Julens stemme

Knut Risan rakk ikke å se gjennom «Tre nøtter til Askepott» på forhånd. Måtte ta det på sparket

Det finnes få skuespillere som har hatt så mye å si for julestemningen som Knut Risan. 11 år etter sin død har han fortsatt stor betydning for nordmenns juletradisjoner.

<b>JULESTEMNING:</b> Sammen med Hanne Krogh har Knut Risan skapt julehistorie gjennom sin rolle som kongen i «Reisen til Julestjernen».
JULESTEMNING: Sammen med Hanne Krogh har Knut Risan skapt julehistorie gjennom sin rolle som kongen i «Reisen til Julestjernen». Foto: NRK
Sist oppdatert

– Det var jo ingen filmer som ble dubbet på den måten med bare én stemme. Men den sommeren var jeg hos NRK for å dubbe en annen film. Og så fikk vi noen timer til overs.

– Så dro produsenten frem en tsjekkisk film. «Jeg har noe her, kanskje vi skal prøve den?» sa han, fortalte skuespilleren i et intervju med Aftenposten i 2008.

Skuespilleren Knut Risan er selve lyden av jul. Han har i mange år hatt fortellerstemmen i «Tre nøtter til Askepott», vært blomsterhandler Rosengren i «Jul i Skomakergata» og spiller selveste kongen i «Reisen til Julestjernen».

Hans behagelige stemme setter voksne som barn rett i en perfekt julestemning. En stemme som en gang var den eneste i Europa som var forhåndsgodkjent av Disney på grunn av sitt kvalitetsstempel.

Les også: 12 gode julefilmer du kan strømme nå

Leste alle stemmene i «Tre nøtter til Askepott»

Knut Risan endte tilfeldig opp med å dubbe alle stemmene i «Tre nøtter til Askepott». Det var nemlig en annen film han opprinnelig skulle dubbe da han dukket opp i NRK-studioet en sommerdag for snart 40 år siden.

<b>KNUT RISAN:</b> Skuespiller Knut Risan.
KNUT RISAN: Skuespiller Knut Risan. Foto: Ørn E. Borgen, Scanfoto/SCANPIX

Trønderen var ikke vanskelig å be da produsenten kom med forslaget sitt. Han rakk ikke engang å se gjennom filmen på forhånd, men leste replikkene etter hvert som scenene rullet over skjermen.

Han hadde på det tidspunktet aldri sett for seg at disse stemmene skulle bli en del av grunnmuren i de norske juletradisjonene i årene som fulgte. Han antok at NRK heller ville hente inn forskjellige voksen-, barne- og ungdomsstemmer.

Julen året etter ringte de fra NRK og sa at nå kom filmen der han har alle stemmene.

Resten er julehistorie, og i dag er «Tre nøtter til Askepott» en like stor selvfølgelighet som gaver, julelys og god mat rundt i mange norske julehjem.

Les også: Test av julebrus: Disse to får terningkast seks

Byttet ut med Nils Vogt

I fjor kom kunngjøringen om at Nils Vogt (74) nå har tatt over stemmen i «Tre nøtter til Askepott». Dette er i forbindelse med at det nå kommer en restaurert versjon på DVD og Blu-ray.

Kunngjøringen fikk fansen til å rase.

– «Tre nøtter til Askepott»-stemmen Knut Risan, har blitt BYTTET UT med Nils Vogt! Hørte noen klipp av hvordan stemmen er, og nå skal jeg på CDON og kjøpe originalversjonen, for dette gidder jeg ikke, skrev en fan på Twitter.

Vogt har derimot kun inngått en avtale med Platekompaniet, så de som vil ha den nye filmen må derfor kjøpe den gjennom de.

– Ikke fortvil, for det er fortsatt den gamle versjonen som blir sendt på TV. Jeg fikk oppdraget fra Platekompaniet, og de som vil ha den nye versjonen må kjøpe filmen gjennom dem, sier Vogt til Akershus Amtstidende.

Det betyr at det fortsatt er den gamle versjonen med Risan sin stemme, som blir sendt på TV også denne julen.

Les også: (+) Svigermor og svigerfar har invitert seg selv hjem til oss på julaften igjen

Giftet seg med Astrid Folstad

Knut Risan var trønderen som falt for en røroskvinne og flyttet til Oslo. På 1950-tallet utdannet han seg som skuespiller ved Statens teaterhøgskole, og var en del av det historiske første kullet som gikk på den nyetablerte skolen.

