Lanserer vanvittig bredbånd i Oslo

Over 25 ganger raskere enn Telenors raskeste tilbud - til lavere pris.

Publisert

Side3 har den siste tiden hatt et fokus på bredbånd, og spesielt xDSL-teknologien som langt på vei er utdatert.

Les også: Norges mest brukte bredbånd er utdatert

Nå er det lille selskapet Bayonette, som så langt har hatt fokus på bedriftsmarkedet med sin fiberteknologi, i ferd med å rulle ut et nytt bredbåndstilbud i hovedstadsområdet som er milevis foran det konkurrentene i skrivende stund tilbyr.

Selskapet står i startgropen med å rulle ut fiberbasert internett med én gigabits (1000 megabit) hastighet både i opplastings- og nedlastingshastighet for 499 kroner i måneden.

Til sammenligning er Telenors raskeste xDSL-linje på 40/10 megabit per sekund til 549 kroner i måneden, mens det raskeste fiberaktøren Altibox kan tilby i skrivende stund er 400 Mbps i begge retninger for 5990 kroner per måned.

- Ikke teknologiske begrensninger

- Hastighet på bredbånd har typisk vært begrenset på grunn av teknologien, enten det det har vært snakk om tradisjonelt modem, ADSL eller kabelmodem. Nå som vi er over på fiber, er ikke de teknologiske begrensningene til stede. Det koster for oss nær sagt det samme å levere en hastighet på 1 gigabit, som det koster å levere 100 eller 50 megabit, sier Arve Paalsrud i Bayonette til Side3.

- Bredbåndsbransjen tjener godt på å selge internett i trappetrinn. Vi tenker nytt, og er ikke ute etter å melke kundene med tjenestenivåer som er helt marginalt billigere å produsere. Vi ønsker å se på hva man kan få til om man ikke har noen begrensninger, sier han.

De store nettleverandørene snakker ofte om store kostnader med å kjøpe trafikk inn til de store sentralene, men dette avviser Paalsrud at vil være noen utfordringer.

Les også: Telenor vil sette opp bomvei på internett

- Vi må kjøre kapasitet som alle andre, men vi har allerede et bedriftsnett der vi har rikelig kapasitet. Dessuten begynner transittrafikk å bli så rimelig at det ikke er der de store kostnadene kommer til å ligge, sier Paalsrud.

Mer fart enn du trenger

Med en nettlinje på 1 gigabit per sekund, kan en teoretisk laste ned 125 megabyte per sekund, noe som er raskere enn de fleste tradisjonelle harddisker er i stand til å skrive - eller rundt 30 sanger per sekund. Eller en full DVD-plate på like over et halvt minutt.

- Hva skal folk flest med en slik hastighet egentlig?

- Det handler ikke om å ha behov for den type hastigheter hele tiden, men det er ganske behagelig at det går litt unna. Det er veldig deilig når man av og til skal laste ned noe at det ikke går tregt - at man slipper å vente. Dessuten er det vanskelig å vite hva slags tjenester som kommer i fremtiden, men med denne tjenesten vil en ikke ha noen begrensninger, sier Paalsrud.

En annen vesentlig fordel med fiberteknologien, er at det ikke er lavere opplastingshastighet enn nedlastingshastighet. Det betyr at det går betydelig raskere å for eksempel ta nettbasert backup.

Tjenesten vil være klargjort for såkalt TrippelPlay, altså at du også får telefon og TV gjennom den samme linjen, men foreløpig er det bare internett som selskapet leverer.

Begynner som testprosjekt

Bayonette planlegger nå i første omgang utrulling til et mindre antall borettslag for å få erfaring fra privatmarkedet.

- Målet vårt er å komme opp med noen borettslag og sameier i Stor-Oslo, og starte utrullingen av tjenesten. Vi ønsker først å få noen tilbakemeldinger, og se på typsiek utfordringer som vi regner med å dukke opp, og ønsker rett og slett å lære mer av markedet, sier Paalsrud.

Håpet er å komme raskt i gang med pilotkunder, og så starte full utrulling over nyttår.

- Ambisjonen er å ha flere tusen leiligheter innen 2015, men nøyaktig hvor mange er det for tidlig å si noe om, sier han.

Stor installasjonskostnad

Et relativt stort usikkerhetsmoment rundt utrulling av denne typen tjenester er installasjonskostnader. For det første må borettslagene kobles til med en fysisk kabel, og i tillegg må det gå Ethernet-kabler inn i hver enkelt leilighet fra en sentral, typisk plassert i kjelleren.

- Kostnaden for å koble seg på vil variere stort. Noen har eksisterende kabling, og da blir det småpenger, mens i andre tilfeller må det trekkes nye kabler. Det kan være fra et par hundrelapper til noen tusen kroner per enhet i installasjonskostnad.

Når en først får tjenesten, lover altså selskapet å tilby 1 gigabits internett til 499 kroner i måneden. For de enhetene som synes dette blir for dyrt i et borettslag som kobler seg på, har de bestemt seg for at alternativet er en gratis nettlinje på 3 megabit per sekund, med unntak av selve installasjonen.

- Går man for gratislinjen, så vil man fortsatt ha en gigabitlinje inn i leiligheten som enkelt kan oppgraderes, sier Paalsrud.

Nøyaktig hvor for en vil komme i gang er usikkert. Først må de finne borettslag som er villig til å bytte.

- Slikt kan typisk ta litt tid. Dette er jo ikke avgjørelser som tas over natta, og er jo gjerne noe som avgjøres på generalforsamlinger, sier Paalsrud.