- Jeg er litt redd

Se Eskil Rønningsbakkens imponerende stunt.

Publisert

(SIDE2): Den norske balansekunstneren, Eskil Rønningsbakken (31), har helt siden han var barn eksperimentert med sin egen balanse, og sine egne grenser.

Allerede som femåring lærte han seg å stå på hodet, samt balansere på hendene.

- Da jeg var fem år gammel kom det en indisk yogalærer på besøk hos oss, og han kunne stå opp ned. Dette ble jeg veldig fascinert av. Jeg forsto ikke hva yoga var på dette tidspunktet, men han lærte meg å stå opp ned, sier Rønningsbakken til Side2.

- Jeg føler respekt
På søndag blir han å i Discovery-programmet «Superhumans», hvor progamleder Daniel Browning setter hans evner under lupen.

- Jeg har sett mange gale ting i mitt liv, men jeg har aldri sett noen gå til slike ekstremiteter, sier en tydelig imponert Browning, mens Rønningsbakken gjør seg klar for å balansere på stoler, centimeter fra et stup på over 300 meter.

Selv påstår Rønningsbakken at han ikke føler spesielt mye frykt når han leker med livet på denne måten, men understreker at han har respekt for det han holder på med.

- Jeg føler respekt for naturen. Jeg kan ikke jobbe imot den. Det er ikke sånn at jeg er livredd, men litt redd må jeg være. Den dagen jeg overhodet ikke er redd, og ikke føler noen nerver, er det livsfarlig å drive på med det jeg gjør, forteller han.

Les også:Bruker hode som hammer

- Et tidlig vendepunkt
En av årsakene til at han er i stand til å balansere slik han gjør, er hans evne til å holde roen. Han har heller inge frykt for døden, og han forteller åpent om hvordan han kom til dette stadiet.

Da han var i begynnelsen av tyveårene opplevde han nemlig noe som skulle endre hele livet hans for alltid, og han forteller at den tragiske hendelsen har gjort han til den personen han er i dag.

- Fram til år 2000 hadde det gått veldig bra for meg. Jeg hadde gått på gode skoler og hadde bra jobber. Men da jeg en morgen skulle kjøre til tannlegen krasjet jeg med en syklist. Syklisten omkom og dette fikk følger for meg i form av at jeg måtte i retten flere ganger og deretter sone en dom for uaktsomhet, forklarer Rønningsbakken.

Han forteller videre at han etter dette hadde to valg, enten gi opp eller tenke gjennom det han hadde opplevd og reise seg.

- Jeg valgte det siste. Det var et tidlig vendepunkt, og heldigvis var det noe jeg kunne lære av. Det er en del ting i livet man ikke kan reversere, og da må man se fremover. Det har fått meg til å tenke helt annerledes i forhold til hva jeg driver med. Jeg tar det ikke som en selvfølge at jeg lever i morgen, og det synes jeg ingen skal, forteller han.

- Når jeg balanserer handler det ikke om å utfordre døden, snarere tvert imot, det handler om å overleve, legger han til.

Les også:Bruker hode som hammer

- Ekstremt disiplinert
Men før Rønningsbakken risikerer livet sitt ved å balansere på stup, trener og øver han mye. Han har verken opplevd ulykker eller nestenulykker mens han har vært opp i de store høydene, men innrømmer at ting skjer mens han trener på stunts.

- Årsaken til at vi trener i lave høyder og over vann er i tilfelle det skal gå galt. Man må være ekstremt disiplinert når man holder på. Om man for eksempel har bestemt seg for å greie å sykle over en line feilfritt 60 ganger, og man gjør en feil på den 59-ende gangen, er det bare å begynne på nytt, og gjøre det 60 ganger igjen. Den ene feilen har man ikke råd til, forklarer han.

Hva er det mest ekstreme du har gjort?

- Det er vanskelig å skulle skille det ene fra andre, men det er klart det er noe som er mer ekstremt enn andre ting. En gang syklet jeg opp og ned på en line i 1000 meters høyde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Full kontroll over kroppen
I Discovery-programmet blir også Rønningsbakkens hjerterytme testet for å se om han reagerer slik som folk flest når de blir utsatt for store høyder. Forskere ved NTNU i Trondheim fikk i oppgave å gjennomføre testene, og overraskende nok endrer ikke Rønningsbakkens hjerterytme seg når han blir utsatt for store høyder.

- Helt fra jeg var liten av har jeg vært høyt opp i tretoppene. Når jeg balanserer er det noe jeg har forberedt meg på, og da kan jeg kontrollere kroppen min 100 prosent, og det er årsaken til at pulsen holder seg der den er forteller han.

I dag lever Rønningsbakken av sin balansekunst, men får også inntekter gjennom foredrag han holder om sikkerhetskultur, innovativ tenkning, og viktigheten av balanse i alt vi gjør, samt salg av balanskunst i bildeform. Han har vært med i mange TV-programmer, og hans siste TV-opptak var for statskanalen i Kina.

- Jeg vil fortsetter å gjøre det helt til jeg dør, sier Rønningsbakken i programmet.

«Superhumans» sendes på Discovery Channel søndager kl. 22:30.