Hele familien elsker norgesferie

Hit skal kongeparet på ferie i sommer

Kongefamilien kommer til å tilbringe ferien på Kongsgården på Bygdøy, på Mågerø ved Tjøme, i Vogts villa på Dvergsøya og om bord på Kongeskipet.

<b>UTENDØRSBASSENG:</b> Kongeparet trenger ikke drar ned til sjøen for å ta seg en forfriskende dukkert på Mågerø.
UTENDØRSBASSENG: Kongeparet trenger ikke drar ned til sjøen for å ta seg en forfriskende dukkert på Mågerø.
Sist oppdatert

Kong Harald (84) gir «Alt for Norge» – også i ferien. Selv om han og dronning Sonja (84) også har vært på mange sommerutflukter til utlandet opp gjennom årene, er det turer i hjemlandet som står deres hjerte nærmest.

Nylig har kongeparet vært på reise i vakre vestlandsfjorder med besøk i Flåm, Hyllestad og Florø. Turen var den første offisielle reisen etter at koronapandemien rammet Norge, og kongen, som er en ivrig laksefisker, fortalte til NTB at han hadde vært innom Lærdalselva for å prøve fiskelykken.

En humørfylt konge sa følgende da NTB lurte på hva kongeparets sommerplaner er:

– Ahaaaa. Det lurer vi også på, svarte kongen, før han raskt bekreftet at det blir en tur med kongeskipet.

Les også: (+) 30 år siden folkekongen gikk bort: Slik husker vi Kong Olav

<b>KORONA-BURSDAG: </b>Dronning Sonja (i midten bak) samlet store deler av familien til sin 83. fødselsdag på Mågerø 20. juli i fjor.
KORONA-BURSDAG: Dronning Sonja (i midten bak) samlet store deler av familien til sin 83. fødselsdag på Mågerø 20. juli i fjor.

– Nei da, vi vet litt. Det blir i hvert fall rundt i landet, kontret dronningen som samtidig benyttet anledning til å gi ferielystne nordmenn et godt tips:

– Ta beina fatt, oppfordret dronningen, som selv skal til Ullensvang for å åpne en ny trappesti helt i starten av «Dronningstien»

– Om vi har telt rett, har jeg trolig vært i Ullensvang minst 37 ganger – helt siden mitt første besøk i 1982, sa dronningen til NTB.

Kong Harald sa seg enig i dronnings ferietips:

– Ta hele landet i bruk. Det er mange flotte steder, lød oppfordringen.

Sommer på Tjøme

<b>SOMMERIDYLL:</b> Kongeparets sommersted på Mågerø ligger flott plassert i naturskjønne omgivelser på Tjøme.
SOMMERIDYLL: Kongeparets sommersted på Mågerø ligger flott plassert i naturskjønne omgivelser på Tjøme.

Fra slutten av juni til midten av august tilbringer kongen og dronningen normalt sett mest tid på sommerstedet på Mågerø på Tjøme like utenfor Tønsberg. Der feirer nesten alltid Sonja fødselsdagen sin 4. juli.

Kongen tar normalt noen avstikkere til noen seilerregattaer, mens dronningen elsker å utnytte naturen med noen fotturer rundt i vårt vakre, vidstrakte land.

<b>VAKKERT FARTØY:</b> Kongefamilien bruker K/S Norge både i offisielle og private sammenhenger om sommeren.
VAKKERT FARTØY: Kongefamilien bruker K/S Norge både i offisielle og private sammenhenger om sommeren.

Når kongeparet ikke er på Mågerø om sommeren, er de ofte om bord på K/S Norge. Kongeskipet frakter Sonja og Harald både på offisielle reiser og på privatturer både i Norge og til utlandet.

– Det er fantastiske å reise med Kongeskipet. Det er som å reise med «huset på ryggen», har dronning Sonja fortalt til Her og Nå.

Kongeskipet Norge ble gitt i gave fra det norske folk til kong Haakon etter en landsomfattende innsamlingsaksjon i 1947. Skipet eies av kong Harald, men blir drevet av Sjøforsvaret.

Men det er likevel på Kongsgården på Bygdøy de tilbringer flest uker i sommerhalvåret. Der har de hovedsete fra påsketider til langt utpå høsten.

Les også: Hylles: – Kong Harald har aldri vært på kurs. Han er ekte vare

<b>PÅ BYGDØY:</b> Før kongeparet tok Kongsgården i bruk i 2007 ble det gjort et omfattende restaureringsarbeid.
PÅ BYGDØY: Før kongeparet tok Kongsgården i bruk i 2007 ble det gjort et omfattende restaureringsarbeid.

Privat hage på kongsgården

Selv om de trives godt i leiligheten på Det kongelige slott, er det noe spesielt å kunne gå ut i den private, idylliske hagen uten innsyn. Der lever de helt skjermet – bare noen lange steinkast fra det myldrende livet i Oslo.

Kongsgården eies av Staten, men er stilt til disposisjon for kongen. Stedet ble brukt som sommersted for kong Haakon og dronning Maud fra 1906 og for kong Olav frem til 1991. Siden sto gården tom til den igjen ble tatt i bruk av kong Harald og dronning Sonja i 2007.

Bygdøy kongsgård har en helt spesiell plass i norsk historie. Det er den eiendommen i landet som har vært lengst i kongelig bruk. Den har vært knyttet til det norske kongehuset nesten uavbrutt siden kong Håkon V Magnusson ga Bygdøy i gave til sin unge dronning Eufemia i 1305.

Kronprinsfamilien på Dvergsøya

Kronprinsfamilien er ofte besøk på Kongsgården, på Mågerø og med på turer om bord på Kongeskipet, men mest tid tilbringer de i Vogts villa på Dvergsøya. Ikke så veldig langt unna sentrum av Kristiansand – fødebyen til kronprinsesse Mette-Marit (47).

Hun legger ikke skjul på at hun er veldig godt fornøyd med at hun sammen med kronprins Haakon (47), prinsesse Ingrid Alexandra (17) og prins Sverre Magnus (15) kan nyte noen late sommeruker nettopp der.

– Det er fantastisk å komme hjem til Sørlandet, har kronprinsesse Mette-Marit uttalt. Hun har funnet godt seg godt til rette i Vogts villa.

Les også: Mette-Marit hyller Ingrid Alexandra: – Du er en stor gave i mitt liv

KRISTIANSAND.: Vogts villa på Dvergsøya rett utenfor for Kristiansand sentrum avbildet i 2009.
KRISTIANSAND.: Vogts villa på Dvergsøya rett utenfor for Kristiansand sentrum avbildet i 2009. Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

Kronprinsparet har leid villaen i 11 år. I april i fjor ble den ti år lange leiekontakten utvidet med ytterligere fem år til våren 2025.

Det er Kristiansand kommune som leier ut villaen. Ifølge kommunen betaler kronprinsparet drøyt 200 000 kroner i året for å leie prakteiendommen som inkluderer en villa, to båtplasser og et område på 22 mål.

Det var arkitekten Arnstein Arneberg, som også er mannen bak Oslo rådhus og Skaugum, som tegnet villaen på oppdrag fra den styrtrike fabrikkeieren David Vogt i 1917. Villaen har i de senere år vært gjestgiveri, og det var også der Morten Harket spilte inn sitt soloalbum med nettopp tittelen «Vogts villa» i 1996.

Denne saken ble første gang publisert 06/07 2021, og sist oppdatert 06/07 2021.

Les også