Feature

Japan har et sexproblem - og det er en tikkende bombe for verden

Befolkningen i Japan synker raskt. Følgene kan bli katastrofale.

Foto: James Glossop/The Times (Bulls)
Publisert

Japanerne har stadig mindre sex, og føder dermed stadig færre barn.

Dette kan få katastrofale følger. Ikke bare for Japan, men for verdensøkonomien.  

Ingen sex

Business Insider viderebrakte tidligere i sommer funn fra en undersøkelse utført av den japanske "Foreningen for familieplanlegging". Undersøkelsen viste at hele 49,3 prosent av de spurte mellom 16 og 49 år ikke hadde hatt sex den siste måneden. Det var svært lite forskjell mellom menn og kvinner.

En undersøkelse utført av et statlig forskningsorgan i 2011 ga enda mer nedslående tall: hele 39 prosent av kvinner mellom 18 og 34 hadde aldri hatt sex. For menn i tilsvarende aldersgruppe var tallet 34,36 prosent. En tredjedel av japanerne har aldri vært i et forhold. Hele 45 prosent av kvinnene som er spurt, sier at de ikke er interessert i sex, eller går så langt som å si at de "avskyr sex". For menn er det tilsvarende tallet 25 prosent.

Mest urovekkende er kanskje det faktum at antallet unge menn (16 og 19) som ikke har noen interesse for sex, ser ut til å ha doblet seg i løpet av bare to år.

I 2012 ble det solgt flere voksenbleier i Japan, enn bleier for barn.
Foto: (Getty Images)

Innbyggertallet krymper med en tredjedel

Litt forenklet: Folk i Japan har ikke sex, noe som naturlig nok fører til svært lave fødselsrater. Japan har en av verdens laveste fødselsrater, og befolkningen krymper med omlag én million i året. På det meste hadde Japan 128 millioner innbyggere, men landets regjering har anslått at innbyggertallet vil synke til 87 millioner innen 2060, dersom man ikke får snudd trenden. Nesten halvparten av disse vil være over 65 år gamle.

For å sette det hele i perspektiv: I 2012 ble det solgt flere voksenbleier i landet, enn bleier for barn.

Karrierejag og manglende likestilling

Noe av forklaringen på den manglende sexlysten, er at Japan på den ene siden har en høyt utviklet økonomi, men på den andre siden har havnet i bakevja når det gjelder likhet mellom kjønnene.  Business Insider peker på det faktum at  Japan ligger på 104. plass på den globale rankingen når det gjelder likestilling, mellom Armenia og Maldivene. Nederst, på 142. plass, ligger Yemen. Norge er forøvrig rangert på 3. plass.

Karrierekvinner velger bort forhold og barn, siden dette gjerne vil medføre at de må droppe karrieren, og bli hjemmeværende hustruer. Japanske kvinner er generelt sett høyt utdannet, men i det man får barn forventes det at man forlater arbeidslivet, og omfavner det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret: Mannen arbeider, mens kvinnen tar seg av hjemmet og familien.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: (Getty Images)

Mødre som ikke ønsker å gi opp karrieren møter en rekke hindre, skriver The Week. Dersom man i det hele tatt lykkes i å få barnepass, er dette svært kostbart. De har ofte også store problemer med å finne arbeid - arbeidsgiverne ønsker rett og slett ikke å ansette mødre.

Kvinner må som regel velge mellom ambisjoner og karriere, og familieliv. I Japan gjennomsyrer karrierejaget samfunnet, og resultatet er at flere og flere velger bort forhold og barn.   

Tradisjon og økonomi

Japan har heller ikke noen lang tradisjon for giftemål basert på romantiske motiver. Dette har i stor grad vært noe man gjorde av plikt og nødvendighet.

Arrangerte ekteskap var vanlig til langt inn på 70-tallet, og selv på 90-tallet var det vanlig at sjefer fant passende koneemner til sine ansatte, skriver Sarah Eberspacher i The Week.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Wikipedia

Hun mener mange japanske menn rett og slett ikke vet hvordan de finner en kone på egenhånd. Økonomi spiller også inn, i et land der lønningene ikke har endret seg stort siden 90-tallet, mens boligprisene har skutt i været. Mange menn synes rett og slett ikke de har råd til å skaffe seg kone og barn.