I 1956 debuterte han ved Nationaltheatret som Kasper i Thorbjørn Egners «Folk og røvere i Kardemomme by».

<b>ASTRID FOLSTAD: </b>Knut Risan og skuespillerkona Astrid Folstad var selvskrevne gjester i Henki Kolstads 80-årsfeiring i 1993.
ASTRID FOLSTAD: Knut Risan og skuespillerkona Astrid Folstad var selvskrevne gjester i Henki Kolstads 80-årsfeiring i 1993. Foto: NTB

Samme år giftet han seg med skuespiller Astrid Folstad, og sammen fikk de sønnene Jon og Olav Risan.

Fra debuten og frem til han pensjonerte seg i 1998, spilte skuespilleren hele 147 roller ved Nationaltheatret.

En av de virkelig store, klassiske rollene han ble kjent for, var Helmer i Ibsens «Et dukkehjem». Mot Lise Fjeldstads Nora var han med på å gjøre stykket til en av Fjernsynsteatrets klassikere.

Han var også en ettertraktet stemmeskuespiller og dubber, og står blant annet bak stemmen bak Sherwood-skogens store helt Robin Hood. I tillegg til en variert karriere ved Nationaltheatret – som ble avsluttet med Anton Tsjekhovs «Måken» – opptrådte Knut Risan i Den Norske Opera, Den Nationale Scene og Riksteatret.

Les også: (+) – Det er ekstra sårt at jeg ikke fikk være der da pappa døde. At han døde alene

Er hele Norges julestemning

For mange nordmenn er likevel den blide trønderen aller mest kjent som den fremste leverandøren av julestemning. Det er nemlig ikke bare Askepott-stemmene som har kronet Knut Risan til kongen av julen.

I 1976 spilte han den ulykkelige kongen som hadde mistet både datteren og dronningen på selve julekvelden i «Reisen til Julestjernen».

Tre år senere befestet Knut Risan sin posisjon som «selve lyden av julen», da han begeistret TV-seerne i rollen som blomsterhandler Rosengren i «Jul i Skomakergata». Serien står igjen som en av NRKs mest populære julekalendere noensinne.

Knut Risan var utvilsomt en begavet teaterkunstner, og han mottok Per Aabels ærespris i 1993 for sine uforglemmelige sceneskikkelser.

Det er kanskje likevel hans usedvanlige talent som stemmeskuespiller mange assosierer ham med. Han hadde en stemme det gikk gjetord om, og som det ble sagt at umiddelbart kunne trøste et gråtende barn og gi voksne en følelse av harmoni.

I intervjuet med Aftenposten i 2008 fortalte han at det hadde sine fordeler å ha en stemme som var så kjent.

– En gang jeg var på posthuset, hadde jeg glemt legitimasjonen. Da tok jeg noen av de berømte replikkene. «Ja, jeg hører jo at det er deg» sa damen. Så da fikk jeg pengene uten legitimasjon, innrømmet Risan.

Les også: «Kjære julenisse. I år ønsker jeg at det ikke er jul»

Sønnen døde av hjerteinfarkt

Livet til den folkekjære skuespilleren tok en smertefull vending etter at han pensjonerte seg som skuespiller i 1998.

I 2004 rammet tragedien familien. Skuespillerens førstefødte sønn Jon døde av et massivt hjerteinfarkt.

Tapet slo grunnen under føttene til foreldrene. Jon etterlot seg kone og to små barn. Den gjenlevende sønnen Olav Risan åpnet seg om den tøffe perioden i et intervju med Dagbladet.

– Pappa ble aldri den samme igjen. Da Jon døde brått og uventet, ble det begynnelsen på slutten for ham, fortalte Olav Risan i intervjuet.

– Pappa orket ikke engang å gå i Jons begravelse. Etter hans død gikk det gradvis nedover med pappa. Han ble aldri helt seg selv igjen, og ingen ting ble egentlig helt slik det hadde vært, forklarte sønnen.

Fem år senere mistet Knut også sin kone Astrid, og i 2011 døde skuespilleren, 80 år gammel.

Da han gikk bort, uttalte Hanne Krogh, som spilte Sonja i «Reisen til Julestjernen»:

– Julens konge er død. Han hadde den verdigheten man forventer av en konge, også når han var Knut Risan.

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2021, og sist oppdatert 22/12 2023.

Les også