LIVE NELVIK

– Da jeg fikk mitt første barn, følte jeg at jeg sto i en spagat mellom det gamle og det nye livet

Live Nelvik (38) åpner opp om familielivet og ekteskapet med Tore Sagen.

<b>FALT PLADASK: </b>Premierefest NRK-programmet "Dama til" i 2011 med Live Nelvik. Her sammen med kjæresten Tore Sagen. Nelvik forteller om hvordan hun falt pladask for ordensmannen Sagen.
FALT PLADASK: Premierefest NRK-programmet "Dama til" i 2011 med Live Nelvik. Her sammen med kjæresten Tore Sagen. Nelvik forteller om hvordan hun falt pladask for ordensmannen Sagen. Foto: Lasse Eriksson / Her og Nå
Publisert

– Folk som irriterer meg, er gjerne foreldre som har lest seg opp på denne nye barneoppdragelsen. Som setter seg ned på huk og snakker smed høy, pedagogisk stemme sånn at andre skal høre det: «Hei, kompis! Hva er det du fant der a?» og gir barnet en high five, før han et blikk bort på de andre foreldrene for å sjekke om de ser hvor flink pappa han er.

– Da tenker jeg «kan du ikke bare være pappa til ditt eget barn?», sier Live.

– Jeg går ikke rundt og er irritert type ellers, men akkurat dette med barneoppdragelse engasjerer meg. Jeg er for eksempel opptatt av amming og ammepress.

Det sier NRK-programleder Live Nelvik i Kamilles podkast «Summa Summarum».

Idéen om tv-programmet Lives oppdragelsesreise, som har gått på tv denne våren, kommer fra Live selv. Det er dette temaet hun brenner aller mest for. Hun synes det settes for mange krav til dagens foreldre, og i programmet jakter på enklere løsninger for å være mamma eller pappa i 2021. Presset er for høyt.

Fra Smestad i Oslo, bor nå i Lille Tøyen hageby

Datter av Odd Johan Nelvik, tidligere sjefredaktør i Se og Hør

Gift med Tore Sagen, sammen har de tre barn

Kjent fra «Drillpikene» og «Lørdagsrådet» på NRK P3

Sist sett i «Lives oppdragelsesreise» på NRK.

Se mer

– I mitt hode beskriver denne følelsen tiden vi lever i, og jeg antar at flere sitter med denne følelsen. Men når jeg er dypt inne i et prosjekt, slår jo tanken meg om at det bare er meg som er interessert i dette. Jeg har ikke en følelse av suksess fra start til slutt, forteller hun til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

Hør podcasten «Summa Summarum» her

Elsker hverdagsmiddager

Livet som småbarnsmor passer Live godt. Hun liker hverdagen, det forutsigbare. Rutiner og hverdagsmiddager tiltrekker henne.

– Jeg er glad i familielivet. Da jeg fikk mitt første barn, følte jeg at jeg sto i en spagat mellom det gamle og det nye livet. Jeg følte meg bundet hjemme, og prøvde å fortsette «partylivet». Det ble en rar rolleblanding. Barn nummer to og tre har 2 og 3 har ført til at jeg har «landa hjemme». Det har blitt mitt soleklare favorittsted å være, sier Live. Så favorittsted har det blitt, at hun ikke lenger har behov for egentid eller å reise bort.

– For noen år tilbake var behovet for egentid større, og jeg var «keen» på å dra på jentetur. Det er helt greit med jentetur nå også altså, men aller helst vil jeg være hjemme. Jeg er rett og slett glad i den livsstilen, sier Live.

Mannen Tore Sagen ble hun kjent med gjennom jobben i NRK, og ifølge Live passer de to perfekt sammen.

– Jeg har fortsatt så mye å snakke med Tore om at barna er litt i veien noen ganger, ler hun.

