Lillebjørn Nilsens bisettelse

– Har grått så mye at jeg må hjem for å skifte trøye

Kari Svensen og Lillebjørn Nilsen var sammen i 13 år. Da de kom over skilsmissen, fant de tonen som venner.

<b>DEN SISTE REISE:</b> Lillebjørn Nilsen ble bisatt fra Oslo rådhus. Etter ønske fra familien var det en åpen seremoni som alle som ville ta farvel med musikeren kunne delta på. Det kom så mange mennesker at flere hundre ble stående ute i kulden.
DEN SISTE REISE: Lillebjørn Nilsen ble bisatt fra Oslo rådhus. Etter ønske fra familien var det en åpen seremoni som alle som ville ta farvel med musikeren kunne delta på. Det kom så mange mennesker at flere hundre ble stående ute i kulden. Foto: NTB
Publisert

Nok en bølge av bitende kulde slo innover Oslo da visesangeren Lillebjørn Nilsen ble bisatt 9. februar.

I samarbeid med Oslo kommune hadde Lillebjørns familie invitert alle som ønsket til å delta i minneseremonien i Oslo rådhus.

Ordføreren i byen, som Lillebjørn ofte beskrev gjennom tekstene sine, Anne Lindboe, kjente både på stolthet og vemod.

– Vi er er stolte over å få holde æresbegravelsen sammen med Lillebjørns familie. Ingen har beskrevet byen så vakkert som det han har gjort. Lillebjørn elsket Oslo, og vi elsket Lillebjørn tilbake. Jeg vokste opp med musikken hans, han har satt navn på alt det vakre, det såre og det fine med Oslo, sa Anne til Her og Nå.

<b>LYDSPORET TIL LIVET:</b> – Lillebjørn har betydd ufattelig mye både for meg personlig og for alle oss som bor i Oslo. Han er lydsporet til våre liv. Det å få lov til å følge han til sin siste reise her i Oslo rådhus betyr veldig mye for oss, sa ordfører i Oslo, Anne Lindboe.
LYDSPORET TIL LIVET: – Lillebjørn har betydd ufattelig mye både for meg personlig og for alle oss som bor i Oslo. Han er lydsporet til våre liv. Det å få lov til å følge han til sin siste reise her i Oslo rådhus betyr veldig mye for oss, sa ordfører i Oslo, Anne Lindboe. Foto: Marius Gulliksrud
<b>STERKT FARVEL:</b> Til tonene av «Barn av regnbuen» fra Bolteløkka jentekor ble Lillebjørns kiste båret ut av rådhuset.
STERKT FARVEL: Til tonene av «Barn av regnbuen» fra Bolteløkka jentekor ble Lillebjørns kiste båret ut av rådhuset. Foto: Marius Gulliksrud

Tidligere ektefelle Kari Svendsen

Tidligere ektefelle og musiker Kari Svendsen, synes seremonien var fin. Etter bisettelsen var hun klar for å feire Lillebjørn og alle de gode minnene hun har med og av ham.

– Lillebjørn var fryktelig morsom. Han elsket ordspill. Å snakke med ham var et eventyr. Den siste gangen jeg så ham var tre dager før han ble borte. Da satt han i sofaen – full av historier som jeg hadde glemt. Han hadde utrolig god hukommelse. Ting vi andre ikke husket en skitt av, sier Kari mens tårene presser på. Hun blinker litt før hun fortsetter:

<b>I LILLEBJØRNS ÅND:</b> Musikeren Kari Svendsen var i mange år Lillebjørns kjæreste og kone. De ble skilt i 1978, men utviklet et livslangt vennskap. – Det var en fin seremoni. Selv om Lillebjørn ikke var glad i oppmerksomhet, ville han nok likt dette, sa Kari til Her og Nå etter bisettelsen.
I LILLEBJØRNS ÅND: Musikeren Kari Svendsen var i mange år Lillebjørns kjæreste og kone. De ble skilt i 1978, men utviklet et livslangt vennskap. – Det var en fin seremoni. Selv om Lillebjørn ikke var glad i oppmerksomhet, ville han nok likt dette, sa Kari til Her og Nå etter bisettelsen. Foto: Marius Gulliksrud

– Nei, nå har jeg grått så mye at jeg må hjem for å skifte trøye! Også skal jeg hente banjoen min – for i ettermiddag skal vi feire Lillebjørn i hans ånd – med en liten «Gammel Dansk» og musikk, sier «Banjo-Kari» og smiler.

Les også: Ekskona Kari Svendsen åpner opp: – Dødsfallet kom ikke uventet

Gitarkameratene

– Lillebjørn betød enormt mye for meg – som venn, samarbeidspartner og låtskriver. Jeg kommer til å savne humoren og historiene han fortalte, sier en rørt Jan Eggum (72) når vi møter ham på vei inn til Oslo rådhus for å ta del i vennens siste reise.

Jan Eggum, Halvdan Sivertsen (74), Øystein Sunde (77) og Lillebjørn Nilsen utgjorde den populære gruppen Gitarkameratene.

