Komiker Bill Burr: – Feministene elsker tjukkasvitsene
Men så sier komikeren dette ...

Det siste året har Norge, og da spesielt hovedstaden, vært bortskjemt med besøk av store, morsomme og gode internasjonale navn på stand up-fronten.
Tidligere i år hadde vi besøk av Louis CK, i august gikk Oslo Comedy Festival for fulle hus over hele Oslo og tidligere i desember gjestet den britiske godgutten Russell Brand Folketeateret.
12. desember er det klart for årets siste julegave til stand up-elskere i Norge da den amerikanske komikeren Bill Burr tar turen innom Folketeateret.
Burr er kjent for en stand-up rutine hvor hans noe kyniske og sarkastiske blikk på verden er blandet sammen med hans egne tanker om løsninger på verdensproblemer.
Den hissige amerikaneren er ikke redd for å kalle en spade for en spade, og harselerer om flerfoldige temaer, som for eksempel hvorfor noen i det hele tatt orker å gifte seg da over halvparten av alle ekteskap ender i skilsmisse, hvordan USA er infisert av «gold digging whores» og temaer som overvektige barn og rasisme (og tro oss, han har mer enn dette også – det er bare vanskelig å gjengi uten konteksten for da er det fort vi tråkker på altfor mange tær. La oss bare si at det er Bill Burr som gjør Bill Burr best).
Ja, ikke alltid like politisk korrekt, men desto morsommere.
I forbindelse med Burrs show den 12. desember fikk Side3 en prat med komikeren. Den tjue minutter lange samtalen utviklet seg raskt til å bli et en-til-en stand up-show direkte på telefon fra USA. Heldigvis viste det seg at Bill Burr ikke på langt nær er så hissig i det virkelige liv som han virker på scenen.

Faktisk er han en virkelig trivelig fyr.
– Du er kjent for å være en produktiv komiker som sjeldent gjentar materialet ditt på scenen. Vil Oslo kunne forvente nye vitser, eller blir det mest materiale fra din siste stand up-spesial, «You People Are All The Same»?
-Folk kan forvente kun nytt materiale. Bare nye vitser og nye observasjoner. Skal jeg være helt ærlig med deg så er dette det beste materialet jeg noensinne har skrevet. Jeg gleder meg veldig til å få vise det fram til det norske og det europeiske publikummet. Jeg hadde det veldig gøy sist gang jeg var i Norge, så dette blir gøy, sier komikeren.
– Mye av materialet ditt er jo ikke akkurat Barne-TV vennlig. Havner du ofte i trøbbel på grunn av det du sier på scenen?
– Nei, jeg gjør sjeldent det. Kanskje litt overraskende, men jeg er rett og slett ikke kjent nok. Haha. Jeg blir verken presentert som «Her kommer Bill Burr – stjernen av det og det showet», eller får tilbud om lukrative reklameoppdrag. På en måte kan du si at nøkkelen til min suksess ligger i min mangel på suksess. Men selvfølgelig, jeg, og de fleste andre komikere, har vel opplevd at en eller annen tulling etter forestillingen skal fortelle meg hva jeg sa som var galt, og hvorfor man ikke kan si slike ting på scenen.
– Hva tenker du om disse personene?
– De er bare noen egoistiske, uvitende, selvhøytidelige idioter. Disse menneskene sitter som oftest og ler høyt av ni av ti vitser, men så sier jeg en ting som de ikke liker og da bryter helvete løs. Som oftest er det slik at feite mennesker blir fornærmet av tjukkasvitsene, feminister blir fornærmet av damevitsene og PETA-aktivister blir fornærmet av dyrevitsene. Ironisk nok har tjukkasene ingen problemer med damevitsene, feministene ingen problemer med dyrevitsene og PETA-forkjemperne har ingen problemer med tjukkasvitsene.
Rolle i «Breaking Bad»

