen av disse journalistene ved store kongelige begivenheter i Oslo og ellers i Europa for å si det slik ..., sier Totland.

Får Haakon nok?
Freitzeit Monat mener at Mette-Marits mange reiser, til Asia og Østerrike, og hennes besøk hos en guru må gå kronprins Haakon på nervene. Hva hender den dagen han har fått nok, spør bladet.

Adelsekspert Claus Heinrich Bill ved Instituts Deutsche Adelsforschung mener at både Ingrid Alexandra og Sverre Magnus vil bli «tatt bort fra mor» og at dette er helt normalt. Han tar eksemplet med William og Harry som ble «ved hoffet» da moren, prinsesse Diana og faren prins Charles skilte seg.

Surrogatisaken
Freizeit Illustrierte angriper også Mette-Marit.

- Skremmende. Mette-Marit nå avslørt. Nedtonet skandale, skriver bladet om kronprinsessens omtalte besøk til India der hun tok seg av to surrogatbarn for et homofilt vennepar som hadde problemer med å få visum. Men bladet tar feil når de skriver at Mette-Marit egenhendig tok med seg barna hjem.

- Påstander om graviditet , problemer i ekteskapet , skilsmisse og brudd går igjen både om kongelige og superstjerner. Sanne historier forvrenges til det ugjenkjennelige. Mette-Marits tur til India for å hente to babyer født ved surrogati har næmest vært en føljetong i tyske blader - med de mest fantasifulle forklaringer , sier Totland.

Finnes bedre blader
Samtidig slår et annet blad. Frau im Spiegel Royal fast at Mette-Marit både er forelsket og engasjert i Asia.

Neue Post Royal er også mer optimistiske og bringer en mange siders reportasje om hvor stolt Haakon og Mette-Marit er av sine tre barn.

- Jeg leser selv tysk, og kaster alltid et blikk på forsidene hos Narvesen her hjemme. De to tyske ukebladene jeg selv synes er best på kongestoff, og som ofte har eksklusive saker på Europas kongelige , er Bunte og Frau im Spiegel. De har også med jevne mellomrom gode saker på den norske kongefamilien, forteller Kjell Arne Totland.

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2013.

Les også