Jakob Oftebro: - Folk ville vært livredde, men Skavlan ville elsket det
Les hva han snakker om.

Gimle kino, Oslo (SIDE2): Jakob Oftebro er en av landets mest ettertraktede skuespillere. Og ikke bare i Norge - vi må også konkurrere med resten av Skandinavia om den unge skuespilleren.
Neste uke er han premiereklar i den danske fantasyfilmen «Skammerens datter». Filmen er basert på bokserien med samme navn, og er en ekte eventyrfilm, med drager, magiske evner og kamp om tronen.
Les også: - Han skammer seg, men han har ikke drept sin familie.
Vi møter Oftebro når han er en snartur innom Oslo i forbindelse med festpremieren til filmen.

Mindre budsjetter
- Det er kult at Skandinavia satser på fantasy. Først var jeg bekymret for om det ville se tøft nok ut. Men de fikk det til, smiler han.
Han påpeker at skandinaviske filmer må forholde seg til helt andre budsjetter enn i Hollywood.
- Vi må måle muskler med «Ringenes Herre», «Harry Potter» og «Game of Thrones». Men vi har ikke mer enn en tiendel, ofte bare en hundredel, av amerikanernes budsjett, sier han.
- Det er som trening
Siden filmen er dansk, snakker nordmannen dansk i filmen. Han flyttet til Danmark for snart åtte år siden, og han har fått positive tilbakemeldinger på sin danske uttale. Men han forteller at det er utfordrende å pugge replikker på et annet språk.
- Det er som trening. Jeg jobber nok dobbelt så mye, om ikke tre ganger så mye, med teksten. Det tar mer tid å få det til å sitte i kroppen. Men det er veldig moro, sier han.

Føler seg annerledes
«Skammerens datter» handler om unge Dina. Hun er, som sin mor, en såkalt «skammer». En skammer kan se inn i sjelen til mennesker, og dermed få vite hva de skammer seg over, lyver om og forsøker å skjule.
En dag hentes Dina og moren til slottet. Fyrstefamilien er myrdet, og fyrstesønnen Nico (Oftebro) anklages for mordet. Nå skal skammerne få ham til å tilstå. Men Dina og moren skjønner fort at Nico er uskyldig. Dette setter både dem og Nico i livsfare.
Se traileren her:
Screen9na04
Oftebro forteller at filmen handler om å være annerledes.
- Og å tørre å være annerledes. Dina vil først ikke skille seg ut, men så blir hun nødt. Jeg husker selv hvordan det var å være 11-12 år og kjenne på frykten for å være annerledes, sier han.

Følte du deg noen gang annerledes?
- Jeg tror alle gjør det i den alderen. Man vil så gjerne være som alle andre, men føler ikke at man er det, sier han.
Populære på talk shows
Han er i tvil om han ville turt å møte en skammer, hvis det hadde vært et virkelig fenomen.
- Det må være utrolig ubehagelig. Jeg skjønner at mange ikke setter pris på den egenskapen, sier han.
Hvordan tror du verden ville vært hvis det fantes skammere?
- Jeg tror folk ville vært livredde. Tenk om de hadde sendt inn en gjeng skammere på Wall Street etter bankkrakket, ler han, og fortsetter:
- Men de ville vært populære på talkshows. Fredrik Skavlan ville nok hatt en skammer i studio hver fredag.
