Lårkort, tvillinger eller ballader?

Nå avgjøres det hva Europa helst vil ha.

Foto: Frank Augstein (Ap)
Publisert

(SIDE2): Vi nordmenn må lene oss på de andre nordiske landene når det gjelder å være best i Europa på musikkmaker-fronten. Stella røyk som kjent ut før finalen i Eurovision Song Contest, men Sverige, Finland, Danmark og Island har fortsatt sjanse til å bli best likt.

Heia Norden!
Og første mann ut på scenen i Düsseldorf er Finlands Paradise Oskar, som også i finalen gjennomfører Da Da Dam pirkefritt og sjarmerende. Selv har han uttalt at han ikke har tro på at han har en låt som skal kunne vinne, og mange vil vel være enig med han i det - men trampeklapp i salen er det uansett.

Heia Finland!!

Det fortsetter like hjertefølt og ærlig med veteranen Dino Merlin, om enn mindre ensomt på scenen og hakket mer folk-tradisjonelt fra Bosnia & Hercegovina. «Love In Rewind» er melankolsk i uttrykket, og har vært en av de svært populære på generalprøver og delfinale i Düsseldorf.

Danmark er tredje land ut - og kan være en outsider. Høyt hår, sorte skinnbukser og gitarer til tross - langt mindre hardt enn det kan virke, og refrenget er allsang-vennlig av de bedre i årets ESC.

Heia Danmark!!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Wolfgang Rattay

Syngedamene
Litauen er første ballade, sunget av kanskje finalens beste stemme.

Evelina Sasenkos «C'est Ma Vie» er rene musikalnummeret - vakkert og vel gjennomført, men trolig et par hakk for kjedelig til at den når helt opp - til tross for tegnspråkdelen. Selv om man kanskje ikke skal se bort fra at MGP og musikalene har noe av det samme publikummet.

Scenen er deretter Kati Wolf fra Ungarn sin. Hun beveger seg i teknorytmer, toppet med vokalbruk som tyder på et forbilde av typen Celine Dion. «What About My Dreams?» når neppe toppen av den grunn - men finalens verste bidrag er det ikke.

ENERGI!
Med god hjelp av kordamene, gjør Jedwards igjen sine hopp, sprett og splits - og synkronvrikker sin «Lipstick» ut i Europa. Favoritt hos mange for fengende refreng, hos andre for deres uvanlige fremtoning, munterhet og energinivå.

Og ikke umulig de går til topps, de får de fleste med seg i salen i hvert fall.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Wolfgang Rattay

Neste ute er hat/elsk-naboene våre - Sverige! Eric Saade klarte seg finfint i delfinalen - og er som de irske tvillingbrødrene blant en av favorittene til å stjele topplasseringen. Og heldigvis for Eric - glassburet knuste som planlagt også i finalen.

Heia Sverige!!

Som perler på en snor kommer så enda en av favorittene - Estland og 18 år gamle Getter Jaani med låta Rockefeller Street. Søt låt med sirkusvibber, god fremføring og igjen et fengende refreng. bookmakerne har Getter høyt på listene, og publikum ser ut til å like det de ser og hører fra scenen.

Nedtur
Hellas har som tradisjon å endte høyt på listen, men årets bidrag klarer neppe å opprettholde den tradisjonen. Loucas Yiorkas har tatt med rapperen Stereo Mike og gjør låta «Watch My Dance». Det kunne de spart seg, særlig sistnevnte. Punktum.

Like grusomt er Russlands bidrag, så dermed er vi inne i den kjipeste delen av ESC-finalen. Alexej Vorobjov har ikledd seg en blanding av boyband/Grease-klær og synger «Get You». Det gjør han dårlig - men tradisjonelt får russerne nok av stemmer, og det gjør de mest sannsynlig også i kveld (Undertegnede skal ikke spekulere i hvorfor).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Patrik Stollarz

Vinneren?
Så er vi inne på storfavoritten - franske Amaury Vassili som gjør låta «Sognu» på korsikansk. Tenk JOsh Groban, men lengre hårlokker, så er vi der. Vassili har solgt en haug album, så det er mulig han har sine tilhengere også foran skjermen i dag.

Det er første gang seerne får høre låta fra Düsseldorf, men franskmannen nådde trolig ut for det. Stemmeprakten er det nemlig ikke noe så i noe på.

