Karatepioneren
Bergenseren Arild Hårklau (64) var første nordmann med svart belte i karate.

I stuen hjemme i Geitevika på Straume kryr det av pokaler og medaljer etter et langt idrettsliv.
64-åringen er Norgesmester i pistolskyting, styrkeløft og kroppsbygging. Akkurat nå spiller ikke kroppen helt på lag med Hårklau, som venter på en hofteoperasjon, skriver Bergensavisen.
– Jeg har tatt omkring 300 titler og rekorder til sammen i karrieren, og deltatt i over 2000 forskjellige idrettskonkurranser. Jeg har ikke tapt mer enn 60 av dem, vil jeg tippe, hevder den pensjonerte maskinmekanikeren - uten tegn til å skryte.
Han kommer bare med en saksopplysning.

Inspirert av steinknusing
Det er ikke på grunn av pistolskytingen, styrkeløftingen eller kroppsbyggingen vi er i stuen hans. Det er karate vi skal snakke om - i hvert fall i begynnelsen.
For det er en virkelig pioner innen sporten vi sitter i stuen til.
Sandviksgutten, som senere flyttet til Løvstakken i ungdomstiden, var knapt tenåring da han og noen kompiser fant ut at de skulle begynne med karate - en sport de strengt tatt ikke visste så veldig mye om.
– Nei, vi hadde vel som alle andre sett litt på karatefilmer med knusing av murstein og sånn, ler Hårklau.
Vi skal tilbake til 1962. Det var da han startet med karate, og selv om teknikktreningen ikke er den samme som den er i dag, var det ikke noe galt med entusiasmen. 1964 kom åpenbaringen for de karatefrelste, da marokkaneren Ahmed Bouchikhi kom til Bergen.
Han hadde svart belte i karate, og kunne trene de ivrige bergenserne på rett måte. Teknikken ble forbedret, og i årene frem til Bouchikhi dro, lærte Hårklau mye.

Treneren ble skutt
En del vil nok dra kjensel på navnet til treneren. Det var Bouchikhi som i 1973 ble skutt av agenter fra den israelske sikkerhetstjenesten på Lillehammer for 40 år siden.
– Det viste seg jo siden at de hadde tatt feil mann, påpeker hans tidligere elev.
Seks år før han ble skutt, dro Bouchikhi fra Bergen, og Hårklau måtte finne en ny måte å dyrke lidenskapen sin på. Løsningen ble å mønstre på et skip. 17-åringen reiste først til USA. Der hadde han slektninger.
I hver by skipet la til kai fant han seg en karateklubb, som han trente med, hele tiden på jakt etter å lære mer om kamsporten han hadde forelsket seg i. I San Francisco hadde han en onkel, som sørget for at Hårklau fikk møte en som siden ble en stor stjerne.
– Onkel hadde undersøkt litt før jeg kom, og funnet ut at en som hadde spilt i noen filmer hadde åpnet et treningsstudio i Aukland.
– Det var en kort kjøretur, så vi bestemte oss for å dra der, forteller han.
Møtte Bruce Lee

Mannen som møtte dem da de kom frem var ingen ringere enn film- og kampsportlegenden Bruce Lee.
– Siden han var i lokalet ble det til at vi tok oss en prat. Bruce Lee og jeg fant tonen da vi snakket om å ha riktig diett for treningen vi drev med. Det var begge opptatt av. Så det var hyggelig, mimrer 64-åringen.
Han mønstret på igjen, og denne gangen tok skipet ham til Det fjerne østen. Først til Taiwan og Hong Kong. Så gikk turen til den japanske Okinawa, den største av øyene i øygruppen Ryukyu. Dette var stedet karatesporten først fikk grep i Japan, og det var her Hårklau fikk sitt svarte belte i 1967.
– Jeg fikk svart belte i stilarten Goju-Ryu, som første nordmann. Det var en meget tøff gradering. Jeg husker blant annet at jeg måtte lage hull i en avisside som ble holdt opp. Det var for å teste hurtigheten min.
Turen gikk videre til Yokohama, der Hårklaus skip ble liggende i tørrdokk en stund. Det plaget ham ikke i det hele tatt.
– Nei, da meldte jeg meg inn i den lokale karateklubben, og tok en gradering der også.
I 1968 var han tilbake i Bergen. Full av inspirasjon, og med langt bedre kunnskaper om karate enn da han startet opp med kompisene seks år tidligere. Det gjorde at han stiftet byens og Norges første karateklubb. Bergen Karateklubb fikk sine lokaler i Lille Markevei.
– Da vi startet opp var det nok en del som lurte på hva karate var for noe, sier Hårklau, som ikke har drevet med karate aktivt på noen år nå.
I anledning markeringen av Norges Kampsportsforbunds 40-årsjubileum for en drøy uke siden, holdt han tale. Da fortalte han om karatesportens spede start i Norge.
– Det var en ære å bli invitert, sier karatepioneren.
Les flere saker fra Bergensavisen.