Liv Kongsten er damen som «jukset litt» for Ingrid Espelid Hovig
- Jeg ville aldri byttet roller med Ingrid, sier Liv Kongsten (78).

(SIDE2): I mange år lærte den tidligere TV-kokken Ingrid Espelid Hovig, best kjent fra «Fjernsynkjøkkenet» på NRK, nordmenn å lage god, norsk mat fra bunnen av.
Men Hovig hadde god hjelp i kulissene, for det var ikke lett å skulle forberede et helt måltid på knappe 30 minutter. Så Hovig smilte lurt og sa «og så har me juksa litt», mens hun dro frem ferdighevede deiger, oppkuttede grønnsaker og ferdiglagde sauser.
Alt dette hadde Liv Kongsten, Hovigs kollega og etter hvert nære venninne, lagd ferdig på forhånd.
- Ingrid og jeg jobbet sammen i 15 år. Vi lagde nok et par hundre fjernsynsprogram sammen, og det var fantastisk moro, sier Liv Kongsten (78) til Side2.
- Skulle du ønske det var du som fikk stå foran kameraet innimellom?
- Nei, overhodet ikke. Aldri, faktisk. Jeg var veldig komfortabel med å jobbe bak kamera. Det var deilig, smiler Kongsten.

- Vi var så enige, Ingrid og jeg
Kongsten jobbet selv som leder av Mills matforum, som var et opplysningskontor for forbrukerne. Der besvarte hun telefoner og brev fra husmødre som hadde spørsmål om matlaging.
- Det var liksom min arena, hvor jeg fikk eksponert meg. Så jeg hadde ikke behov for det i fjernsynet.
Når Kongsten tenker tilbake på tiden med Hovig i NRK, så er det med utelukkende gode minner.
- Vi var så enige, Ingrid og jeg. Vi planla alt på forhånd, og Ingrid skrev manuset. Vi arbeidet intenst. Men da vi kom på kjøkkenet så pratet vi nesten ikke sammen, vi visste hva vi skulle gjøre. Rollefordelingen var så klar.
Mye arbeid bak kamera
Det var mye som skulle gjøres i kulissene for at filmingen skulle gå smertefritt, men Kongsten syntes bare det var gøy.
- Ja, det var mye som skulle pyntes, kokes, vaskes, hakkes og skrelles. Hvis vi bakte boller, så viste Ingrid hvordan man lagde deigen foran kamera. Da hun var ferdig, dro hun frem en ferdighevet bolledeig som jeg hadde lagd på forhånd. Jeg fulgte henne i takt med programmet.

- Kjøpekaker er unødvendige kalorier
Kongsten er fortsatt engasjert i matlaging, og synes det er gøy å lære bort sine kunnskaper på kjøkkenet. Denne uken lager hun julekaker på «Julebakeriet» i Oslo sentrum.
Selv lager Kongsten minst syv sorter til jul, og favoritten er goro. Hun er ikke spesielt glad i kjøpte julekaker, men hvis man vil «jukse litt» med julebaksten, mener Kongsten at pepperkakene er de beste kjøpekakene.
- Pepperkaker har uansett mye smak i seg, mens andre kjøpekaker smaker så fryktelig lite. Men for å være helt ærlig, så synes jeg det er unødvendige kalorier. Skal jeg spise noe, så skal jeg spise det fordi det er godt. Jeg spiser ikke bare for å gjøre det, sier Kongsten.
- Maten i dag er altfor billig
Kongsten er generelt opptatt av å lage mat fra bunnen av. Hun mener alt handler om planlegging, og har selv lagd både surkålen og kålrabistabben til jul. Den ligger ferdiglagd i fryseren.
- Hele familien samles i jula, og vi er åtte voksne. Jeg lager mat for alle fra lillejulaften til over nyttår. Det blir mye mat, men jeg synes bare det er gøy. Jeg jobber på autopilot, alt er så innebygd i meg.
Kongsten skulle ønske nordmenn var mer opptatt av å utnytte råvarene, i stedet for å bare jakte på billigst mulig julepølser.
- Maten i dag er altfor billig, og det betyr to ting: For det første har maten dårligere kvalitet, og for det andre får de som produserer maten for dårlig betalt. Før hadde myndighetene en plan for selvforsyning, men det er vi liksom ikke så opptatt av lenger.
Fremover håper hun at nordmenn lærer seg å ta bedre vare på maten vår.
- Vi kan ikke fortsette slik, å kjøpe billig mat som vi i tillegg kaster altfor mye av. Jeg tror vi må se tilbake i tid, og lære av måten vi behandlet maten på da, avslutter Kongsten.
LES OGSÅ: Slik krydrer du ribba til jul
OG: Geir Lippestad om jul med et barn for lite: - Livet kommer veldig imot deg i jula