Like bra er det ikke med nestemann - italienske Raphael Gualazzi har skevet låta «Madness Of Love» selv. Pianobasert og jazzete trompeter, raspete vokal... Hyggelig med smågrinete Italia som etter 13 år er tilbake i konkurransen, men kanskje ikke like heldig å følge i sporet etter franskmannen?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Wolfgang Rattay

Tja
Sveits har sendt avsted Anna Rossinelli, som gjør den slentrende og søte «In Love For A While». Klimprespillet minner vel mye om Jack Johnsen og hans største hit «Better Together» , men ingen ser ut til å klage...

Anna forsvinner dog nok litt i at britiske Blue entrer scenen like etter. «I Can» har norske låtskrivere og produsenter i StarSign - og som tyskernes norskskrevne bidrag er vi dermed litt i finalen vi også.

Særlig vellykket gjennomføring av Blue kan man dog ikke si det er. Boybandet håper på en gjennopplliving av karrieren, men selv om de har øvd på koreografien, er de stemmemessig ikke særlig sterke i en slik livekonkurranse. Men det spørs om ikke deres europeiske fans husker dem - selv håper de på topp 5.

Relativt på vippen må også Moldova sies å være - de har årets mest speisa innslag, med konehatter, enhjulssykkel og englevinger. Låta er også relativt spesiell - men målet til Zdob si Zdub og deres «So Lucky» er da også å skille seg ut. Lykke til!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Frank Augstein

Lena på ny
Årsaken til at vi er i Düsseldorf, er fjorårets vinner Lena. Hun deltar også for vertslandet i år, med låta «Taken By A Stranger». Den er skrevet av norske Monica Birkenes.

Å vinne to år på rad er ikke vanlig kost, men mange mener Lena har gode sjanser også i år - og hun er svært populær i flere land enn hjemlandet. Om låta passer helt inn i ESC-sammenheng, er det derimot flere som tviler litt på.

Romania er neste land ut. Hotel FM gjør låta «Change», som så langt har vært er populært innlsag på prøver og delfinale hos publikum i salen. Glad og poppete låt med drypp fra jazzen, som i MGP-sammenheng passer som hånd i hanske. Også en av outsiderne.

Vil vinne
Det samme er på mange måter neste land ut - Østerrike har lagt seg på balladetrenden, med kvinnelig artist. Nadine Beiler har stort sett stemmen til å synge «The Secret Is Love» - selv om det i kveld har vært et par feilskjær. Men når sceneopptredeenn er døll som fy - bortsett fra enkelte hoftevrikk, har dama tydeligvis ikke lært å bruke høye hæler og står derfor bom stille - så går ikke dette veiet er undertegnedes stalltips.

Men ESC-folket har overrasket før (Jepp, helgardering).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Frank Augstein

Bedre koreografi har Aserbajdsjan - og med «Running Scared» har Ell og Nikki en av årets store favoritter. Låta er utradisjonell MGP-materiale, og de har brukt tid og penger på å sørge for at publikum også skal like det de ser. Vel klissete i så måte muligens, og det gjenstår å se om slike nymotens ting (låta altså, ikke svanedansen på scenen) kan overbevise MGP-stemmerne.

Kveldens finalegjennomføring var dog preget noe av nerver, og ikke like ren som tidliger i ESC.

Slovenia har sendt sin Anastacia-wanna be, Maja Keuc, som med sin «No One» snerkestemmer seg gjennom låta. Godt akkompagnert med metallminikjole og lårhøye støvletter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Wolfgang Rattay

Heia Finland
En kjedelig periode i årets finale er endelig over - Island og Sjonni's Friends gjør sin sommervennlige «Coming Home».

Mannssterke på scenen - og med årets nydleigste kompisgest. Låtskriver Sjonni døde etter å ha vunnet den islandkse MGP-finalen, 36 år gammel. Da bestemte vennene hans seg for å fremføre låta i den europeiske finalen.

Radiovennlige takter og dansefot i refrenget har gitt Island mange tilhengere i år - det gjenstår å se om de stemmer.

Heia Island!!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Frank Augstein

Latinske vrikk?
Deretter inntar Spania scenen for første gang foran TV-publikum. Lucía Pérez synger que me quiten lo bailao. SOm på engelsk har blitt «They Can't Take The Fun Away From Me».

Smått dansbart med drypp av latinske rytmer, men eller ganske så intetsigende og dødt. Nei takk herfra.

