vi menn poker

Lær deg poker

Poker er mye mer enn bare Omaha og Texas Hold'em. Skal du bli Norgesmester i 8-game er det bare å begynne å øve.

Sist oppdatert

Hvis du er så gammel som jeg var det mest sannsynlig femkortspoker du spilte da du var såkalt ung og lovende.

Først på begynnelsen av 2000-tallet kom Texas Hold'em inn for fullt og de siste årene har du sikkert hørt mer enn en gang at det er Omaha som er den virkelige pokerformen det er verdt å kunne.

"Dobbelt så mange kort på hånda, dobbelt så vanskelig", som Felix Stephensen sa det. Skal du virkelig kunne passere som pokerekspert må du imidlertid kunne beherske langt mer enn det.

Det finnes selvsagt et nesten uendelig utall pokervarianter, fra Bergen Stud og Vi Menn Stud, via Open Face Chinese til Hold'em og Omaha. Men en stadig mer populær gren, som er ny på NM-programmet i år, er 8-game, der du veksler mellom åtte ulike pokervarianter.

I tillegg til Limit Hold'em, Pot Limit Omaha og No Limit Hold'em spiller du ytterligere fem limit-spill, nemlig Stud Hi/Lo, Stud Hi, 2-7 Triple Draw, Omaha Hi/Lo og Razz.

Det finnes en rekke guider for disse spillene omkring på nettet, vi fant en grei oversikt på FullTilt som nylig huset Online-NM i 8-game (den ble vunnet av Tor Arne Fenes "Joker Nord", som er regjerende norgesmester i Fixed Limit fra Dublin i fjor). Og det sies at det er spillere som normalt er gode i limit-varianter som er best også i disse flerspillene.

Kort fortalt kan vi si dette om pokervariantene i 8-game (vi antar at de fleste kan Texas Hold'em og Omaha):

Stud: Denne gikk også hjemme hos meg da jeg var yngre, lenge før jeg hadde hørt om Texas Hold'em, og avløste etter hvert femkortspokeren. Her får hver spiller utdelt to hullkort og et synlig kort hver før første budrunde. Deretter følger ytterligere tre åpne kort, med budrunde mellom hvert enkelt kort, før man til slutt får et lukket kort og en siste budrunde. På første budrunde, altså etter tre kort, må den med dårligste synlige kortet automatisk by lilleblind på sitt kort, mens det i de andre budrundene er den med beste synlige hånda som begynner å by. I Limit-spill er det mulig å høyne til storeblind, og deretter tre ganger til sammen per budrunde.

Stud Hi/Lo: Samme som over, bare at her deles potten mellom den med den beste hånda og den med den dårligste kvalifiserte hånda. For å kvalifisere må du ha alle kortene lavere enn 8, men ikke par. Straight og flush teller ikke mot deg, så den beste hånda vil være 1-2-3-4-5.

Omaha Hi/Lo: Samme som Pot Limit Omaha, bare at det er fixed og den dårligste hånda som kvalifiserer (se Stud Hi/Lo) tar halvparten av potten.

2-7 Triple Draw: Dette er en Draw-variant, der du altså får utdelt fem kort på hånda som i gode gamle dager. Bare at her er det om å gjøre å få den dårligste hånda, og du kan bytte kort tre ganger, med budrunder mellom hver gang, inkludert de opprinnelige kortene. Her "kvalifiserer" alle kort, men straight er straight og flush er flush, og ess har bare høy verdi. Dermed vil 2-3-4-5-7 være den beste hånda.

Razz: Som i Stud ender du her opp med tre hullkort (de to første og det siste) og fire åpne, men du velger de fem dårligste til å utgjøre din hånd. Ess teller lavt, og straight teller ikke mot deg. Den beste hånda vil da være 1-2-3-4-5. Det høyeste kortet tvinges inn som lilleblind ved første budrunde (to hullkort og et åpent). Fra tredje budrunde er det storeblind som gjelder.

Dette er i store trekk spillene i 8-game. Vi sees på finalebordet i Dublin.

Denne saken ble første gang publisert 01/05 2020, og sist oppdatert 20/01 2021.

Les også