Jordmor lei fødselspropaganda: - Slutt å skremme vettet av de gravide

Jordmor Anne Fjeldberg er lei av å se friske gravide kvinner som ikke orker tanken på å føde etter å ha hørt andres skrekkhistorier.

LEI: Jordmor Anne Fjeldstad er lut lei av at gravide kvinner blir skremt opp av grusomme fødselshistorier fra kvinnene rundt seg. - Hva er vitsen med å fortelle sånt, spør hun seg. Foto: Scanpix/privat
Publisert

Fjeldberg - som i tillegg til å være jordmor på Rikshospitalet, driver siden Din Fødsel på Facebook - mener gravide står overfor en skikkelig prøvelse hva gjelder fødselshistorier.

- Med én gang du blir gravid, så får du det. Da får du historier om hvor vondt det er å føde, og at det er det verste man opplever. De grusomste historiene får du først. I tillegg finnes det så utrolig mye på nett, mektige videoer og bilder som kan virke veldig skremmende, sier hun.

Nærmest daglig møter hun gravide som ikke tåler tanken på å føde.

- Noen takler de fæle historiene, og parkerer det. Mens andre suger dem til seg som en svamp. Det som mødre, venninner og andre med disse skremselshistoriene ikke tenker på, er at de som ikke tåler å høre det blir helt vettskremt.

- Slutt å skremme vettet av de gravide, er budskapet hennes. En ytring hun også delte på Facebook-siden Din Fødsel nylig.

- Folk må tenke seg om
Jordmoren er rett og slett lei av skremselspropagandaen mange gravide blir utsatt for.

- Mange unge jenter vokser for eksempel opp med en mor som forteller om hvor forferdelig det var å føde. Når man forteller historier som dette, så vet man egentlig ikke hvor stor skade det kan gjøre.

Hun mener det kvinnelige fellesskapet må skjerpe seg.

- Folk må begynne å tenke seg om når de snakker negativt om fødsel. Hva er egentlig vitsen? Og skal du gjøre det, så gjør det i alle fall på arenaer hvor det ikke kan skade andre. Som for eksempel hos helsesøster eller fastlege, eller på sykehuset med jordmor, oppfordrer hun.

- Det er ikke vits i å snakke om en traumatisk fødselsopplevelse med venninner, for de kan jo egentlig ikke hjelpe deg. Snakk med profesjonelle, for det renser så godt, og da har du et mye bedre utgangspunkt før neste fødsel.

TRIVES: Anne Fjeldberg (midten) synes det er trist at kvinner gruer seg så mye til å føde, at de heller ønsker keisersnitt. Her er hun avbildet på operasjonsstuen sammen med kollegaene Merethe Busund (t.v.) og Agnete Lossius, mens de venter på trillinger. Foto: privat

- Klart du må regne med at det gjør vondt
Hun understreker at hun ikke forsøker å idyllisere hvordan en barnefødsel er, men at hun vil ha slutt på at gravide får høre de aller grusomste historiene.

- Det er klart du må regne med at det gjør vondt. Men det burde ikke være slik at skremmende historier fra andre kvinner får gravide til å be om keisersnitt.

- Det er kanskje på tide å ta opp denne problematikken. For når vi ser på tallene, så må man kunne spørre seg om alle disse kvinnene egentlig hadde behov for keisersnitt, sier jordmoren.

Hun er likevel klar på at det skal mye til før hun nekter en kvinne med fødselsangst å ta keisersnitt.

- Det skal sitte langt inne. Vi vil jo gjerne hjelpe folk der de er. Men vi ønsker jo gjerne at de skal føde, fordi det er best for både mor og barn.

På Rikshospitalet, hvor Fjeldberg jobber, har de et tilbud til gravide som virkelig frykter fødselen.

- Det kalles jordmor-samtale, og dette tilbudet er for dem som er skikkelig redde. I tillegg er det alltid mulighet for å komme opp på sykehuset for en prat med jordmor. Så det finnes muligheter for dem som synes at fødsel er skremmende.