Kunne ikke bruke undertøy

Ble lovet magen til Britney Spears.

Publisert

(SIDE2): Å la seg operere i utlandet blir stadig mer populært. Prisene er ofte lavere, og mange liker tanken på å kombinere ferie med å få et vakrere utseende.

Svenske Marion Wagner (46) valgte en belgisk klinikk da hun skulle operere bort overflødig hud etter en stor vektnedgang.

- Årsaken til at jeg ville la meg operere var at jeg hadde mistet nærmere 40 kilo og hadde et massivt forkle av overflødig hud som hvilte på lårene mine. Jeg var veldig misfornøyd med det, sier hun.

- Ingen spørsmål
Marion er en av flere kvinne vi møter i FEMs dokumentarserie «Skjønnhetens stygge ansikt». Programmet setter søkelyset på kosmetisk kirurgi, og hva som kan skje om man velger å legge seg under kniven. En av problemstillingene som tas opp er komplikasjoner som kan oppstå om man velger å la seg operere i utlandet.

Les også
Fikk ansiktet ødelagt
– Våknet under operasjonen
Det gikk veldig galt

- Det som appellerte til meg først og fremst var prisene, innrømmer Marion.

Foruten de lave prisene synes Marion det var betryggende at den belgiske klinikken hadde kontor i London. Men da hun ankom London-kontoret for konsultasjon, ble hun ikke møtt av noe medisinsk personell. En salgsrepresentant var på plass for å informere Marion om inngrepet, og ingen spørsmål vedrørende pasientens helsetilstand ble adressert.

- Det var ingen spørsmål vedrørende medisiner eller min medisinske historie, opplyser Marion.

Til og med da Marion selv refererte til dette ble hun avfeid.

- Hun ba om å få se magen min og da jeg viste henne den tok hun tak i den og sa at jeg var den perfekte kandidat for bukplastikk, og at jeg ville få en mage som Britney Spears, forteller Marion trist.

- Blod overalt
Med løfte om magen til en kjendis satte Marion seg på toget til Belgia. Da hun ankom klinikken ble hun raskt lagt på operasjonsbordet, og kun timer etter at hun våknet opp etter operasjonen ble hun sendt tilbake til hotellet.

- Første gang jeg våknet på hotellet var på kvelden og jeg måtte på toalettet. Jeg hadde sterke smerter i magen, og så hørte jeg en lyd. Et av drenene hadde revnet og det var blod overalt, sier Marion.

Dagene, ukene og årene som fulgte etter dette var et mareritt for Marion. Så ille var det at hun måtte akuttbehandles av det britiske helsevesenet, og hun fikk heller ikke forlate sykesengen i de mest kritiske stadiene. Etter seks måneder med sammenhengende behandling, operasjoner og hudtransplantasjon hadde derimot helsevesenet gjort det de kunne.

Marion begynner dermed å belage seg på å leve med arret og de sterke smertene, som har ødelagt både sexlivet hennes og ført til at hun ikke kan gå med undertøy.

I dokumentarserien får vi også følge Marion når en gruppe av det som betegnes som førsteklasses kirurger skal rette opp feilene den mindre kompetente legen gjorde, i håp om at de kan gi henne et bedre liv.

- Mange pasienter
Plastisk kirurg og klinikksjef ved Fornebuklinikken i Oslo, Pål Scistad, har selv rettet opp feil gjort av leger ved klinikker i utlandet.

- Ja, vi har opplevd relativt mange pasienter som har operert seg i utlandet og som har både mindre og mer alvorlige komplikasjoner. Det har spesielt dreid seg om operasjoner etter brystforstørrelser, der proteser er blitt satt inn slik at brystene er blitt skjeve og asymmetriske. Noen har fått stygge arr på grunn av postoperative infeksjoner, andre har fått harde kapsler og smerter rundt brystene og må få hjelp her da klinikkene de har blitt operert på i utlandet ikke lenger eksisterer, sier han til Side2.

- Vi har også hatt pasienter etter brystreduksjoner og bukplastikker som har svært skjemmende arr og skjevheter, legger han til.

Han mener derimot at man trygt kan la seg operere i utlandet, men da først etter er en grundig bakgrunnssjekk.

- Det er generelt flinke plastikkirurger i utlandet og svært mange gode klinikker. På velrenommerte klinikker og hos velrenommerte plastikkirurger er det vel så trygt å la seg operere som i Norge, forklarer han.

- Like dyrt som i Norge
Klinikksjefen understreker derimot hvor viktig det er å ikke la seg blinde av prisene. Man får gjerne det man betaler for. Hos de velrenommerte klinikkene i utlandet trenger ikke prisene nødvendigvis være så lave.

- På disse klinikkene er det like så dyrt som i Norge, ofte dyrere. Som alt annet, kvalitet koster. Det er mye i det engelske ordtaket; «If you pay peanuts, you get monkeys», og det bør pasienter som får tilbud om svært billige operasjoner i utlandet være klar over, advarer klinikksjefen.

I Marions tilfelle var det den manglende oppfølgingen etter operasjonen som førte til komplikasjonene i ettertid. Schistad nevner nettopp dette som den største ulempen ved å la seg operere utenlands.

- Går noe galt når man kommer hjem, kan det være vanskelig å få hjelp. Mange ikke vil påta seg ansvaret for videre behandling da det ofte kan være vanskelig å rette på komplikasjonene som har oppstått. I faget er det nemlig slik at «siste mann på ballen» også har det videre ansvaret, og det vil derfor være mange plastikkirurger som vil unngå å påta seg dette ansvaret, forklarer han, og kommer samtidig med et tips til de som allikevel vil legge seg under kniven andre steder enn i Norge.

- Skal man opereres i utlandet, bør man få kontraktfestet et godt post operativt oppfølgingsregime, der alle kostnader vedrørende komplikasjoner også er innlemmet i prisen de betaler, inkludert ekstra reisekostnader. Som oftest er det ikke slik og da kan det man tjener på en noe lavere pris fort bli en vesentlig dyrere affære enn om man hadde gjort tilsvarende inngrep i hjemlandet, forklarer han.

Han anbefaler også å la seg operere i land som er kjent for å ha en generell høy medisinsk standard, som for eksempel England, Tyskland, Frankrike, USA og Brasil.

Dokumentaren «Skjønnhetens stygge ansikt» er en dokumentarserie i fire deler, og vises på FEM hver onsdag kl. 21:00.