- Jeg hater «kom i form etter fødselen»
Dora Thorhallsdottír vil trøkke litt selvtillit inn i oss.

(SIDE2:) - Jeg hater det evinnelig maset om «Kom i form etter fødselen». Jeg var ikke i form før fødselen. Føkk off! Sier Dora Thorhalsdottír til Side2.
Dette og mer til tar hun for seg i sitt nye stand up-show, «Det var ikke sånn det skulle bli». Men tilblivelsen av showet er litt spesiell.
Vulgært og harry
Dora Thorhalsdottír har vært borte fra stand up-scenen lenge. På begynnelsen av 2000-tallet var hun, sammen med Pernille Sørensen, Janne Rønningen og Lisa Tønne, en av de få og mest brukte kvinnelige stand uperne vi hadde.
I 2004 sa hun takk for seg. Hun var lei av å måtte tilpasse kommunikasjonen til et publikum der mange hadde litt for mye innabords.
- Jeg følte meg vulgær og syntes det hele ble litt for harry, sier Dora til Side2.
Så per i dag vil nok mange kjenne igjen Dora Thorhallsdottír først og fremst som relasjonsterapeut, blant annet fra «God Morgen, Norge».
For Dora hoppet av, tok familieterapeut-utdannelse og startet Relasjonssenteret sammen med sin mor, Herdis Palsdottir. De jobber både med barn og voksne og er veldig klare på at hvordan du møtes som barn former din selvfølelse som voksen.
Å komme tilbake til scenen var ikke førsteprioritet. Men tre ting fikk Thorhallsdottír på andre tanker. Én var alle personene hun møter gjennom sin jobb som terapeut. Disse flinke pikene og guttene som fortviler over at de ikke fikser det når alle andre er så lykkelige. Det andre er vår evne til å forherlige oss selv overfor andre.
Det tredje og utslagsgivende var at Dora selv satt i sofaen en januarkveld i et hus hun ikke eier selv og nylig var blitt alenemamma etter at samboerskapet med komiker Jon Schau gikk i stykker.
- Det var ikke sånn det skulle bli, sa jeg høyt til meg selv.

Gapet til virkeligheten
Derfor starter Dora Thorhallsdottír showet sitt med skiltet «Mind The Gap». For hun synes gapet mellom virkeligheten og hvordan vi tror det skal være er blitt ganske så stort. Etter sju år som relasjonsterapeut, synes Dora at vi burde være litt mer ærlige på hvordan vi egentlig har det.
- Tanken min bak showet er å få opp selvfølelsen hos publikum litt, ler hun.
Dora mener vi får urealistiske forventninger allerede fra pekebokalder, der dyrene i Afrika, dinosaurer og drager er en del av hverdagen.

Hun snakker også om småbarnstilværelsen, om å våkne opp etter en lang natts søvn og føle du bare har duppet av. At du lurer på hvorfor du i det hele tatt tente på mannen din og hvem som fikk den sinnssyke ideen å bo hele familien på et stort hotellrom i Syden.
Mamma i bikini
- Jeg husker jeg satt og tittet på bladet Mamma da jeg var i permisjon. På forsiden løp det en mor i blå bikini med en 2-åring på ryggen. Det vi ikke ser selvfølgelig er hun slitne mora som ligger i skråninga utenfor bildet og bare sier «løp i vei». Jeg tenkte konkret at noen burde starte et blad som heter «Mutter'n» og som har 10 sider om hemoroider, sier Dora.
Det er ingen dyneløfting i showet, men Dora snakker om seg selv og sine egne erfaringer. Om oppdagelsen av en skikkelig megge inne i seg selv og krangler som ble «løst» ved taushetsmur.
- Vi, og kanskje spesielt kvinner, får hele tiden inntrykk av at vi ikke er bra nok. At vi skulle ha gjort litt mer. Det er ganske nådeløst hvordan vi henvender oss til kvinner. Vi har forventninger om hvordan det skal være og så skjer det plutselig noe helt annet, sier hun.
«Det var ikke sånn det skulle bli» har premiere torsdag 19. september og skal foreløpig spilles 10 ganger spredt utover høsten. Billettsalget går strykende og Dora avviser at det er en forestilling for kvinner.
- Hvilken mannlig komiker blir spurt om kvinner kan komme og se på forestillingene hans? Spør hun.