Legen kastet føflekkreften i søpla. Nå får de erstatning
- Viser at feilen er usedvanlig grov, sier advokat.

- Det er veldig rørende. Jeg har ikke ord, jeg har ikke det. Og nå fikk Matias sitt siste ønske og nå er vi ferdig. Nå er vi ferdig, sier mor Trine Brenna Wilberg til TV 2.
- Må jo settes ned et bein her
Torsdag ble Rune og Trine Wilberg enige med det private sykehuset Aleris om at de skal få 250.000 kroner i oppreisning etter at en tidligere lege hos dem kastet føflekkprøvene til sønnen deres i søpla i stedet for å sende dem til analyse.
LES HISTORIEN HER: Lege kastet kreftføflekk i søpla
I tre år fikk kreften spre seg i guttens kropp før en ny undersøkelse avslørte hva som hadde skjedd. I oktober i år, sju år senere, døde Matias Wilberg (21) av føflekkreft.
Siden sønnens død har foreldrene vært fast bestemt på å kjempe en siste kamp for Matias, som frontet kampen for at kreftpasienter skal få en livsforlengende vaksine mot føflekkreft.
- Han holdt hånden min og sa «mamma, se hva den legen har gjort med meg». Jeg lovet at vi skal kjempe mot dem som gjorde dette mot sønnen min, fortalte moren til Romerikes Blad en snau måned etter sønnens død.
Nå har de vunnet frem og er glade for at Aleris tar ansvar, skriver Romerikes Blad.
- Jeg mener at ting skal gå riktig for seg. Man skal ikke bare kunne gjøre sånne bommerter og så la ting bare skli videre. Det må jo settes ned et bein her og reagere, og det er det litt viktig at man gjør, sier moren.
- Jeg tror han hadde vært veldig, veldig stolt av oss i dag. Nå er vi ferdig, nå kan vi få sørge i fred liksom. Og det er viktig, legger hun til.
Det er svært uvanlig at det blir gitt oppreisning i helsesaker. At det likevel blir gitt det i denne saken, beviser at feilen er usedvanlig grov, sier familiens advokat, Edmund Asbøll til kanalen.

Forstår reaksjoner
Mens han ennå levde fikk Matias Wilberg utbetalt 1,4 millioner kroner fra Norsk Pasientskadeerstatning.
- Det var Matias sine penger som han brukte og koste seg med. Han var glad i biler, og de gikk med til det, har faren fortalt.
Foreldrene har tidligere sagt til RB at det at de tok ut et sivilt søksmål så kort tid etter sønnens død, nok kan få enkelte til å reagere.
LES FLERE SAKER FRA ROMERIKES BLAD HER
- Men det er viktig å ta det fort, før han blir glemt. Mange tror kanskje det handler om pengene. Det gjør det ikke. Først når du er i en slik situasjon forstår du hvorfor dette er riktig å gjøre, sa Trine Wilberg da de tok ut søksmålet.
Foreldrene la ikke skjul på at de mener en økonomisk oppreisning mot dem bare er rett og rimelig.
- Ingen av oss har kunnet være i en fulltidsjobb på mange år. Det har vært en enorm påkjenning, både for oss to og de to gjenværende sønnene våre, som har mistet lillebroren sin, påpeker faren.
For tre år siden ble begge foreldrene dels uføre, han 50 prosent og hun 100 prosent. Alle turene til og fra sykehuset med sønnen Matias kostet dem mye psykisk.
– En trist sakAdministrerende direktør Grethe Aasved ved Aleris Helse as ønsket tirsdag ikke å gjøre et intervju med Romerikes Blad, men sier på e-post:- Som vi har gitt uttrykk for tidligere er dette en trist sak for alle berørte. Videre får vi i Aleris forholde oss til et eventuelt erstatningskrav når det måtte foreligge.Utover det ønsker ikke vi å kommunisere med de pårørende gjennom mediene, uttaler Aasved.Høsten 2009 mottok Matias Wilberg et brev fra Aleris medisinske senter på Strømmen, som bekreftet at det var blitt gjort en feil. «Vi beklager dypt at dette har skjedd med de konsekvensene det har fått for pasienten».–En grov rutinesvikt som er svært beklagelig. Jeg synes den er dypt tragisk, uttalte Aasved til avisen den gang.Romerikes Blad var tirsdag kveld i kontakt med den pensjonerte legen. Han ønsker ikke å stå fram i avisen, og uttaler som tidligere at han synes hele saken er forferdelig trist. |
Matias Wilberg (1992–2013)
2006 fjernet Matias Wilberg en føflekk ved Aleris Medisinske senter på Strømmen.
I stedet for å sende føflekken til patologisk undersøkelse, kastet hudlegen føflekken i søpla.
2008 ble en ny føflekk fjernet, denne gang ble den sendt til histologi. Det ble da konstatert føflekkreft (malignt melanom).
I 2009 skrev Romerikes Blad første gang om Matias. Han var da 17 år.
Reglene er helt klare, føflekker skal sendes inn til undersøkelse.
Helsetilsynets gransking fant dette som et brudd på helselovgivningen.
Matias Wilberg har i flere år vært en forkjemper for den omstridte kreftmedisinen Ipilimumab.
Helsedirektoratet nektet i mars pasienter som Matias Wilberg i å bruke Ipilimumab fordi de mente den var for dyr.
Daværende helseminister Jonas Gahr Støre snudde i saken innførte på nytt bruken av medisinen.
18. oktober i år sovnet Matias Wilberg inn etter å ha tapt kampen mot kreft.