Kan du egentlig kjøre bil på vinterføre?
Det er lett å glemme, men det er faktisk en helt annen verden.

En skulle kanskje ikke tro det, så vintervant vi er her i landet, men første smak av vinter ender stort sett i komplett kaos hvert år. Folk kjører av veien, kommer ikke opp bakker og Viking har sitt store strev med å berge alle bilistene som totalt har glemt dette med å kjøre på vinterføre.
For det er lett å glemme: Det å kjøre bil på vinteren er virkelig en helt annen ting enn å kjøre på bare sommerveier.
Etter at vinterdekkene er kommet på, og de fleste har kommet seg over det umiddelbare sjokket, er det likevel fort gjort å glemme at det er en annen verden. Fartsgrensene er de samme, hovedveiene er stort sett saltet - og stort sett går det jo faktisk bra.
Alt går bra helt frem til ...
Men problemet oppstår når det skjer noe uforutsett.

Tidligere politimann og utrykningsekspert Nils Messet har som en av sine kjepphester det fakum at folk glemmer noen av de mest grunnleggende tingene - de tingene du normalt sett ikke trenger å tenke på.
En av de store tingene en lærer når man tar lappen, er at en dobling av hastighet fører til en firedobling av bremselengden.
- Hvor fort går det når du kjører forbi noen i en 80-sone? Går det i 80 da? Nei, det gjør ikke det, det vet vi jo. Det går ikke i 90, og trolig er det også godt over 100. 110 km/t er nok det som er den reelle hastigheten din når du kjører forbi noen som ligger litt ujevnt i fart, kunne den tidligere politimannen si på et vinterkjøringsseminar tidligere i år.
Ekstreme forskjeller
- Hva tror du en økning fra 80 til 110 km/t betyr for stoppstrekningen din? En liten økning? Om det er godt føre med god friksjon øker en da fra 53 til 89 meter. På dårlig vinterføre kan de være snakk om en økning fra 146 til 264 meter!

Forskjellen på 89 meter som hodet ditt trolig er mentalt innstilt på at er realiteten, og 264 meter, er for å si det på en forsiktig måte veldig stor. Ligger du i vanlig fart på veien du kjører hver dag, og opplever å måtte nødbremse, kan du være ganske sikker på at du treffer et tre. Enda verre er det hvis en fotgjenger får over veien.
Du vil få skylden
Om noe feil skjer, så kan du være ganske sikker på at du vil få skylden.
- Gjør du noe feil i trafikken, er det veldig lett å få bot basert på «sekkeposten» i Vegtrafikklovens paragraf 3 som snakker om aktpåvivendhet. Retten analyserer situasjoner inngående, og aktpågivenhet vektlegges hardt. Kommer du inn mot et uoversiktlig område, forventes det at du tilpasser farten.
Han forteller om et eksempel med en person som var iført mørke klær og hette på natten, som løp ut i et fotgjengerfelt og ble påkjørt.
- Bilisten ble tiltalt for grov uaktsomhet, og dømt for uaktsomhet, selv om personen var nesten umulig å se. Du bør være spesielt oppmerksom på høyresiden av fotgjengerfelt, og vær spesielt obs på at fotgjengere kan være vanskelige å se i dårlig vær og motlys, sier Messet.
Dette er utrykningsekspertens enkle kjøretips:
- Se langt fram for å kunne planlegge hva du skal gjøre
- Beveg blikket - få med det på siden
- Ta overblikk
- Bli sett og forstått - for eksempel i rundkjøring
- Se alltid etter utvei
Lær deg bilen å kjenne
Men nok om skrekkeksemplene. Det aller viktigste er å få inn i refleksene hvordan du skal agere når du først virkelig er ute og kjøre - noe som stort sett handler om å få kontroll på bilen når du mister veigrepet.
Stort sett handler dette om å slippe både gass og brems, og styre biler i rolige bevegelser i rett retning - enten du får sladd bak eller foran.
Dette høres tilforlatelig enkelt ut, men når farten er høy og bilen får sladd, så er det refleksene - ikke fornuften - som slår inn. Derfor er det veldig mange som overkompenserer ved en sladd, og dermed fremprovoserer kontra som kan være svært vanskelig å ta inn igjen.
Utfordringen er at forskjellige biler, avhengig av størrelse, forhjulsdrift, bakhjulsdrift, forskjellige firehjulsdriftsteknologier, dekk og vektfordeling kan ha behov for ganske forskjellige måter å oppføre seg på. Dermed kan det være små variasjoner fra din gamle bil til din nye bil, om hvordan den oppfører seg.
Og husk: At nærmest alle nyere biler har en form for stabilitetskontroll, betyr det ikke at du ikke kan miste kontroll over bilen. Det betyr sannsynligvis bare at det går enda fortere når du først mister kontrollen. Kjenner du at systemene begynner å slå inn, er det på tide å sette ned farten.
- Lær deg systemene i bilen din å kjenne! De hjelper deg i hverdagen, men du må være klar over hva som skjer, er den klare oppfordringen fra markedsdirektør Kjetil Myhre i BMW
- Det er definitivt en fordel å finne en forlatt parkeringsplass hvor man kan teste ut hvordan systemene fungerer, eller reise på en glattkjøringsbane, slik at du ikke får panikk når du virkelig har behov for dem, sier utrykningseksperten Messet.
Dette rådet er så godt at selv UP-sjef Runar Karlsen tidligere har sagt at det å sladde litt for å lære seg bilen å kjenne, er greit så lenge det foregår i kontrollerte omgivelser.
Ekspertenes vintertips
Britiske Institute of Advanced Motorists (IAM), som jobber med etteropplæring av sjåfører, har følgende klare råd til bilister på vinterføre - utover å lære seg bile å kjenne.

- Sørg for at vinduene dine er børstet og skapt, og at du har god utsikt rundt hele bilen. Fjern også snøen fra taket.
- Når du kjører i snø, er det viktig å finne en passe fart. Ikke for fort slik at du risikerer å miste kontrollen, men heller ikke for sakte slik at du mister fremdriften.
- Akselererer sakte fra stillestående, og unngå høyt turtall. Velg et så høyt gir som mulig.
- Om du begynner å miste veigrepet, er det viktigste å huske å ta foten bort fra pedalene og styre i rett retning.
- Bare bruk bremsen om du ser du ikke kan styre unna problemer.
- Doble eller tredoble avstanden til bilen foran slik at du slipper å være avhengig av bremsen for å bråstoppe.
- Tenk fremover på hva du skal gjøre, selv i lave hastigheter.
- Legg opp kjøreruten på mer trafikkerte veier siden det er mer sannsynlig at disse er prioritert for måking og strøing. Unngå snarveier på småveier.
- Svinger er et spesielt problem når det er glatt. Brems ned før du kommer til svingen, slik at farten allerede er lavere når du svinger på rattet. Bremsing i sving er skummelt på glatt føre.
- I nedoverbakker er det også viktig å få ned farten før bakken starter. Er det glatt kan det være vanskelig å få ned farten når det først går nedover.