– Jeg følte at jeg «landet» da jeg traff Tore. Jeg hadde ikke følt meg så bra gjennom puberteten og jeg følte at ungdomstiden tok slutt på en god måte da vi traff hverandre. Alt stemte, jeg ble blåst av banen. Live trengte rammer og rutiner, og Tore hadde kontroll på alt. Han hadde en ryddig loftsleilighet, med bokser til alt. Trengte Live en HDMI-kabel, visste Tore eksakt hvilken boks den lå i.

– Over kjøkkenbenken hadde han hengt opp stekespade og visper, i et system. Og jeg elsker system! Jeg hadde bare aldri lært meg det selv, sier hun og utdyper;

– Jeg kommer fra et nydelig hjem, men vi hadde mange roteskuffer- og skap overalt.

Kari Traa: – På Voss er det ikke så nøye, skjønner du. Her en morgen gikk jeg ut med søppelposen i BH og stringtruse

Stresser lørdag morgen

Det gikk fort med Live og Tore. De flyttet sammen, giftet seg og har altså fått tre barn spå løpende bånd.

– Vi hadde lyst til å pare oss med en gang, men vi ventet en stund. Ellers ville vel førstemann blitt sett på som en glipp eller «ulykke», ler hun.

– Det har gått fort, men det har føltes riktig hele veien. Alle har jo sine utfordringer. Men det positive er at jeg drar Tore opp, og han får dratt meg ned på en god måte. Jeg er lett på tå, mens han har vedvarende konsentrasjon, forteller hun. Forskjellen mellom de to kommer gjerne til syne i helgene. Tore liker å ta det med ro, mens Live stresser med å komme seg ut på tur.

– Jeg kommer fra en familie der vil alltid ble vekket i helgene. Til og med da jeg var 15 år, full av hormoner og bare hadde lyst til å sove, var det å komme seg opp om morgenen. Det var ikke alltid vi skulle noe, men vi måtte «få noe ut av dagen». Da var det ikke greit å ligge og dra seg. Denne filosofien har Live tatt meg seg inn i familielivet.

– Når klokka er 11 en lørdag, kan jeg bli stressa og føle at vi må komme oss ut. Selv om barna koser seg inne og alt er bra, kjenner jeg på den uroen. Tore har lært meg til å bli flinkere til å surre inne selv om sola skinner. Vi trenger jo ikke å bryte opp bare fordi jeg har med meg noe gammelt slagg fra barndommen, sier hun i podkasten.

Les også: Forteller om forholdet: – Jeg sa at jeg er homo, og da sa Bent: Det er jeg også

Reflekterer over livet

Live vokste opp på Smestad i Oslo med foreldrene og til sammen tre søsken. Tiden strakk ikke til for den unge jenta, hun holdt på med både piano, rytmisk sportsgymnastikk, basket og turn.

– Alt av sport var gøy. Jeg synes fremdeles at dødball og tennis er morsomt å holde på med. Etter videregående ventet journaliststudier i Volda, der traff hun sin «humor-tvillingsjel» Kristine Riis. Sammen fikk de et sommerprogram i P3, og etter dette har Live blitt i NRK.

– Innimellom zoomer jeg litt ut og reflekterer over livet. Man har jo bare ett liv og kan gjøre alt mulig – også jeg velger heller å bo i samme by, ha samme mann og samme jobb i alle disse årene. Men så zoomer jeg inn igjen, og tenker «men er ikke dette også et fint liv?» Det å parkere bilen samme sted hver dag er jo også en fin ting, sier hun i podkasten.

Det tenker hun å fortsette med, også i fremtiden. Det blir ikke bobil eller andre sprell på Live. Hun vil fortsette livet hun til nå har levd.

– Jeg kan godt søke korte eventyr, men jeg vil alltid hjem igjen. I hagebyen vi bor i er det mange pensjonister, og det ser ut til at de har det så bra sammen. Slik vil Live også ha det, når hun og Tore blir gamle.

– De har så mye å snakke om, og koser seg i hagen. Når solen skinner, koser de seg med et glass champagne. Selv om det er en onsdag klokka 15.

Hør podcasten «Summa Summarum» her

NB: Klikk.no og Kamille er begge eid av Story House Egmont

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2021.

Les også