Kjemper seg tilbake fra avgrunnen

Denne bilen kan snu opp ned på veldig mye.

Publisert

LISBOA (Side3): Mazda er et merke som ikke har hatt det spesielt enkelt de siste årene. Partnerskapet med Ford har mer eller mindre raknet, og salget har gått ad undas. Selskapet har heller ikke vært i nærheten av å komme seg etter et enormt fall i kjølvannet av finanskrisen, og har som japansk eksportselskap også slitt voldsomt med valutakursen.

Så de siste månedene har det skjedd voldsomme endringer. Fra november og fram til nå ha aksjeverdien doblet seg, mye takket være et samarbeid med Toyota.

Har startet fra bunn av

Men det er også andre ting som hjelper på nå. Etter finanskrisen bestemte selskapet seg mer eller mindre for å begynne fra bunnen av, og har brukt tid på å utvikle en helt ny design- og produktstrategi. Plutselig begynte konseptbilene å se oppsiktsvekkende bra ut, og i parallell utviklet de en lang rekke nye teknologier som har fått paraplybetegnelsen SkyActive.

Hvis du spør en Mazda-representant om hva det egentlig er, så blir de litt diffuse med at det er en lang rekke smånyvinninger som gjør alt fra å gi mer effektive girkasser, smartere hjuloppheng og lavere utslipp. Men det som egentlig er essensen er at de har jobbet med å gi sine dieselmotorer de gode egenskapene fra bensinmotorer, og vica-versa.

På den veien har de skapt bensin- og dieselmotorer med lik kompresjon, og dermed henholdsvis markedets laveste og høyeste kompresjon.

Om det høres gresk ut, så er det helt greit, og egentlig ikke veldig viktig å forstå - men poenget er at dieselmotorene har blitt mer turtallsvillige, mens bensinmotorene har fått mer pulver ved lave turtall. Samtidig har de klart å presse langt mer drivstofføkonomi ut av sine nye modeller.

Går mot trenden

Det Mazda derimot ikke har gjort, er å kaste seg på trenden med såkalt downsizing. Ford har gått helt i front her med en fantastisk 1-liters bensinmotor med 125 hestekrefter, og hyggelig forbruk. Mazda på sin side pøser på med store motorer.

- Vi har vurdert nøye om vi skulle downsize, men hvorfor skal vi gjøre det, når vi får til noe bedre med store motorer? sier Mazdas europeiske designsjef til Side3.

Vår umiddelbare tanke er «lavere vekt og mindre materialkostnader», men Mazda har valgt lettmetaller i sine motorer. I tillegg gir store motorer mer dreiemoment, som betyr at de er mer tilgivende når det gjelder girvalg, og ikke minst kan de trekke langt tyngre ting på hengerfeste.

- 99 prosent av SUV-en CX-5 leveres nå med hengerfeste, forteller Mazdas norske salgssjef Hauk Eirik Jensen.

Fra motvind til medvind

CX-5 har vært en overveldende suksess for Mazda, og de har hatt store problemer med å levere nok til hele verden. Etter at en ny fabrikk kom på fote, er nå leveringene godt i gang, og i løpet av årets to første måneder er dette utrolig nok Norges nest mest solgte bil - bare slått av Golf.

Det er noe nærmest salig over de norske Mazda-representantene nå. Ting gikk nesten til helvete, og ingen ville ha bilene deres, men nå ser de bare én vei: Oppover.

Storsatsing i hard konkurranse

Nå har de en markedsleder i SUV-segmentet, og det er den neste bilen med Skyactive-teknologi vi ble invitert med til Portugal for å ta en nærmere titt på.

Mazda6 er en bil som kjemper rett inn i et av Europas to vanskeligste bilkategorier, noe som betyr at den skal kjempe mot knallgode konkurrenter som Passat, Avensis, Mondeo, V60, Octavia, 3-serie, C-klasse og så videre. Det er ingen enkel oppgave når man har ligget på intensivavdelingen med brukket rygg en periode.

Men Mazda viser med sin nye familiebil at de har det som skal til for å hevde seg i den knallharde konkurransen.

Flott design

Det første man legger merke til med nye Mazda6 er naturligvis det nye designet som de kaller Kudo, som de har vist fram ved et par konseptbilder - og CX-5 - tidligere. Det er kraftfullt og markant, men fremstår litt mer avdempet i virkeligheten enn på bilder. Årsaken er at mange av detaljene er relativt subtile, og derfor er avhengig av korrekt lyssetting for å komme fram, men det gjør også at du til stadighet oppdager nye designelementer ved bilen.

På innsiden fortsetter det med et overraskende elegant og fin design. Det er liberal bruk av plastikk for å holde kostnadene nede, men det er stort sett myke plastformer, og det er rett og slett et fint sted å sitte bak rattet.

