Jonny Benjamin skulle til å ta livet sitt. Ni ord fra Neil Laybourn reddet ham
I dag reiser duoen rundt og holder foredrag om selvmord og mental helse. Særlig er det én ting de vil at du skal vite.

Jonny Benjamin hadde gått til Waterloo Bridge i London og stirret nå ned i Themsen.
Det er en vintermorgen i 2008, og Jonny hadde rømt fra sykehuset. Av legene hadde han nylig fått beskjed om at han hadde en schizoaffektiv lidelse etter å ha slitt med hallusinasjoner og depresjoner siden tiårsalderen.
Themsens kalde omfavnelse virket nå fristende for Jonny. Mens han forberedte seg på forlate denne verden kom Neil Laybourn gående over broen.
Mange hadde stoppet opp ved Jonny, men Neil ble mannen som gikk bort til ham og uttalte de ni ordene som skulle forandre begges liv for alltid:
"It will get better mate, you will get better".
"Det kommer til å bli bedre, kompis. Du kommer til å bli bedre."
De to hadde aldri møtt hverandre før. Nå pratet de sammen i 25 minutter før politiet kom og dro Jonny med seg. For Neil gikk livet videre som før.
DET TOK TID før Jonny ble bedre, men han glemte aldri den fremmede mannen på broen. I 2014 startet Jonny en kampanje for å finne ham igjen. Jonny husket imidlertid navnet hans feil, og trodde det var Mike.
#FindMike var uansett en suksess. Kampanjen spredte seg raskt på sosiale medier, og det tok ikke mer enn to uker før Neil hørte om den og forstod at det måtte dreie seg om ham.
Siden har de to vært nære venner. Sammen reiser de rundt og holder foredrag om mental helse.

Nylig fortalte Jonny og Neil historien sin til en fullsatt sal med studenter i Bristol, og understreket hvor viktig det er å dele problemene sine med folk rund seg, be om hjelp og ikke lide i stillhet.
- Jeg hadde det veldig tøft da jeg startet på universitetet. Jeg ville passe inn og være som alle andre. Jeg bare stengte alt ute og snakket ikke om problemene jeg hadde. Men det er så viktig å snakke om det, og få vite at du ikke er alene. Det er fantastisk å oppdage at andre har det på samme måte. Vær modig og åpne deg opp til menneskene rundt deg, fortalte Jonny.
Jonny Benjamin videoblogger om livet sitt i et forsøk på å rekke en hånd ut til andre som sliter mentalt. Her er en video fra februar 2017, etter et tilbakefall:
Selvmord tar livet av flere nordmenn enn kreft, overdoser og trafikkulykker
Selvmord tar livet av flere menn enn kreft, overdoser og trafikkulykker i Norge. Særlig er aldersgruppen 15 til 24 utsatt.
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at av 100.000 personer mellom 15 og 49 år, er det om lag 20 menn og 7 kvinner som tar sitt eget liv. I 2014 var det 401 registrerte dødsfall blant menn.
Psykologspesialist og førsteamanuensis Erlend Mork ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging ved Universitetet i Oslo forteller i et intervju med Side3 at forskningen ikke har noe endelig svar på hvorfor menn er overrepresentert - ikke bare i Norge, men over hele verden.
Noen hypoteser har man dog. Nettopp at menn er dårlig til å oppsøke hjelp når de kanskje trenger det som mest, er én av dem.
- Det er i hvert fall én av de klare hypotesene - dette at vi menn ikke søker hjelp i samme grad som kvinner når vi trenger det. Så det at menn må ta det på alvor dersom de opplever psykiske problemer eller tør å spørre om hjelp, er helt klart en av de tingene vi tror kan bidra til å få ned tallene, sier Mork.
Tør å vise at du bryr deg
Ifølge Mork har det blitt mer åpenhet rundt selvmord og psykiske problemer de siste årene, men fortsatt er temaet tabubelagt.
Det gjør det også vanskelig å oppdage at noen har det vanskelig og bærer på tunge tanker. Ifølge Mork er det en nesten umulig oppgave.
- Alle er forskjellige, men dersom kameraten, venninnen din eller en kollega plutselig begynner å forandrer seg - typisk er at noen begynner å sove mindre, mister konsentrasjonen, trekker seg unna sosiale lag eller er mer irritabel. Disse signalene kombinert med at du vet det har skjedd noe dramatisk i livet til denne personen, kan være tegn på at en person går med tunge tanker.
Nesten steg er å vise at man bryr seg og tørre å stille vanskelige spørsmål. Det er alltid mulig å få hjelp.
- Våg å spørre hvordan det går. Og dersom de bekrefter at de strever, spør om de har en tanke om å ikke leve lenger.
- Det finnes effektiv behandling både for depresjon og i livskriser. For mange er det å begynne å snakke om det de strever med et viktig første skritt til å komme inn på et mer konstruktivt spor. Det er ofte en stor barriere for mange å bryte og stille det spørsmålet. Men det er viktigere å bry seg en gang for mye enn en gang for lite.

Jonny Benjamin har gitt ut diktsamlingen "Pill After Pill: Poems From A Schizophrenic Mind" med dikt hovedsakelig skrevet da han var innlagt i 2008. Han jobber også på to nye bøker om depresjon, selvmord og håp. De skal komme ut i januar 2018.
Det er også laget en dokumentarfilm om Jonny Benjamin kalt "The Stranger on the Bridge". Filmen ble nominert til flere priser og vant tittelen "Beste dokumentar" i Televisual Bulldog Awards.
Finn mer informasjon om selvmordstanker og hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv eller andre her. Om du har behov for akutt hjelp, ring 113.
