Livsfarlig lek med kobra
I landsbyen Kok Sanga i Thailand lever befolkningen av giftige slanger. Vi Menns utsendte fikk prøve seg som slangetemmer.

Den nesten fire meter lange kongekobraen vokter meg. Beveger jeg meg mot den, trekker den hodet bakover, mens den muskuløse slangekroppen svaier. Den venter bare på at jeg skal komme nær nok til at den kan hogge.
Da jeg trekker meg noen centimeter bort fra slangen, beveger den hodet sakte fremover. Jeg holder den tilbake med den meterlange stokken. Sakte reiser den seg høyere og høyere opp fra bakken. Når hodet er en meter over bakken, kan den enkelt sette hoggtennene i alt som er innenfor en halv meters avstand.
Jeg befinner meg i landsbyen Kok Sanga i Nordøst-Thailand, på folkemunne bare kalt kongekobrabyen.
I generasjoner har de innfødte her livnært seg ved å vise sitt mot som slangetemmere. Nå har jeg fått lov til å prøve meg, på eget ansvar. Det er varmt, svetten svir i øynene. Men jeg blunker bare når jeg er helt nødt. I tankene har jeg ordene til slangetemmeren Nichang Wopang:
– Du må vokte bevegelsene, forstå hva slangen vil gjøre.

Lammer lunger og hjerte
Tjue prosent av slangebittene er såkalte tørre bitt, eller bitt der slangen bare sprøyter inn en liten dose gift. Den trenger giften til å avlive byttedyr. Derfor hogger de mest for å skremme bort fiender.
Men det beroliger meg ikke. Giften er en sterk nervegift som lammer lunger og hjerte hvis du ikke raskt får motgift. Et menneske kan dø en grusom og smertefull død i løpet av en halv time. Jeg trekker meg en meter bort fra slangen. Den slapper av, lar hodet falle mot bakken. Gjør tegn til å stikke av.
Sakte går jeg fram, stikker stokken under brystet, en halvmeter fra hodet. Den glir noen centimeter til fremover, før jeg løfter den opp. Holder forsiktig rundt halen, uten å holde den direkte fast.
– Holder du den fast i halen vil den forsøke å hogge. Den blir desperat. Løft mer enn du holder og beveg deg sakte mot kassen. Styr hodet ned i kassen og løft slangen slik at den ikke faller ned på beina dine, er formaningen fra Nichang.
Jeg gjør som jeg har fått beskjed om. Slangen er samarbeidsvillig. Den glir ned i den mørke kassen som straks lukkes.

Kan drepe en elefant
De 130 husene i landsbyen har til sammen 1200 slanger. De fleste er kongekobraer som har nok gift til å drepe en elefant med ett eneste bitt.
– Når vi ikke arbeider på rismarkene, drar vi rundt for å selge naturmedisin og amuletter som virker mot slangebitt og gir mot til ikke å frykte kongekobraen. Når vi kommer til landsbyer og viser at vi uten frykt våger å håndtere dødelige slanger, er køen av kunder som vil kjøpe urtemedisin og amuletter lang, sier Nichang.
Han forteller at han er blitt bitt fire ganger. Viser fram arrene på den ene hånden. Hvorfor han ble bitt?
– Jeg reagerte for seint. Slangen var raskere enn meg.
Han dro ikke til noe sykehus for å få hjelp, men overlevde ved hjelp av en urtemedisin som de i all tid har tatt i landsbyen. I over tjue år har Nichang reist rundt og opptrådt med slanger. Men han er fortsatt redd for å bli bitt.
– Jeg må stole på tre ting, at jeg er raskere og smartere enn slangen, at urtemedisinen virker og at jeg har en god karma, sier han.
En ny slange tas ut av en kasse. En vanlig kobra.
Nichang mener den er farligere enn kongekobraen. Den er kortere, og enda raskere. Jeg løfter den forsiktig og rolig opp. Den spiller med tungen og vokter meg med øynene. Den hogger ikke etter stokken. Så dum er den ikke. Skal noe hogges, er det meg.
Jeg går ti–femten meter bort til kassene. Lar den gli rolig ned. Uten å slippe slangehodet av syne lukker jeg kassen igjen. Jeg puster ut, tørker svetten. Det er på tide å slutte mens leken er god.

Verdens største giftslange
Kongekobraen er verdens største giftslange. Den kan bli seks meter lang og over tjue år gammel. Selv om mange andre slanger har dødeligere gift, gjør de store giftkjertlene den til en av verdens farligste slanger.
Vanlig kobra, som det finnes mange arter av både i Asia og Afrika, forårsaker flere dødsfall enn noen annen slangeart. Årsaken er at de er ekstremt vanlige, spesielt i India og Sørøst- Asia. De har også en tendens til å ta seg inn i hus på jakt etter rotter. Noen kobraer kan til og med lamme sitt bytte ved å spytte gift flere meter.
Kobraen er normalt ikke aggressiv. Men føler den seg truet, vil den angripe. En kongekobra er farligst når den har lagt egg.
Det foreligger ingen sikre tall på hvor mange som blir drept av kobraer hvert år. Men i Asia ligger antallet antakelig på 15 000 til 20 000 mennesker årlig.