<b>VENNER FOR LIVET:</b> Jan Eggum var en del av den legendariske gruppen Gitarkameratene. Lillebjørn og Jan beholdt vennskapet og hadde kontakt helt til siste slutt.
VENNER FOR LIVET: Jan Eggum var en del av den legendariske gruppen Gitarkameratene. Lillebjørn og Jan beholdt vennskapet og hadde kontakt helt til siste slutt. Foto: Marius Gulliksrud

De gjenlevende bandmedlemmene var alle til stede for å hedre sin venn og musikalske samarbeidspartner.

– Lillebjørn er den mest legendariske låtskriveren siden Prøysen. Han var en av de beste. Det finnes nesten ingen som ham. Det er så mye jeg kommer til å savne ved Lillebjørn, fortsetter Jan.

De tre Gitarkameratene sang Lillebjørns vise «Se alltid lyst på livet» under seremonien i rådhuset. Og med det ble gruppen offisielt avviklet.

– I dag er Gitarkameratene offisielt lagt ned. Det er en rar dag. Dette er siste gang vi fire er samlet, sa Halvdan Sivertsen.

Les også: (+) Stesønnene mine tok alt da Johan døde. De ruinerte meg

<b>POPULÆR KVARTETT:</b> Lillebjørn, Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde og Jan Eggum utgjorde Gitarkameratene sammen. Bandet ble etablert i 1987. Under bisettelse sang de tre gjenlevende Lillebjørns sang «Se alltid lyst på livet». Her i 2010.
POPULÆR KVARTETT: Lillebjørn, Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde og Jan Eggum utgjorde Gitarkameratene sammen. Bandet ble etablert i 1987. Under bisettelse sang de tre gjenlevende Lillebjørns sang «Se alltid lyst på livet». Her i 2010. Foto: Morten Bendiksen

Åse Kleveland

Artist og tidligere kulturminister Åse Kleveland (74) var et medlem av visebandet Ballade fra 1978 til 1980.

Ballade besto av Birgitte Grimstad (88), Lars Klevstrand (74), Åse og Lillebjørn. De to sistnevnte hadde kontakt gjennom hele livet, men spesielt morsomme minner har Åse fra tiden de spilte sammen på 70-tallet.

– Han var et sjenerøst menneske og en god rådgiver. Han var en inspirator – en nøye og grundig musiker. Vi ønsket alle å bli like god som ham. På 70-tallet hadde vi også mye fest, moro og sosialt sammen. Det var en fantastisk tid, sier Åse.

<b>RÅDGIVER:</b> Åse Kleveland spilte sammen med Lillebjørn på 70-tallet. Hun holdt minnetale under seremonien i Oslo rådhus. – Det betyr mye for meg å bidra her i dag, sa Åse til Her og Nå.
RÅDGIVER: Åse Kleveland spilte sammen med Lillebjørn på 70-tallet. Hun holdt minnetale under seremonien i Oslo rådhus. – Det betyr mye for meg å bidra her i dag, sa Åse til Her og Nå. Foto: Marius Gulliksrud

Lillebjørn spilte flere ulike instrumenter, det holdt aldri med ett.

– Det er helt utrolig hva Lillebjørn fikk til. Når han ble interessert i et instrument, øvde han helt til han ble god. Mens vi andre reiste på turné med én gitar hver, kom Lillebjørn drassende med et lite lass med instrumenter, minnes Åse.

Les også: Åse Kleveland: – Vi hadde et varmt og sterkt forhold

Lillebjørns bisettelse

Musikeren Unni Wilhelmsen (52) kom også til Oslo rådhus for å ta farvel med det hun anså som en kjær venn og et forbilde.

– Lillebjørn er en av grunnene til at jeg begynte å spille gitar. Storesøsteren min kunne låtene hans. Hun skrev dem ned for meg. Det var sånn jeg lærte meg å spille. Jeg husker første gang jeg fikk lov til å hilse på ham, «sjefen» bak alle disse låtene jeg likte. Det synes jeg var veldig stort, forteller hun.

<b>BYBARN:</b> Artisten Unni Wilhelmsen og Lillebjørn Nilsen ble gode venner. – Vi er begge bybarn fra østkanten i Oslo, sa Unni til Her og Nå.
BYBARN: Artisten Unni Wilhelmsen og Lillebjørn Nilsen ble gode venner. – Vi er begge bybarn fra østkanten i Oslo, sa Unni til Her og Nå. Foto: Marius Gulliksrud

Lillebjørn kunne være ertete med Unni, men holdt også en beskyttende hånd over henne.

– Han pleide å erte meg for å synge på engelsk, men han beskyttet og forsvarte meg også. En gang skrev han brev til en redaksjon som hadde gitt meg dårlig kritikk. Han kalte dem amatører, forteller Unni og ler.

Unni og Lillebjørn hadde flere hyggelige samtaler, spesielt minnes Unni dem de hadde på stamstedet på Sagene.