Bilen leveres med en relativt stor trykkfølsom skjerm som standard, og denne styres også med et kommandohjul mellom setene - etter en løsning som virker relativt BMW-inspirert. GPS-en har for øvrig Mazda funnet ut at andre gjør bedre enn dem, så de har gått for en Tom-Tom-løsning.

Det eneste vi har å utsette på interiøret er i grunn setene. Disse er i utgangspunktet gode å sitte i, men i typisk japansk stil er det påfallende mangel på lårstøtte. Vi hadde gjerne sett at Mazda også her hentet litt inspirasjon fra BMW, som stort sett har mulighet til å skyve fram en liten støtte.

Et litt stort ratt

Når det kommer til kjørekomfort er Mazda6 en positiv opplevelse. Vi har ikke fått kjørt bilen tilstrekkelig til å kunne gi den en endelig dom, men den har en relativt god kombinasjon av stivhet, samtidig som den absorberer ujevnheter i veien på en fin måte. Den sluker kilometer, og fremstår komfortabel uten å bli påfallende myk.

Mazda6 fremstår også svært stabil, med sin lange akselavstand, og selv kraftige unnamanøvre i betydelige hastigheter er totalt uten dramatikk.

Rattet er for øvrig stort på alle måter. Det er tykt og godt å holde i, og har en betydelig diameter. Dette er kombinert med et relativt lite rattutslag som fungerer veldig godt på landeveiskjøring, men som fører til at du må «ratte» mye mer enn det som føles normalt om du presser bilen på svingete veier. En venner seg til det meste, men vi fikk en følelse av å alltid henge litt etter, noe som ikke frembringer selvtillit - noe som også kan tilskrives elektrisk styring som ikke er helt perfekt tunet.

Med motoralternativer på opp mot 200 hestekrefter, kan du godt kjøre fort - men det er på ingen måte noen sportsbil.

Flott dieselmotor

Under vår prøvekjøring fikk vi testet de to kraftigste motoralternativene for henholdsvis en 2,5-liter bensin og 2,2 liter diesel.

Bensinmotoren var en kraftplugg med mye dreiemoment tilgjengelig relativt tidlig i spekteret, og der hestekreftene bare kommer og kommer. Denne fikk vi bare testet i kombinasjon med en behagelig, men litt småtreg automatisk girkasse. Det opplevdes mektig, men vi følte ikke helt at girkassen klarte å hente fram det beste i motoren.

Den automatiske girkassen i kombinasjon med dieselmotoren fremstår derimot langt mer som hånd i hanske. Her følte vi at girkassen jobbet med, ikke mot, motoren - og at girkassen klarte å hente fram det relativt rå dreiemomentet på 420 Nm - samtidig som den lar SkyActive-teknologien få vises sitt beste ved å strekke turtallet helt til rødstreken.

På mange dieselmotorer har du masse krefter i et relativt smalt turtallsspekter, med et nesten brutalt effekttap når du kommer over det helt optimale turtallet. Men Mazdas dieselmotor fremstår i mye større grad som en bensinmotor. Motoren har nesten ikke effekttap fra toppen på drøye 3000 RPM og fram til rødlinjen på 5200 RPM.

Når du setter dette i kombinasjon med en manuell girkasse så glemmer du nesten helt at det er dieselmotor under panseret. Det føles rett og slett veldig bra.

Har presset prisene

Selv om Mazda6 i utgangspunktet leveres med svært store, og til dels kraftfulle, motorer sammenlignet med konkurrentene, klarer bilen seg godt i konkurransen på pris. For det første er det ingen prisforskjell mellom sedan og stasjonsvogn - selv om sistnevnte har en noe høyere engangsavgift. For det andre har Mazdas jakt på vektreduksjon og lavt forbruk slått godt ut på engangsavgiften.

Bilen får en innstegspris på 317.000 kroner, og til denne prisen er det overraskende mye standardutstyr. Vi snakker blant annet 5,8" trykkfølsom skjerm, lettmetallsfelger, multifunksjonsratt, cruise control, regnsensor, automatisk avblendbart speil, bakkestartassistent og takrails.

Det er tre utstyrsvarianter å velge mellom, og Mazda har stor tro på at den toppspekkede versjonen kalt Optiumum vil gå seirende hen. Det betyr en prisøkning på i underkant av 40.000 kroner, og gir deg en bil hvor det ikke er noe en mangler. Vi snakker om ting som bi-xenon, parkeringssensorer, LED-lys, filskiftvarsler, GPS, 19" lettmetallsfelger, skinnseter, ryggekamera, keylessfunskjon, Bose lydanlegg, alarm, automatisk nødbrems og en rekke andre relativt avanserte sikkerhetsutstyrsløsninger.

Vi skal være forsiktig med å si at Mazda6 vil bli en like åpenbar klassevinner som CX-5 ser ut til å være, for konkurransen i dette segmentet er en helt annen, men med nye Mazda6 har Mazda gått fra å ha en nærmest totalt irrelevant bil, til å kunne tilby noe som det ville være dumt å ikke vurdere.