Tilfeldig sex har tradisjonelt sett heller ikke vært spesielt utbredt i den japanske kulturen. Dermed har befolkningen mindre sex.

Hikikomori

- Unge, japanske menn som unngår sosial kontakt. I stedet tilbringer de tiden isolert foran datamaskinen, hvor de fordriver tiden med porno, nettsurfing og dataspill

- Bor gjerne hjemme hos foreldrene

- Det japanske helsedepartementet definerer hikikomori som mennesker som nekter å forlate hjemmet, og isolerer seg fra samfunnet i perioder som overstiger seks måneder

- Psykologen Tamaki Saito var den første som beskrev tilstanden, på 90-tallet

- Regjeringen har tatt initiativ til en ordning med "Låne-søstre", rådgivere som forsøker å hjelpe hikikomori tilbake til samfunnet

- Det finnes ingen konkrete tall på hvor mange hikikomori det finnes i Japan, men det anslås å være rundt 1 million

Foretrekker tegneserier og data

Samtidig som unge japanere har mindre og mindre sex, kan japansk populærkultur virke nærmest sexfiksert. Seksuelt ladede bilder finnes "overalt" i samfunnet, ikke minst i dataspill, og tegneserier og -filmer. Men store deler av landets innbyggere har altså ikke sex.

Spesielt blant japanske menn ser man en tendens til å foretrekke tegneserier, dataspill og internett fremfor sex og generell sosial omgang. Dette har blitt såpass utbredt at det har blitt et eget begrep, hikikomori (se faktaboks).

I en artikkel i den engelske avisen The Guardian uttaler en 30 år gammel jomfru at han kun blir seksuelt opphisset når han ser kvinnelige roboter i dataspill, mens en ung kvinne uttaler at hun ikke har tid til å date. Hun bruker nemlig all ledig tid på et dataspill hvor hun styrer en godteributikk.

En anseelig andel av befolkningen i landet ser altså ut til å ha utviklet et distansert forhold til vanlige, seksuelle relasjoner, samtidig som de er omgitt av seksuell symbolikk.

Tikkende bombe

Japan kan selvfølgelig ikke sitte stille og se på denne utviklingen. Dersom man ikke lykkes i å snu trenden, vil landet ha atskillig flere eldre enn landet greier å ta vare på. I følge en rapport den japanske regjeringen offentliggjorde i juni i år, var 26 prosent av befolkningen 65 år eller eldre per oktober 2014. Innen 2060 vil dette tallet stige til 40 prosent.

Foto: Den amerikanske ambassaden i Tokyo (Wikipedia)

Dette får Business Insider til å betegne landet som en "demografisk bombe". Japan har en nasjonalgjeld på størrelse med Hellas', og landets økonomi har vært preget av stagnasjon de siste 20 årene. En "eldrebølge" av dimensjoner vil ikke bare ha potensiale til å legge Japans økonomi i grus, men også ha store konsekvenser for verdensøkonomien.

Japans statminister Shinzo Abe har derfor gått i bresjen for å snu trenden. Han vil blant annet bedre barnehagetilbudet og andre former for barnepass, og har tatt til orde for mer fleksible arbeidstider, slik at kvinner ikke må velge mellom å få barn eller å ha en karriere. 

Ledende økonomer i landet mener imidlertid at disse grepene kommer for sent, og at Japan må åpne opp for innvandring for å forhindre den kommende demografiske krisen. Japan er et av verdens mest homogene land: 98,5 av innbyggerne er etniske japanere. Landet har ikke råd til å forbli like lukket i fremtiden, advarer økonomene.

Statsminister Abe har imidlertid ikke gitt opp å snu trenden ved hjelp holdningsendringer og tiltak rettet mot arbeidsmarkedet. Et av de viktigste satsingsområdene er arbeidsmiljøet for kvinner, uttalte statsminister Abe i en tale i FN:

- Japan må skape trygge, behagelige arbeidsmiljøer for kvinner. Og vi må gjøre det så fort som mulig.

Kilder: Business Insider, The Guardian, Daily Mail, Times Magazine, The Week, BBC,

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2015.

Les også