Kon-Tiki-filmen du neppe har sett
Denne unike fargefilmen viser Thor Heyerdahl og mannskapet på Kon-Tiki etter 93 dager på havet.
Torsdag markeres at vitenskapsmannen Thor Heyerdahls bibliotek av manuskripter, publikasjoner, korrenspondanse, fotografier og ikke minst film fra hans ekspedisjoner er inlemmet i Unescos Verdensminne.
Et verdensminne er et unikt dokument eller en samling som er av stor verdi som dokumentarisk kulturarv. Blant de norske verdensminnene finner vi lepraarkivene i Bergen, originalmanuskriptene til Ibsens «Et dukkehjem» og Roald Amundsens filmmateriell fra ekspedisjonen til Sydpolen.
Dette markeres som seg hør og bør på Kon-Tiki Museet torsdag 9. februar. Hit kommer blant andre forfatter Jostein Gaarder, og Thor Heyerdahl jr. vil fortelle om sin fars virksomhet. Produsenten av den kommende «Kon-Tiki»-filmen vil dessuten avduke siste nytt om storfilmen som har premiere 24. august.
Den originale «Kon-Tiki»-filmen vant Oscar i 1951, og er av enorm betydning for Thor Heyerdahls historie. Filmen blir vist torsdag klokken 14.00 på museet.
- Vi er takknemmlige for at Thor Heyerdahls livsvirke har oppnådd stort internasjonal anerkjennelse, også etter hans død. Alle Heyerdahls manuskripter, filmer og fotografier samt verdens største private samling av stillehavslitteratur vil nå være mer tilgjengelig, sier markedssjef Halfdan Tangen jr.
I samarbeid med Kon-Tiki Museet vil Side3 publisere en rekke dramatiske og spennende historier, bilder og filmer fra Heyerdahls Kon-Tiki-ekspedisjon i månedene fremover.


Filmen du kan se i toppen er høydepunktene fra totalt syv minutter med fargefilm som er igjen etter den dramatiske ekspedisjonen. Heyerdahl hadde med seg film, men mye av dette er ødelagt. Opptaket starter etter 93 dager på havet, før flåten når revet på øya Raroia i Fransk Polynesia i Stillehavet, etter 101 dager.
Vi får også et glimt av Erik Hesselberg, med gitar. Han var barndomsvenn med Heyerdal og kunstner, og i senere tid malte han også sammen med Picasso. Alle kunne velge én ting de ville ha med seg, og Hesselberg valgte gitaren. Ifølge Halfdan Tangen var Hesselberg full av gamle historier og humørsprederen om bord.
Nedenfor kan du se flere av bilder og dokumenter som viser hvordan ekspedisjonen i det hele tatt kom i stand.