– Lillebjørn hadde et stamsted på Sagene, det ble også mitt stamsted da jeg bodde der. Jeg kunne gå bort for å ta en matbit og en øl, så satt han kanskje der. Noen ganger alene, andre ganger med venner. Da ble det alltid gode samtaler langt utover kvelden. Det er veldig trist å ta avskjed med ham i dag, sier Unni tydelig berørt.

<b>GODE MINNER:</b> Kaptein Sabeltann-skaperen Terje Formoe har gode minner av Lillebjørn. – Da jeg var ung og kjøpte meg min første gitar, fant jeg Lillebjørns visebøker. Han inspirerte mange av oss til å gå i hans fotspor og skrive på norsk. Jeg vil minnes ham gjennom mange treff gjennom årene løp, og ikke minst sangskatten han etterlater seg, sier Terje til Her og Nå. 
GODE MINNER: Kaptein Sabeltann-skaperen Terje Formoe har gode minner av Lillebjørn. – Da jeg var ung og kjøpte meg min første gitar, fant jeg Lillebjørns visebøker. Han inspirerte mange av oss til å gå i hans fotspor og skrive på norsk. Jeg vil minnes ham gjennom mange treff gjennom årene løp, og ikke minst sangskatten han etterlater seg, sier Terje til Her og Nå.  Foto: Marius Gulliksrud
<b>VAKRE HISTORIER:</b> – Lillebjørn har vært med meg hele livet. Jeg har gitt musikken hans videre til min datter i form av at jeg har sunget sangene hans for henne. Han fortalte både vakre og såre historier om Oslo, sa kulturminister Lubna Jaffery til Her og Nå. 
VAKRE HISTORIER: – Lillebjørn har vært med meg hele livet. Jeg har gitt musikken hans videre til min datter i form av at jeg har sunget sangene hans for henne. Han fortalte både vakre og såre historier om Oslo, sa kulturminister Lubna Jaffery til Her og Nå.  Foto: Marius Gulliksrud
<b>GLAD I BYEN:</b> Tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang, mener Lillebjørn satte Oslo på kartet. – Han var flink til å vise frem byen, sa Fabian til Her og Nå.
GLAD I BYEN: Tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang, mener Lillebjørn satte Oslo på kartet. – Han var flink til å vise frem byen, sa Fabian til Her og Nå. Foto: Marius Gulliksrud
<b>VINKET MED HATTEN:</b> – Jeg opplever at Lillebjørn favnet alle stadier i livet. Han hadde en kjærlighet og respekt for sine medmennesker og venner. Han hyllet livet på godt og vondt og har en stor plass i hjertet mitt. Vi bodde i samme gate, så vi møttes av og til. Jeg husker da jeg så ham få koronavaksine i Bjølsenhallen, han vinket til meg med den velkjente hatten sin. Jeg har så mange gode minner, sa tidligere kulturminister og teatersjef Ellen Horn. 
VINKET MED HATTEN: – Jeg opplever at Lillebjørn favnet alle stadier i livet. Han hadde en kjærlighet og respekt for sine medmennesker og venner. Han hyllet livet på godt og vondt og har en stor plass i hjertet mitt. Vi bodde i samme gate, så vi møttes av og til. Jeg husker da jeg så ham få koronavaksine i Bjølsenhallen, han vinket til meg med den velkjente hatten sin. Jeg har så mange gode minner, sa tidligere kulturminister og teatersjef Ellen Horn.  Foto: Marius Gulliksrud
<b>STOLTHET:</b> – Første gang jeg traff Lillebjørn var i 1969. Jeg arrangerte visekveld på Sofienberg skole med blant andre Lillebjørn og Finn Kalvik. Det ble stinn brakke i gymsalen den dagen. Lillebjørn er en som har bidratt til å skape en Oslo-identitet. Han har skapt en stolthet over byen, sa tidligere ordfører i Oslo Marianne Borgen. 
STOLTHET: – Første gang jeg traff Lillebjørn var i 1969. Jeg arrangerte visekveld på Sofienberg skole med blant andre Lillebjørn og Finn Kalvik. Det ble stinn brakke i gymsalen den dagen. Lillebjørn er en som har bidratt til å skape en Oslo-identitet. Han har skapt en stolthet over byen, sa tidligere ordfører i Oslo Marianne Borgen.  Foto: Marius Gulliksrud
<b>DET SISTE MØTET:</b> Steinar Ofsdal spilte sammen med Lillebjørn på 70- og 80-tallet. – Som venn betød Lillebjørn mye. Det siste møtet mitt med Lillebjørn var nesten sånn som det alltid hadde vært. Han ville snakke om ting som hadde skjedd, om musikk og Ole Paus, som nettopp hadde gått bort, forteller fløytisten. 
DET SISTE MØTET: Steinar Ofsdal spilte sammen med Lillebjørn på 70- og 80-tallet. – Som venn betød Lillebjørn mye. Det siste møtet mitt med Lillebjørn var nesten sånn som det alltid hadde vært. Han ville snakke om ting som hadde skjedd, om musikk og Ole Paus, som nettopp hadde gått bort, forteller fløytisten.  Foto: Marius Gulliksrud

Denne saken ble første gang publisert 14/02 2024.

Les også