Neste er Ukrainas Mika Newton. Med fjær på skuldrene gjør hun «Angel». Mika har stemmen, men ikke fått helt låta som klarer å dra med flertallet.

Det har derimot Serbias Nina med låta «Croban». Men finalenervene har delvis tatt knekken på 70-tallsinspirerte Nina, som delvis synger falskt steder hun har klart seg bra på på prøver.

Siste ut er Georgia -som har årets tøffeste låt. Eldrine gjør «One More Day». Georgisk svar på Linkin'Park med kvinnelig vokal? Andre land har tidligere klart å vinne Europas hjerter med harde riff, men det spørs om ikke trenden har gitt seg noe med tanke på de siste års vinnere.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Foto: Frank Augstein
Foto: Frank Augstein

Litt av alt
Dersom man ser på sjangerfordelingen på de nordiske landene, burde det være relativt gode sjanser for at et av landene skal gjøre det ganske så bra.

Sverige har send sin energiske fjortiskjekkas Eric Saade og europop/elektrobidrag, danskene går for en rett-fram gitarbasert låt, mens Island hedrer tapet av en kamerat når de fremfører sin svingende sommerpop. Finland har lagt seg på den enkleste singer/songwriterstilen - kassegitar og enslig mann på scenen gjør sin hjertefølte miljøballade.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Joerg Carstensen

Storfavoritter er likevel Frankrike, fulgt av Irland, Estland, Aserbajdsjan og England.

Førstnevnte har sendt et klassisk bidrag, mens de fire andre beveger seg alle innenfor poppens område. Britenes boyband Blue håper på at karrieren skal ta av etter seks års dvale, mens Irland har sendt sine hyperaktive tvillinger John og Edward.

Estland bidrag er den søte Getter Jaani og den like MGP-søte og lekne «Rockefeller Street», mens Aserbajdsjan har satt pengene på Ell og Nikki og deres tidsriktige synthpop.

Tradisjonen tro
Men selvsagt - ESC er ikke bare låta og stemmeprakten - det er like mye den som klarer å sjarmere og underholde best, som får stemmene. Og det betyr at det også i år er lårkorte miniskjørt, kløft mellom puppene og flagrende hår i vindmaskinstil.

Lørdag får vi også høre de fem store på scenen for første gang - England, Tyskland, Spania, Frankrike og Italia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Scanpix

Favoritter blant de store
De fire første er direkte i finalen som de største økonomiske bidragsyterne, mens Italia er tilbake etter flere år utenfor - og får derfor lov å gå direkte til finalen.

Flere av dem har sendt sterke kort og er blant favorittene dog. Frankrikes Amaury Vassili har solgt millioner av plater, det samme har britiske Blue. Tyskland prøver seg i år igjen med fjorårets vinner Lena - som også levnes gode sjanser til å gjøre det bra i år.

Og for oss nordmenn, så er en eventuell tysk seier også delvis norsk. Låta «Taken by a Stranger» er skrevet av norske Monica Birkenes.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Under følger rekkefølgen kveldens finalister opptrer i:

1. Finland - Paradise Oscar - Da Da Dam

2. Bosnia & Hercegovina - Dino Merlin - Love In Rewind

3. Danmark - A Friend In London - New Tomorrow

4. Litauen - Evelina Sašenko - 'est Ma Vie

5. Ungarn - Kati Wolf - What About My Dreams?

6. Irland - Jedwards - Lipstick

7. Sverige - Eric Saade - Popular

8. Estland - Getter Jaani - Rockefeller Street

9. Hellas - Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike - Watch My Dance

10. Russland - Alexej Vorobjov - Get You

11. Frankrike - Amaury Vassili - Sognu

12. Italia - Raphael Gualazzi - Madness Of Love

13. Sveits - Anna Rossinelli - In Love For A While

14. England - Blue - I Can

15. Moldova - Zdob si Zdub - So Lucky

16. Tyskland - Lena - Taken By A Stranger

17. Romania - Hotel FM - Change

18. Østerrike - Nadine Beiler - The Secret Is Love

19. Aserbajdsjan - Ell/Nikki - Running Scared

20. Slovenia - Maja Keuc - No One

21. Island - Sjonni's Friends - Coming Home

22. Spania - Lucía Pérez - Que Me Quiten Lo Bailao - They Can't Take The Fun Away From Me

23. Ukraina - Mika Newton - Angel

24. Serbia - Nina - Croban

25. Georgia - Eldrine - One More Day

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2011.

Les også