At komikeren selv hevder at han ikke er særlig kjent er ikke helt korrekt. Burr har holdt på med stand up siden tidlig 90-tallet, og er en gjenganger på prateprogrammer til David Letterman, Jimmy Fallon og Conan OBrian.
Han fikk sitt gjennombruddet med flere roller i David Chapelles «The Chapelle Show» i 2003, men ble for alvor kjent i hjemlandet da han i tolv minutter skjelte ut publikum i Philadelphia etter de hadde buet ut komikeren som var før Burr på scenen.
De siste årene har komikeren tatt et større steg inn i skuespillerverdenen og hatt roller i filmer som «The Heat» med Sandra Bullock og «Stand Up Guys» med blant annet Al Pacino og Christopher Walken på rollelisten. Fans av TV-serien «Breaking Bad» vil kanskje også gjenkjenne Burr i rollen som Kuby, en av advokatens Saul Goodmans håndlangere.
Burr lager også den ukentlige humorpodcasten «Monday Morning». Podkasten, som komikeren spiller inn i sitt eget hjem, inneholder pluss-minus 60 minutter med Burr som prater skit om forskjellige temaer. Temaene som dukker opp er som oftest forslag fra fans verden over.
Men det er på scenen komikeren trives best, og i likhet med Louis CK blir Burr ofte omtalt som «en komikernes komiker», grunnet hans mange fans blant andre komikerkollegaer i USA. I novemberutgaven av Rolling Stone Magazine, ble faktisk Burr omtalt som «den nye Louis CK».
Utenom rødt hår og mange fans blant sine kollegaer, er ikke sammenligning helt på jordet. De er begge komikere som ikke er redde for å spøke med tabutemaer som rasisme, vold i hjemmet og utroskap.
Til Side3 forteller Burr at for han er ingen temaer forbudt.
– Er det noen temaer man ikke kan spøke med?
-Nei, det synes jeg ikke. I mine øyne kan du tulle med hva du vil. Det er bare vitser – slapp av og kos deg. Jeg vil understreke at 99 prosent av alle forestillingene mine går meget bra, men så er det en gang i året at noen har et problem med en vits. Om jeg skal være helt ærlig med deg, så er disse personene som klager som oftest ikke så veldig hyggelige mennesker fra før av. Jeg tenker for meg selv at dersom du tar det en komiker sier seriøst, da har du et problem, mener Burr.
– Så er det noen tabutemaer du har beveget deg inn på som ikke har fungert?
-Hm, ikke som jeg kommer på. Det som er fascinerende med stand up er at det er en kunstform og det er ikke komikeren som lager reglene, det er det faktisk publikum som gjør. Hva som er morsomt eller ikke morsomt er det de i salen som bestemmer. Så lenge jeg sier det jeg synes er morsomt og folk liker det, så bryr jeg meg ikke så mye om resten. Men jeg har aldri bevisst gått ut på scenen bare for å snakke dritt om andre og såre folk, det er ikke min greie. Selvfølgelig er det en del temaer som ikke alltid går hjem, men humor er som idrett. Du går ut på banen og tester ut en ny formasjon eller et nytt angrep. Noen ganger funker det veldig bra, andre ganger ikke. Da stryker du det og prøver igjen med en annen formasjon.
En shot med Jack Daniels startet karrieren
Etter college arbeidet Burr på et lagerhus, og var langt unna en karriere som komiker. Men tilfeldighetene ville det annerledes.
Gjennom jobben traff Burr en kollega som var like oppslukt i stand-up som han selv. «En kveld skal jeg ta meg en shot med Jack Daniels og komme meg opp på scenen», fortalte kollegaen til Burr. Jeg tenkte «om han kan gjøre det, kan jeg også» avslørte komikeren i intervjuet med Rolling Stone. «Og takk Gud for at jeg gjorde det, fordi jeg er ræva i alt annet her i livet».
Noen og tjue år senere er altså Burr klar for sitt andre norgesbesøk, og han sier til Side3 at han husker godt sist gang han var her.
-Norge var så utrolig vakkert, med bare pene mennesker over alt. Hva faen, liksom? Men jeg gleder meg stort til å reise til Norge igjen. Jeg er utrolig heldig som har den jobben jeg har og som får reise og oppleve Europa, sier en ydmyk komiker på telefon.
– Er det stor forskjell på publikum i USA og Europa?
-Nei, egentlig ikke. I Europa er de som oftest litt fullere, litt mer høylytte, men mye hyggeligere.
– Var det mye heckling (når publikum roper ting til komikeren) sist gang du var her?
-Det var litt, men det er en del av jobben. Det kan være morsomt og gi et uventet løft til settet, men bare dersom heklingen er bra. Om du bare er drita, irriterende og ødelegger for alle andre, så får jeg deg fjernet.
Det beste med Europa er ifølge komikeren at han lærer så mye nytt hver gang han er her.
– Hver gang jeg kommer på besøk, så får jeg vite noe nytt. Jeg ante for eksempel ikke at Sverige var nøytralt under andre verdenskrig og lot tyskerne få benytte seg av toglinjene deres inn til Norge. Ikke rart dere hater de blonde jævlene. På den andre siden tok dere god hevn da dere fant all den oljen og ble steinrike. Faen ta dem, ikke sant? ler Burr.
-Men det er dette jeg elsker med å reise. Få oppleve nye kulturer og forskjellige lands historie. Jeg vet ikke hvordan det norske utdanningssystemet er bygget opp, men i USA er alt med amerikansk perspektiv. Du starter med det romerske imperiet, hopper videre til Christofer Columbus, så George Washington, før plutselig boom, Vietnamkrigen. De gir jo ingen mening. Amerikanere er nok for trangsynte på mange punkter, mener 45-åringen.
– Hvor henter du inspirasjon fra?
– Det har selvfølgelig vært mye fra mitt eget liv, men denne gangen har jeg forberedt meg til europaturneen ved å lese historiebøker. På denne måten har jeg har prøvd å lese meg opp og lære litt om alle landene jeg skal besøke. Ellers henter jeg mye inspirasjon fra nyhetene. Som en komiker med kabel-TV og altfor mye ledig tid, får jeg mye inspirasjon fra nyhetskanaler verden over. Jeg liker spesielt å se nyheter fra andre land for å få et annet perspektiv enn det amerikanske, som for eksempel hos BBC eller Al-Jazeera. Det som har irritert meg i det siste er disse aktivistene i «Greenpeace 30». Jeg mener, hva faen var det de tenkte på? Jeg har selv donert penger til Greenpeace og liker det de står for, men hadde jeg sittet på planleggingsmøte av den aksjonen hadde jeg ristet på hodet og sagt: «Dere vil gjøre hva? Borde en russisk oljeplattform i «Mission Impossible»-stil for å henge opp noen bannere? Er dere klin gærne?». Hva trodde de det beste utfallet av den aksjonen der ville være? Trodde de virkelig at russerne ville si: «ja, dere har rett. La oss stoppe denne pengemaskinen med en gang»? Nei, selvfølgelig ville ikke det skje! I verste fall ville de blitt drept, og om ikke det hadde skjedd kunne de havnet i en arbeidsleir i Sibir. Seriøst, var jeg den eneste som så «Rocky 4»?! Man kødder ikke med Russland, roper komikeren oppgitt i telefonen.

