Itunes Match klart i Norge

Det tok over to år, men nå kan du "matche" musikken din i nettskyen.

Publisert

Tjenesten ble lansert i 2011 i USA, og endelig - to og et halvt år senere - er det mulig for nordmenn å abonnere på iTunes Match også.

Vi antar at det er et infløkt nett av lisenser som skulle på plass før tjenesten kunne rulles ut i Norge, men her har Apple som vanlig ikke vært villige til å gi detaljer.

Det som er på det rene, er at iTunes Match koster 249 kroner i året. For den prisen gjennomgår iTunes alle musikken du har i biblioteket ditt, og matcher det mot de rundt 18 millioner låtene som er tilgjengelig i iTunes. Deretter kan musikken overføres til opp til ti andre enheter - som iPhone, iPod og iPad samt hvilken som helst PC eller Mac.

Dersom det skulle vise seg at du har låter i ditt bibliotek som ikke finnes i iTunes blir de lastet opp til tjenesten for deg.

Det er en begrensning på 25.000 låter, men da telles ikke de låtene du har kjøpt via iTunes Store.

Både Wimp og Spotify er populære musikkstrømmetjenester her til lands, men iTunes Match er ikke en direkte konkurrent. Teknisk sett strømmes ikke musikken fra iTunes Match til for eksempel din iPhone, men lastes ned mens du lytter til den. All musikk er tilgjengelig i 256-kbps AAC-kvalitet, selv om originalfilene på maskinen din ikke var i denne kvaliteten.

iTunes Match skiller seg også fra Wimp og Spotify i innhold og pris. Begge sistnevnte tjenester koster om lag 1200 kroner i året med mindre du har en spesialavtale. For den prisen kan du spille av så mye musikk du vil, men eier ingenting. Slutter du å abonnere, forsvinner musikken.

Med iTunes Match får du kun tilgang til den musikken du kjøper og har kjøpt. Samtidig beholder du musikken du har punget ut for. Albumprisene i norske iTunes Store tilsier at du kan kjøpe omtrent ett album i måneden for prisen du betaler for Wimp eller Spotify.

Sammen med iTunes Match lanseres også iTunes i nettskyen, som betyr at det endelig er mulig å laste ned tidligere kjøpte album fra iTunes Store på alle enheter. En funksjon som, tro det eller ei, ikke har vært tilgjengelig tidligere uten at Apples automatiske kundeservice måtte kobles inn.