For dem som ikke har fått med seg hendelsen Burr prater om, kan vi kort oppsummere at rundt 30 aktivister fra Greenpeace ble arrestert etter å ha forsøkt å borde en russisk borerigg i havet sør for Novaja Semlja.
Skipet til aktivistene ble stoppet av bevæpnede russiske styrker i en dramatisk aksjon i september. Miljøforkjemperne ble kastet i fengsel, og flere risikerte lange dommer bak russiske fengselsmurer.
Etter mye internasjonalt press har alle aktivistene blitt sluppet fri.
Få groupies

12. desember er han tilbake i Oslo og Burr forteller at han skulle ønske han hadde mer tid til å se Norge.
– Jeg har veldig lyst til å reise lenger nord i Norge. Jeg har hørt at det er utrolig fint. Dessuten passer det kalde været bra for en bleik, rødhåret fyr som meg. Hehe.
Til tross for at Burr flere ganger har snakket ut om hans store frykt for å gifte seg, tok 45-åringen det store steget i sommer da han giftet seg med kjæreste gjennom mange år, Nia Hill.
Derfor blir det naturlig da være tilmålte 20 minutter nærmer seg slutten å høre om han selv klarer å holde seg unna de mange fristelsene kjendisstatusen bringer.
– Du har jo vitset mye om mannlige kjendisers (uheldige) erfaring med såkalte «golddiggers». Er det mange fallgruver for dere stand up-komikere også?
– Haha. Nei, det er skuffende dårlig med stand up-groupies, og spesielt for en mann som har sagt så mye dritt om damer på scenen som meg. Erfaringen er at kvinner enten forstår at jeg bare tuller eller så er de av den oppfatningen av at jeg er et kvinnediskriminerende rasshøl. Hehe. I tillegg tror jeg neppe at jeg sender ut den riktige «slumber party» energien som andre menn gjør. Noen har den utstrålingen, men jeg har ikke det! Haha, avslutter Bill Burr.
Se Bill Burr på Folketeateret i Oslo torsdag 12. desember.